fbpx

Jeg er finalist

Hei alle sammen! Det er med enorm glede og spenning at jeg endelig kan dele denne nyheten med dere! Jeg er utrolig stolt og ydmyk over å kunngjøre at jeg er blitt tatt ut som en av finalistene i Miss Norway 2023! Det er virkelig en ære å være en del av denne prestisjefylte konkurransen og få muligheten til å være et forbilde og utgjøre en forskjell. Jeg kunne ikke vært mer begeistret for den spennende tiden som ligger foran oss, og kommer virkelig til å utnytte den til det fulle!

Å bli valgt ut som en av finalistene i Miss Norway er virkelig en drøm som går i oppfyllelse for meg. Selv om jeg egentlig ikke hadde planer om å delta i en skjønnhetskonkurranse selv før for bare et par måneder siden så er det virkelig noe jeg har jobbet hardt for gjennom min deltagelse. Helt fra jeg var liten har jeg hatt en fascinasjon for skjønnhetskonkurranser og alt de representerer, så det å plutselig være en del av det har vært utrolig spennende. Det er ikke bare en mulighet til å vise frem hvem jeg er og hva jeg står for, men også til å engasjere meg i viktige saker og være en stemme for de som ikke blir hørt. Å være en av de seksten finalistene i Miss Norway gir meg muligheten til å ta del i en reise hvor jeg får utviklet meg selv, vokse som person og ha en positiv innvirkning på samfunnet rundt meg.

Selv om jeg ikke enda har møtt mine medfinalister personlig, kan jeg nesten ikke vente til øyeblikket når vi alle endelig samles og får blitt bedre kjent med hverandre på Beauty Camp. Jeg er så spent på å møte disse fantastiske kvinnene som har blitt valgt ut blant så mange talentfulle deltagere! Vi kommer alle fra forskjellige bakgrunner og har ulike historier å dele, men vi har alle én felles lidenskap og vilje til å gjøre en forskjell i verden. Det å være omgitt av så mange sterke og motiverte kvinner er virkelig inspirerende, og jeg ser frem til å bygge vennskap og støtte hverandre gjennom denne utrolige reisen.

De kommende ukene vil være fylt med intens trening, forberedelser og en rekke spennende utfordringer. Jeg har allerede hatt intervjuer og presseoppslag med Haugesunds avis, Karmøynytt og Radio Haugaland siden kunngjøringen om finaleplassene kom ut, og har også avtaler med flere aktører innen pressen den kommende tiden som er utrolig spennende! Men det er også en del andre ting jeg må jobbe med fremover. Fra catwalktrening til personlige intervjuer og øving på offentlig tale, det er mye som skal læres og mestres. Men jeg er klar til å ta fatt på denne reisen med full dedikasjon og lidenskap. Jeg vil jobbe hardt for å forbedre mine ferdigheter og representere meg selv på best mulig måte.

Viktigst av alt er jeg bevisst på at Miss Norway handler om mer enn bare en vakker ytre fremtoning. Det handler om å bruke denne plattformen til å fremme viktige saker, skape bevissthet og gjøre en forskjell. Jeg har allerede begynt å planlegge hvordan jeg kan bidra til samfunnet mitt og sette fokus på temaer som betyr mye for meg. Gjennom min deltagelse håper jeg at jeg kan være en inspirasjon for andre og være en klar og tydelig stemme i samfunnsdebatten.

Klem,
Benedikte

Henvendelser: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Instagram: @benediktesvendsen

75 Hits

Om det å være en høysensitiv person

Hei! I dag vil jeg snakke om det å være en høysensitiv person og hva dette egentlig innebærer. Highly sensitive person (HSP) er en personlighetstype hvor man er spesielt sensitiv for lyder, følelser, nyanser og uttrykk. Begrepet ble først introdusert av den amerikanske psykologen Elaine Aron som i 1996 skrev boken The Highly Sensitive Person. Høysensitive personer er svært oppmerksomme og kan fort oppdage endringer på stemningen i et rom eller følelser til mennesker rundt. Det er ikke en diagnose, men heller et personlighetstrekk som cirka 15 til 20 prosent av befolkningen har.

