fbpx

COVID-19: EPIDEMI, PANDEMI og ENDEMI? Hva er forskjellen?

02.12.21

Vet du egentlig hva som er forskjellen på epidemi, pandemi og endemi?

Til tross for alle tiltakene, fortsetter koronasmitten å øke. For litt siden ble COVID-19 omtalt som en pandemi eller epidemi, men nå er det snakk om en endemi. Hva innebærer dette egentlig?

 

EPIDEMI

En epidemi oppstår når en smittsom sykdom bryter ut i et bestemt land eller en region og fører til en massiv smitteøkning blant befolkningen. Ordet epidemi virker svært alvorlig, men flere epidemier finner sted i Norge hvert år! Heldigvis dreier det seg sjeldent om alvorlige infeksjonssykdommer, som koronaviruset!

Da koronaviruset ble verdensnyheter, og da det fremdeles bare var i Kina, var det ca. titusen mennesker som var smittet. Da ble det kalt en epidemi, men viruset spredte seg fort i resten av verdenen.

 

PANDEMI

En pandemi oppstår når et virus oppfyller tre krav:

1. Viruset har spredt seg fra person til person

2. Viruset forårsaker en livstruende sykdom som kan ta livet av noen

3. Viruset påvirker et stort antall mennesker over hele verdenen

I en pandemi må en sykdom altså spre seg geografisk over landegrenser, og er mye sjeldnere enn en epidemi.

 

ENDEMI

Ifølge eksperter vil vi trolig aldri bli kvitt koronaviruset. Men det som mest sannsynlig kan forsvinne er pandemien! Og blir da en endemi.

En endemi betyr at viruset ikke forsvinner, men at det heller ikke forstyrrer samfunnet. Influensa er et eksempel på dette. Vanligvis er influensa overkommelig, men om høsten og vinteren kan det bli store utbrudd. Dette påvirker imidlertid ikke samfunnet senere. 

 

FORSKJELLEN PÅ EPIDEMI OG ENDEMI

Forskjellen på en epidemi og en endemi er hvor lett et virus sprer seg. I en epidemi ser man en rask økning i smitte, mens i en endemi er den smitten tilnærmet konstant. Eksperter forventer at korona også vil gå over til en endemi, men det er dessverre ikke sikkert når og om dette vil skje.

 

 

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Hei! Jeg er Iris❤️
Deilig varm og fyldig kyllinggryte perfekt for vin...
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2024

Meld deg på 2024-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2023 og vinter 2024. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Ida Anette Hauan, Miss Norway 2022

Logg inn

Meld deg på