Eksamensnerver? ♕

For en stund tilbake spurte noen meg om hvordan man kan studere bedre, hvordan man kan få bedre karakterer uten å lese seg "ihjel" og hvordan jeg forbereder meg til eksamen. Jeg føler det ikke finnes èn god fasit på hvordan man kan forberede seg best til eksamen og hvordan man kan få toppkarakterer. 

Vi må nok først og fremst bare innse at ikke alle er får en karakter A, men kanskje duger bedre i praktiske situasjoner. Noen har klisterhjerne og andre må lese samme side 2 ganger før man får inn pensumet, og der er jeg.. Når solen skinner her i Ålesund og været er perfekt, vandrer ofte tankene til noe helt annet en sykepleieplaner, geriatri, farmakologi, patofysiologi.. you name it.. 

Hva jeg gjør for å forberede meg til eksamen kan være mange forskjellige metoder, og jeg skal i dette innlegg gi deg mine tips for best læring, og hva som fungerer for meg. Kanskje du også kan ta med deg noen tips videre til din læringsprosess? 

  

1.Forhold deg til læringsutbytte 

Pensumet kan føles enormt, tungt og umulig å lese gjennom. Jeg kjenner ofte på at jeg burde lese og kunne ALT som står i bøkene. For all del, dersom du er en ekstrem leseløve og i tillegg har en klisterhjerne, les hele boken og lær deg også det utenfor pensum. 

Dersom du er som meg, som kan ende opp med å "leser deg ihjel", skrive altfor mange notater og unødvendige notater, hvor det hele til slutt føles ut som en umulig oppgave bør du gjøre dette: forhold deg til læringsutbytte! 

Læringsutbyttet er det som er forventet at du skal kunne til eksamen og mye lettere å forholde seg til. Det er en strukturert måte å jobbe mot eksamen på, samtidig som at du vet nøyaktig hva du skal notere og lese på. 

Når læringsutbyttet er ferdig skrevet, kopier det ut i papirform. Det er mye lettere å ha det i hånden, slik at du kan markere og streke under mens du leser notatene. 

Det er også lurt å lese gjennom læringsutbyttet før du legger! Da kan nemlig hjernen sortere og arbeide med det frem til neste dag.  

2.Gjør lesingen til en koselig ting 

Er det noe jeg ikke liker å gjøre så er det ukoselige ting. Når du vet du skal gjennom et flertall med kapitler, så kaller jeg dette ukoselig. Derfor lager jeg alltid en god stemning rundt studiene som for eksempel å tenne lys, ha det rent rundt meg, rolig musikk, noe godt å knaske på og selvfølgelig en kopp kaffe.

Når vi forbinder lesing og studier med noe positiv og koselig er det mye mer motiverende og lettere å starte lesingen. 

  

3. Flight Mode

I dag er nesten alle pålogget 24/7, og det er lett å bli forstyrret under lesingen. Legg derfor vekk alle forstyrrende elementer.  

4.Ut på tur, ta pauser

Det å lese i timesvis i strekk har ingen hensikt. Du trenger litt pusterom for å filtrere all pensum. Jeg bruker ofte å sette på en klokke hver time, hvor jeg tar 10 minutters pause. Jeg passer også på at jeg kommer meg ut på tur og får frisk luft. Det føles mye lettere, og noe av det man kanskje stod fast på før pausen kan plutselig gi mening. 

Dersom du har et nettbrett eller telefon kan du ta den med på tredemølla og høre på forelesninger dersom skolen har det tilgjengelig. Super effektivt og veldig moro. Sett tredemølla i stigning (gå i oppoverbakke).. Jeg synes dette er en veldig effektiv trening, og tro det eller ei, det gir deg høy puls. 

5.Spill/les inn læringsutbyttet 

Når du har skrevet ferdig læringsutbyttet, kan det være et tips å lese det hele inn på telefonen. Det blir nesten som en podcast, og du kan gjøre andre ting samtidig som at du hører på pensum. 

Du kan ta med deg "podcasten" mens du trener, løper, vasker, rydder etc.. Mulighetene er mange! 

6.Ring en venn 

Det kan alltid være lurt å "ringe en venn". Jeg lærer aller best ved å fortelle og lære bort det jeg selv har lært, andre lærer ved best ved å "bli lært". Tegn, demonstrer og gjør en morsom læringsprosess ut av det.

Det finnes også mange forskjellige brettspill som man kan gjøre om til læring. Bytt ut spørsmålene i spillet til pensumrelaterte spørsmål som hver enkelt deltager må besvare. 

 

7.Få nok søvn

Under all lesingen kan det bli mye kaffe, dårlig mat, lite søvn etc.. Ta vare på deg selv, spis god mat, knask på nøtter, frukt og bær, drikk rikelig med vann og ta pauser. Det er ingen hjelp i å sitte oppe hele natten for å lese. Det er bevist at hjernen ikke fungerer like godt når man får for lite søvn, og at det man leser blir fortere glemt. 

 

Jeg håper noen av tipsene mine kan hjelpe deg videre med eksamenslesingen. Nå er det på tide at jeg også fortsetter med pensum og forbereder meg til en lang vakt i morgen. 

 

Masse lykke til leseløve! You can do this!  

For flere bilder følg meg gjerne på Instagram: 

https://www.instagram.com/waagees/

eller på Facebook: 

https://www.facebook.com/officialmissnorway2016/

 

 

 

- Miss Universe Norway, Christina Waage ♕ 

 

 

Gi stjerner til dette innlegget:
Opplev mirakler med Eximia!
Miss Universe Malta på Melodi Grand Prix?
 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Påmelding for 2018 er i gang

Påmelding til 2017-sesongen er over. Fortvil ikke! Påmelding til Miss Norway 2018 er full igang. Uttaket skjer fortløpende etter finalen i slutten av juli 2017. Du blir invitert til obligatorisk kurs til høsten. Vi gleder oss til å se din påmelding. Det er lurt å følge med på årets deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på.

Beste hilsener fra Christina Waage, Miss Norway 2016

Logg inn

Meld deg på