Kjennetegn på høysensitivitet

– Svært oppmerksom på sine omgivelser
– Har et rikt og komplekst indre liv som gjør at en sjeldent kjeder seg alene
– Empatisk og god på å lese andre mennesker
– Blir lett påvirket av andres følelser, humør, kroppsspråk og smerter
– Ofte samvittighetsfull og grundig i det en gjør og opptatt av å ikke gjøre feil
– Lett stresset eller overstimulert
– Reagerer sterkt på lys og lyd
– Lett sliten og har behov for å trekke seg tilbake
– Ekstra følsom
– Reagerer sterkt på ulike former for kunst, film og musikk

Misforståelser rundt høysensitivitet

En vanlig antagelse om høysensitive personer er at dette er mennesker som er introverte, emosjonelle og som en må gå på eggeskall rundt. Ofte tror også folk at de er svake og skjøre mennesker som tapte i det genetiske lotteriet. Sensitivitet som begrep har generelt sett et dårlig rykte og mange negative konnotasjoner. Dette er noe jeg ønsker å endre. Å være høysensitiv er nemlig en styrke, og vi trenger de egenskapene høysensitive personer innehar i alle samfunnsroller. Det er en vanlig misoppfatning at høysensitive personer overreagerer og ser ting som ikke er der. Faktisk så er det vitenskapelig bevist at dette ikke er tilfellet, men at høysensitive bare er mer observante. En kan egentlig faktisk si at høysensitivitet er en form for intelligens, siden du oppfanger gjerne intensjonen bak folk sine handlinger veldig raskt, noen ganger i til og med raskere enn dem selv.

Hvordan leve med høysensitivitet

Som høysensitiv vil man også bli ekstra påvirket av både godt og vondt. Det er vakkert og man er på mange måter nærmere selve livet, men det kan også by på utfordringer. Aksept, hensyntagen og verdsetting av høysensitivitet er en grunnleggende forutsetning for å kunne ha det godt med seg selv som høysensitiv. Man kan også jobbe med de vanskene høysensitive, som alle andre, kan ha, men som man kanskje blir enda sterkere påvirket av.

Klem,
Benedikte

Henvendelser: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Instagram: @benediktesvendsen

99 Hits

Hvordan bli en mer bevisst forbruker

Hei! I dag tenkte jeg at jeg skulle komme med litt tips til hvordan bli en mer bevisst forbruker og hva du bør tenke på før du kjøper noe nytt. Et gjengående problem som nok veldig mange kjenner seg igjen i er det å ha et skap fullt av klær, men likevel “ingenting å ha på seg”. Dette er noe jeg selv fant meg selv veldig frustrert over for noen år siden, og siden det har jeg reflektert mye rundt nettopp dette og hvordan jeg heller kan bygge en garderobe med klær jeg faktisk bruker. I dag følger jeg veldig spesifikke retningslinjer når jeg kjøper nye klær som jeg har utviklet opp gjennom disse årene. I disse tipsene tar jeg utgangspunkt i kleshandel, men prinsippene jeg snakker om kan også tas i betraktning når det kommer til andre type kjøp. Forhåpentligvis kan dette bidra til å “deinfluence” deg litt slik at du kan få et litt bedre utgangspunkt til å forbruke mindre.

Rydd ut klesskapet ditt

Det første en bør gjøre når en ønsker å ha en overgang fra overforbruk til mer bevisst forbruk er å ha en skikkelig gjennomgang av hele klesskapet. Her gjelder det i stor grad å prøve å koble fra rent emosjonelt og være så objektiv som mulig når du ser på hvert enkelt klesplagg. Tenk over hvor mye du har brukt det og når sist gang du brukte det var. Hvis svaret er at det er lenge siden eller aldri, så kast det bort. Klesplagg som du tidligere har elsket og brukt mye, men som du i senere tid ikke har brukt noe særlig bør du også kvitte deg med. Igjen, her gjelder det å prøve å gi slipp på den emosjonelle tilknytningen du har til plagget. Noe som også har hjulpet meg å gjøre dette er viten om at hvis det er et klesplagg fra en av de større kjedene så kan du alltids kjøpe det på nytt fra noen gjennom brukthandelkjeder som Tise senere om du skulle angre på at du kvittet deg med det. Men så lenge det ikke passer med deg og klærne du bruker nå, så kvitt deg med det. Noe som også kan forenkle prosessen er å tenke på hvor lei deg du hadde blitt om det aktuelle plagget hadde blitt stjålet eller forsvunnet. Hvis det hadde vært helt krise og du nærmest febrilsk måtte ha ransøkt hele internettet for å finne det igjen, så behold det. Hvis det ikke egentlig hadde gjort så mye, kvitt deg med det. Husk også på at det finnes noen enkelte klær du kan beholde selv om du ikke nødvendigvis bruker dem så ofte. Du har kanskje en veldig fin galakjole som du sjeldent får muligheten til å bruke, men som du er helt obsessed med. Disse type klesplagg er gjerne de som er forbeholdt veldig spesielle anledninger, men så lenge du absolutt elsker dem og egentlig ønsker å bruke de så ofte du kan så er dette den type plagg du kan beholde. Det overordnede poenget med denne oppryddingen er imidlertid at du ikke bør ha noe som helst i klesskapet ditt som du ikke bruker jevnlig.

