
Hei! I dag tenkte jeg at jeg skulle komme med litt tips til hvordan bli en mer bevisst forbruker og hva du bør tenke på før du kjøper noe nytt. Et gjengående problem som nok veldig mange kjenner seg igjen i er det å ha et skap fullt av klær, men likevel “ingenting å ha på seg”. Dette er noe jeg selv fant meg selv veldig frustrert over for noen år siden, og siden det har jeg reflektert mye rundt nettopp dette og hvordan jeg heller kan bygge en garderobe med klær jeg faktisk bruker. I dag følger jeg veldig spesifikke retningslinjer når jeg kjøper nye klær som jeg har utviklet opp gjennom disse årene. I disse tipsene tar jeg utgangspunkt i kleshandel, men prinsippene jeg snakker om kan også tas i betraktning når det kommer til andre type kjøp. Forhåpentligvis kan dette bidra til å “deinfluence” deg litt slik at du kan få et litt bedre utgangspunkt til å forbruke mindre.
Rydd ut klesskapet ditt
Det første en bør gjøre når en ønsker å ha en overgang fra overforbruk til mer bevisst forbruk er å ha en skikkelig gjennomgang av hele klesskapet. Her gjelder det i stor grad å prøve å koble fra rent emosjonelt og være så objektiv som mulig når du ser på hvert enkelt klesplagg. Tenk over hvor mye du har brukt det og når sist gang du brukte det var. Hvis svaret er at det er lenge siden eller aldri, så kast det bort. Klesplagg som du tidligere har elsket og brukt mye, men som du i senere tid ikke har brukt noe særlig bør du også kvitte deg med. Igjen, her gjelder det å prøve å gi slipp på den emosjonelle tilknytningen du har til plagget. Noe som også har hjulpet meg å gjøre dette er viten om at hvis det er et klesplagg fra en av de større kjedene så kan du alltids kjøpe det på nytt fra noen gjennom brukthandelkjeder som Tise senere om du skulle angre på at du kvittet deg med det. Men så lenge det ikke passer med deg og klærne du bruker nå, så kvitt deg med det. Noe som også kan forenkle prosessen er å tenke på hvor lei deg du hadde blitt om det aktuelle plagget hadde blitt stjålet eller forsvunnet. Hvis det hadde vært helt krise og du nærmest febrilsk måtte ha ransøkt hele internettet for å finne det igjen, så behold det. Hvis det ikke egentlig hadde gjort så mye, kvitt deg med det. Husk også på at det finnes noen enkelte klær du kan beholde selv om du ikke nødvendigvis bruker dem så ofte. Du har kanskje en veldig fin galakjole som du sjeldent får muligheten til å bruke, men som du er helt obsessed med. Disse type klesplagg er gjerne de som er forbeholdt veldig spesielle anledninger, men så lenge du absolutt elsker dem og egentlig ønsker å bruke de så ofte du kan så er dette den type plagg du kan beholde. Det overordnede poenget med denne oppryddingen er imidlertid at du ikke bør ha noe som helst i klesskapet ditt som du ikke bruker jevnlig.
Gjør tankegangen din mer bevisst
Når det kommer til prosessen hvor du skal kjøpe nytt og kultivere din nye garderobe så handler dette i stor grad om å finne ut hva som er stilen din. Dette er også noe jeg vil snakke mer i detalj om i et fremtidig blogginnlegg, men for nå skal jeg komme med noen litt mer overordnede tips. Jeg har selv kommet frem til to hovedkategorier som jeg tar i betraktning når jeg skal kjøpe klær. Den ene er basics og den andre er mer unike plagg. Når jeg vurderer å kjøpe et plagg så plasserer jeg det i en av de to kategoriene for å avgjøre hva jeg bør tenke på før jeg kjøper det. Hvis jeg skal kjøpe et plagg som er mer unikt og som ikke går under basics så er det viktig for meg at det er et plagg jeg absolutt elsker. Jeg vet ikke med dere, men noen ganger kommer jeg over plagg som jeg umiddelbart er helt obsessed med og allerede i butikken kan forestille meg ti forskjellige måter å style på. Det er nettopp disse type plagg du bør fylle opp garderoben din med. Grunnen til at jeg tenker annerledes med disse og klær som er mer basic er fordi sistnevnte som regel ikke vekker denne typen følelser. Dette er imidlertid plagg du får veldig god nytte av og egentlig fremdeles elsker fordi det er jo gjerne de du strekker deg til på daglig basis. Når du handler basics bør du derfor heller se på hvordan plagget føles ut, hvordan det sitter på og hvordan kvaliteten er. Hvis et klesplagg ikke passer deg perfekt nå så ikke kjøp det. Ikke tenk at hvis du bare har et belte til de litt for store buksene så vil de være fine. Hvis plagget ikke er bra nok i seg selv så er det ikke verdt det.
