fbpx

Barn tåler det ikke

CoverfotoBlogg-42

1 av 5 barn i Norge har opplevd vold hjemme. 1 av 20 har blitt utsatt for seksuelle overgrep fra en voksen. Halvparten av disse barna har aldri fortalt det til noen. Når barn får lære om hva vold og overgrep er, tør flere barn å si ifra.

Det å ikke vite at det som skjer hjemme ikke er riktig er umulig for et barn. Barn har ikke utviklet evnene sine fult og det er vanskelig å se ting slik vi voksne ser dem. Et barn som ikke har opplevd noe annet enn et skummelt miljø hjemme, tror at det er slik hos alle andre også. Hvorfor skulle det som skjer i min familie ikke være normalt?

Som barn ser man ikke dette hvis man ikke går utenfor hjemmet og besøker andre, da kan man få en vekker om at noe er rart. Selv om det ofte kan være at man føler at de som har en rolig, koselige familie middag uten vold eller beruset, er de som er rare.

Signer kampanjen fra denne lenken. 

I disse dager, altså høytid (Påske), er det mange som føler seg utrygge i eget hjem - spesielt barn. Tenk på det denne påsken og hver en voksen som sier i fra. Hvor mye mener du barn burde måtte oppleve? Vold må ikke være fysisk.

Kunnskap er makt

En viktig grunn til at barn ikke forteller om vold og overgrep, er at de ikke vet hva det er. Mange vet ikke at det er ulovlig, eller hvordan de kan få hjelp. Nå krever Redd Barna handling fra kunnskapsministeren! Alle barn og unge må få lære om vold og overgrep gjennom undervisning i barnehagen og i skolen.

Trygghet i å vite

Alle barn har rett til å være trygge. Det er voksnes ansvar å beskytte barn mot vold og overgrep. Men for at det skal være mulig, må barn få kunnskap. Barn må få lære hva vold og overgrep er, at det aldri er barn sin skyld, og hvordan de kan få hjelp om de eller noen de kjenner opplever dette. Når barn og unge får lære om vold og overgrep bidrar det til at:

  1. de føler seg tryggere på å snakke om det
  2. de får bedre forståelse for egne og andres grenser – som forebygger overgrep mellom jevnaldrende
  3. terskelen blir lavere for å fortelle, dersom de selv eller noen de kjenner opplever vold eller overgrep
  4. Redd Barna vet at mange voksne synes det er vanskelig å snakke med barn om vold og seksuelle overgrep.

Flere av Redd Barna sine undersøkelser viser at flertallet blant lærere ikke har fått god nok opplæring i hva de skal gjøre om de er bekymret for at elever opplever vold, overgrep eller omsorgssvikt. Og halvparten har ikke fått den veiledningen eller undervisningsoppleggene de trenger for å kunne undervise barna om temaet.

Redd Barna krever at

Alle barn må få lære om kropp, grenser, vold og seksuelle overgrep gjennom undervisning i barnehagen og på skolen. Kunnskapsministeren må sette i gang et kompetanseløft om vold og overgrep for alle voksne som jobber i skoler og barnehager. De må få kompetansen de trenger til å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn, bli rustet til å snakke med barn om temaet, og vite hvordan de skal følge opp og hjelpe barn de er bekymret for. Alle landets kommuner må lage en plan for hvordan barn og unge skal få lære om vold og overgrep i barnehagen og på skolen. Planen må sikre at alle skoler og barnehager har gode systemer og rutiner på plass for å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn.

Dette skjer med underskriften din

Redd Barna vil overlevere underskriftene til kunnskapsministeren. De vil også bruke underskriftene opp mot landets ordførere, kommunepolitikere, og statsforvaltere (tidl. fylkesmenn). Sammen kan vi jobbe for et volds- og overgrepfritt Norge!

- Angelika Catharina

Trenger du hjelp med markedsføring eller en modell for dine produkter eller tjenester, finner du kontakt detaljene mine nedenfor. 

Telefon: 995 64 340
Instagram: @angiecdk
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Nettside/portifolio: www.angelikacdk.com

Kilder

Fakta om vold og overgrep mot barn
Redd Barnas undersøkelse blant lærere

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Påskeprat på påskeaften
Gjensynsglede og planlegger ny fotoshoot

Relatert

 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2024

Meld deg på 2024-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2023 og vinter 2024. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Ida Anette Hauan, Miss Norway 2022

Logg inn

Meld deg på