Gjør tankegangen din mer bevisst

Når det kommer til prosessen hvor du skal kjøpe nytt og kultivere din nye garderobe så handler dette i stor grad om å finne ut hva som er stilen din. Dette er også noe jeg vil snakke mer i detalj om i et fremtidig blogginnlegg, men for nå skal jeg komme med noen litt mer overordnede tips. Jeg har selv kommet frem til to hovedkategorier som jeg tar i betraktning når jeg skal kjøpe klær. Den ene er basics og den andre er mer unike plagg. Når jeg vurderer å kjøpe et plagg så plasserer jeg det i en av de to kategoriene for å avgjøre hva jeg bør tenke på før jeg kjøper det. Hvis jeg skal kjøpe et plagg som er mer unikt og som ikke går under basics så er det viktig for meg at det er et plagg jeg absolutt elsker. Jeg vet ikke med dere, men noen ganger kommer jeg over plagg som jeg umiddelbart er helt obsessed med og allerede i butikken kan forestille meg ti forskjellige måter å style på. Det er nettopp disse type plagg du bør fylle opp garderoben din med. Grunnen til at jeg tenker annerledes med disse og klær som er mer basic er fordi sistnevnte som regel ikke vekker denne typen følelser. Dette er imidlertid plagg du får veldig god nytte av og egentlig fremdeles elsker fordi det er jo gjerne de du strekker deg til på daglig basis. Når du handler basics bør du derfor heller se på hvordan plagget føles ut, hvordan det sitter på og hvordan kvaliteten er. Hvis et klesplagg ikke passer deg perfekt nå så ikke kjøp det. Ikke tenk at hvis du bare har et belte til de litt for store buksene så vil de være fine. Hvis plagget ikke er bra nok i seg selv så er det ikke verdt det.

Vær forsiktig med salg

Noe annet som er viktig å passe på er hvordan du benytter salg. Når det forekommer salg så har mange ofte en tendens til å begå flere impulskjøp av klær en ender opp med å ikke like relativt raskt. Dette er noe jeg selv har gjort en del tidligere. Men her gjelder det å tenke at du egentlig ikke sparer penger når du kjøper noe du uansett ender opp med å ikke bruke, faktisk så taper du penger på det. Det jeg gjør i dag er at jeg bruker salg mer bevisst. I starten av hver sesong så ser jeg meg ut hvilke plagg jeg kunne tenkt meg å kjøpe. For å unngå å kjøpe noe jeg ikke liker så pleier jeg ofte å la meg selv ha en lengre betenkningstid før jeg faktisk kjøper noe. Det jeg ender opp med å gjøre er at hvis det er et plagg som kanskje ikke er like populært og da blir utsolgt raskt er å vente til slutten av sesongen når det kommer på salg før jeg kjøper det. Da vet jeg at siden jeg fremdeles liker plagget etter et par måneder så vil det nok være et plagg jeg også får bruk av i flere år fremover, i tillegg til at jeg sparer penger på å ikke kjøpe det til full pris. Jeg bruker altså bare salg til å kjøpe klær jeg allerede har ønskt meg fra før og kjøper aldri noe helt nytt på salg som jeg aldri har sett før samme dag jeg kjøper det. På denne måten unngår du å bli offer for det jeg liker å kalle “nyforelskelsen” hvor du liker et plagg i begynnelsen men som du etterhvert finner ut at du egentlig ikke liker noe særlig.