Vær forsiktig med salg
Noe annet som er viktig å passe på er hvordan du benytter salg. Når det forekommer salg så har mange ofte en tendens til å begå flere impulskjøp av klær en ender opp med å ikke like relativt raskt. Dette er noe jeg selv har gjort en del tidligere. Men her gjelder det å tenke at du egentlig ikke sparer penger når du kjøper noe du uansett ender opp med å ikke bruke, faktisk så taper du penger på det. Det jeg gjør i dag er at jeg bruker salg mer bevisst. I starten av hver sesong så ser jeg meg ut hvilke plagg jeg kunne tenkt meg å kjøpe. For å unngå å kjøpe noe jeg ikke liker så pleier jeg ofte å la meg selv ha en lengre betenkningstid før jeg faktisk kjøper noe. Det jeg ender opp med å gjøre er at hvis det er et plagg som kanskje ikke er like populært og da blir utsolgt raskt er å vente til slutten av sesongen når det kommer på salg før jeg kjøper det. Da vet jeg at siden jeg fremdeles liker plagget etter et par måneder så vil det nok være et plagg jeg også får bruk av i flere år fremover, i tillegg til at jeg sparer penger på å ikke kjøpe det til full pris. Jeg bruker altså bare salg til å kjøpe klær jeg allerede har ønskt meg fra før og kjøper aldri noe helt nytt på salg som jeg aldri har sett før samme dag jeg kjøper det. På denne måten unngår du å bli offer for det jeg liker å kalle “nyforelskelsen” hvor du liker et plagg i begynnelsen men som du etterhvert finner ut at du egentlig ikke liker noe særlig.
Ikke la deg bli “influenced”
En annen ting er å passe på å ikke bli for påvirket av det du ser på sosiale medier. Med dette mener jeg ikke at en ikke bør ta inspirasjon fra andre, det er så klart noe som er veldig positivt å gjøre. Det kan ofte virke ut som om det er normalt å kjøpe masse nye klær hele tiden, men dette er ikke tilfellet. Det jeg ønsker å komme frem til er mer det med kortvarige trender som forsvinner like fort som de kommer. Med trender generelt passer jeg på å alltid være så bevisst som mulig i tankegangen, og tenker aktivt over hver gang jeg kommer over en trend hva jeg synes om den første gang jeg ser den. Ofte er det slik at vi ikke liker en trend med engang, men etter å ha sett den gjentatte ganger kan vi vokse til å “like den”. Det er dette jeg mener når jeg snakker om å bli influenced. Problemet med dette er at hvis du ikke likte den i utgangspunktet så vil den aldri bli en del av den tidløse garderoben din. Du vil aller høyst sannsynlig bli lei av den etter en stund, og det er disse type plagg du ønsker å unngå å ha i klesskapet ditt. Spesielt under karantenetiden var det utrolig mange mikrotrender som kom like raskt som de forsvant. Dette gjaldt ofte veldig spesifikke klesplagg, og det hele endte med at veldig mange midt oppi kjedsomheten i pandemien impulskjøpte flere av disse plaggene.
Ikke alle kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe
Jeg har tidligere snakket om at etisk forbruk er en myte og ikke eksisterer i dag. Dette betyr likevel ikke at vi bare kan fraskrive oss alt ansvar som enkeltindivider. Selv om det kreves endringer fra de større selskapene så betyr det ikke at vi som enkeltindivider er helt maktesløse. Ved å innføre flere bærekraftige tiltak i vårt daglige liv vil vi gradvis skape en kulturendring som vil spre seg fra bunnen og oppover. Som enkeltpersoner kan våres små valg som vi gjør fra dag til dag skape en sommerfugleffekt som kan inspirere de rundt oss og til slutt også de som virkelig har makten til å gjøre store systematiske endringer.
Klem,
Benedikte
Henvendelser: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Instagram: @benediktesvendsen