Ikke la deg bli “influenced”

En annen ting er å passe på å ikke bli for påvirket av det du ser på sosiale medier. Med dette mener jeg ikke at en ikke bør ta inspirasjon fra andre, det er så klart noe som er veldig positivt å gjøre. Det kan ofte virke ut som om det er normalt å kjøpe masse nye klær hele tiden, men dette er ikke tilfellet. Det jeg ønsker å komme frem til er mer det med kortvarige trender som forsvinner like fort som de kommer. Med trender generelt passer jeg på å alltid være så bevisst som mulig i tankegangen, og tenker aktivt over hver gang jeg kommer over en trend hva jeg synes om den første gang jeg ser den. Ofte er det slik at vi ikke liker en trend med engang, men etter å ha sett den gjentatte ganger kan vi vokse til å “like den”. Det er dette jeg mener når jeg snakker om å bli influenced. Problemet med dette er at hvis du ikke likte den i utgangspunktet så vil den aldri bli en del av den tidløse garderoben din. Du vil aller høyst sannsynlig bli lei av den etter en stund, og det er disse type plagg du ønsker å unngå å ha i klesskapet ditt. Spesielt under karantenetiden var det utrolig mange mikrotrender som kom like raskt som de forsvant. Dette gjaldt ofte veldig spesifikke klesplagg, og det hele endte med at veldig mange midt oppi kjedsomheten i pandemien impulskjøpte flere av disse plaggene.

Ikke alle kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe

Jeg har tidligere snakket om at etisk forbruk er en myte og ikke eksisterer i dag. Dette betyr likevel ikke at vi bare kan fraskrive oss alt ansvar som enkeltindivider. Selv om det kreves endringer fra de større selskapene så betyr det ikke at vi som enkeltindivider er helt maktesløse. Ved å innføre flere bærekraftige tiltak i vårt daglige liv vil vi gradvis skape en kulturendring som vil spre seg fra bunnen og oppover. Som enkeltpersoner kan våres små valg som vi gjør fra dag til dag skape en sommerfugleffekt som kan inspirere de rundt oss og til slutt også de som virkelig har makten til å gjøre store systematiske endringer.

Klem,
Benedikte

Henvendelser: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Instagram: @benediktesvendsen

103 Hits

Mitt innlegg til finaleuttaket

Hei dere! Da var allerede tiden kommet for finaleuttaket! Det er helt sykt hvor utrolig fort tiden går, spesielt når man har det gøy! Jeg vil også å ønske masse lykke til til resten av jentene! Med så mange dyktige deltagere i år blir det utrolig spennende å se hvem som ender opp med å kapre finaleplassene!

Om meg

Jeg heter Benedikte Svendsen, er 23 år gammel og kommer fra Karmøy. Jeg har tidligere studert både fransk og statsvitenskap, og ønsker videre å begynne å studere motedesign ved ESMOD Oslo. Jeg har alltid vært akademisk interessert, og som multipotensialist har jeg utrolig mange områder jeg interesserer meg for og mye jeg ønsker å fordype meg i. Jeg har vært politisk aktiv siden jeg var femten år gammel og har siden det innehatt verv innen flere politiske organisasjoner. Jeg har også den siste kommunestyreperioden sittet som vararepresentant, men håper på å bli fast representant nå ved årets lokalvalg slik at jeg endelig kan kalle meg politiker på ordentlig! Som ungdomspolitiker har jeg alltid følt at jeg har en stemme og noe å si i samfunnet, men jeg meldte meg på Miss Norway for å nå ut med denne stemmen på en ny måte. Jeg er spesielt engasjert i utenrikspolitikk og internasjonalt samarbeid. Det å knytte bånd med mennesker fra andre land er noe jeg virkelig brenner for og elsker å gjøre, da jeg virkelig har sett hvor utrolig viktig dette er som et verktøy for å bekjempe intolerante holdninger og ikke minst finne løsninger på grenseløse problemer som angår oss alle. Diplomati er med andre ord også en av mine mange lidenskaper. 

Hvorfor meldte jeg meg på Miss Norway?

Jeg meldte meg på Miss Norway både for å utfordre meg selv og prøve noe nytt, men også for å ta et feministisk standpunkt for å motbevise flere fordommer og stigmatiseringer som finnes rundt både skjønnhetskonkurranser og femininitet per se. Det er også derfor jeg har valgt kvinners rettigheter som min hjertesak. Det er så utrolig mye viktig innenfor dette temaet som bør belyses mer om, og mye av det blir i altfor stor grad neglisjert selv i dag. Kvinnehelse og barneekteskap er to ting som står hjertet mitt spesielt nært. Førstnevnte fordi jeg selv har kjent på hvordan nettopp dette blir bagatellisert selv innen helsevesenet, og sistnevnte fordi jeg tidligere har vært ungdomsambassadør for Plan Norge og siden det virkelig fått dette som en hjertesak. Jeg er også opptatt av veldig mange andre samfunnstemaer som jeg også ønsker å bruke denne plattformen til å snakke mer om etterhvert. Gjennom min deltagelse har jeg så langt hatt tre presseoppslag, og jeg har også flere som er på vei. Disse var i KarmøynyttRadio102 og Radio Haugaland. Videre i konkurransen ønsker jeg å fokusere mer på veldedighet og spre mer kunnskap om de ulike temaene jeg bryr meg om både gjennom blogging men også samarbeid med ulike organisasjoner. 

Min presentasjonsfilm

Klem,
Benedikte

Henvendelser: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
Instagram: @benediktesvendsen

295 Hits

Første gang på radioen

Hei dere! I går ble jeg intervjuet på Radio102 av Thorbjørn Birkeland om min deltagelse i Miss Norway. Det er faktisk første gang jeg har vært på radio, så det var en veldig spennende opplevelse som jeg håper jeg får gjentatt igjen etterhvert! Vi snakket blant annet om hvorfor jeg ble med i konkurransen, likhetstrekk mellom skjønnhetskonkurranser og politikk, og ikke minst gikk vi også inn på hjertesaken min. Det ble sendt direkte, men opptak fra intervjuet kan også høres her. Jeg hadde dessuten også oppslag i Radio Haugaland for noen dager siden, så for de som er interesserte kan også det leses her

Foto: Hanne Svendsen

Klem,
Benedikte

Henvendelser: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Instagram: @benediktesvendsen

69 Hits

Myalgisk encefalopati

Hei! I dag ønsker jeg å belyse litt mer om et sentralt tema innen det jeg har valgt som min hjertesak. Da jeg var elleve år gammel så fikk jeg lungebetennelse. Av en eller annen grunn så endte det med at jeg aldri ble helt frisk etter dette, og rundt et år senere så ble jeg diagnosert med ME. Myalgisk encefalopati (ME), også ofte kalt kronisk utmattelsessyndrom (CFS), er en sykdom hvor hovedsymptomet er vedvarende utmattelse som ikke gir seg på vanlig måte med hvile.

ME rammer mennesker i alle aldre, begge kjønn og alle etniske grupper. Sykdommen referes likevel ofte til som en kvinnesykdom, da 70 til 80 prosent av tilfellene av den oppstår hos kvinner. I likhet med mange andre kvinnesykdommer så foregår det dessverre ikke langt nær nok forskning på ME, men det foreligger likevel overbevisende vitenskapelig dokumentasjon på at det er en biologisk sykdom. Til tross for denne klare defineringen av sykdommen så foreligger det fremdeles mye stigmatisering rundt sykdommen, også i medisinske miljø.

I og med at det er en usynlig sykdom så er det mange som nekter for at det er en sykdom i det hele tatt, mens andre hevder at det er en psykiatrisk lidelse. Dette har ført til at mange med sykdommen opplever problemer med å bli tatt alvorlig og med å få riktig hjelp og pleie. Det er også en misforståelse blant mange at det er en tilstand som en kan “trene” seg utav, noe som heller ikke stemmer. Faktisk, hvis du prøver å trene deg utav sykdommen og da overanstrenger deg så kan det forverre symptomene og gjøre deg enda sykere.

Selv har jeg mistet store deler av ungdomstiden min på grunn av sykdommen, men likevel har jeg vært mye heldigere enn andre. I de verste tilfellene så kan en ME-syk ligge i en seng et mørkt rom i flere år fordi de er så syke at de ikke tåler lys engang. Og det finnes ingen konkret behandling som kan forbedre denne tilstanden på noe som helst måte heller, så alt de kan gjøre er å ligge å vente og håpe at de en dag kanskje begynner å bli bedre igjen.

Grunnen til at jeg har valgt dette som en del av min hjertesak om å fremme kvinners rettigheter er fordi jeg ønsker å spre mer kunnskap om sykdommen, jobbe for mer forskning på den, og ikke minst forbedre vilkårene for de som lider av sykdommen. Jeg kommer derfor fremover til å bruke min plattform her i Miss Norway til å snakke mer om det gjennom konkurransen, og håper det kan bidra til å redusere noe av den stigmatiseringen og fordommene folk har om sykdommen.

Klem,
Benedikte

Henvendelser: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Instagram: @benediktesvendsen

92 Hits
Påmelding for 2024

Meld deg på 2024-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2023 og vinter 2024. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Ida Anette Hauan, Miss Norway 2022

Logg inn

Meld deg på