fbpx

5 tips til deg som ikke vet hva du skal studere!

 

Hei alle sammen! Håper dere har hatt en fin helg, og at denne nye uken vil gjøre dere godt🤍 

Nå som vi akkurat har kommet inn i det nye året, er det nok veldig mange som smått må begynne å tenke på hva dem ønsker å studere til høsten. Samordna opptak åpner 1 Februar, som kun er noen få uker unna.

Selv har jeg brukt mye tid på å finne ut hva jeg ønsker å studere. Som mange andre var jeg ikke helt sikker på hva jeg ønsket å studere etter mitt siste år på vgs. Noe som er viktig for meg er å bruke tiden nøye, og derfor var ikke det å begynne på et studie kun for å gå noe et alternativ for meg. Jeg er også utrolig heldig som har støttende familie og venner som aldri har presset meg i en retning jeg ikke ønsker å gå selv. Det er mange jeg vet om som har følt presset fra utsiden til å begynne på studier rett etter vgs, selv om det kanskje ikke har vært det dem har ønsket selv. Og nå er de kanskje i en posisjon hvor dem går et studie de ikke føler er riktig, fordi de følte seg presset til å ta et valg før de egentlig var klare.

Uansett situasjon, er det nok mange som er usikre på hva dem ønsker å studere til høsten. Derfor tenkte jeg å gi noe tips som har hjulpet meg i den samme prosessen🤍

 

Hvor ønsker du å studere?

Noe som hjalp meg med å luke ut de forskjellige studiene var å finne ut hvem byer jeg kunne tenkt med å studere i. For mange har studieby kanskje ikke så mye å si, men det er også veldig mange som syntes studiebyen er like viktig som studiet selv. Dette er et sted du kommer til å bo i mange år, og da er det viktig å velge riktig by. Ønsker du en by som kan gi deg mange kulturelle opplevelser? Eller kanskje ønsker du å bo et sted litt roligere, men med et fantastisk studiemiljø? Spør deg selv hva som er viktig for deg, gjør research på de forskjellige byene, og finn ut hvor du ønsker å studere.

Hva er dine interesser?

Hva er det du liker å bruke tiden din på? Eller hva er det du kunne tenkt deg å gjøre? Er du kreativ, eller liker å sitte foran en pc å kode. Lag en liten liste på hva som er dine interesser, eller om det er noen nye ting du kunne tenkt deg å utforske. Da finner du fort ut av konkrete utdannelser som kanskje ikke passer for deg. Liker du ikke å jobbe med mennesker på et nært hold, er kanskje ikke sykepleier noe for deg. Eller er du kreativ og liker å jobbe på pc, så kan kanskje grafisk designer være rette veien å gå. 

Ta utdanningstester

De aller fleste skoler har en utdanningstest du kan ta. Disse utdanningstestene kan gi deg et innblikk i hva slags utdanninger du burde velge mellom basert på dine svar. Du får også se hvilket utdanninger skolen tilbyr. Jeg vet om mange som tar disse testene og tar valg ut i fra svarene dem får. 

Snakk med skolene

Noe som har hjulpet meg mye på veien er å snakke med dem som jobber på de forskjellige skolene. Ring eller send en mail om det du ønsker svar på. Hør hva de vil anbefale av studier basert på dine interesser. Snakk med dem om hvordan studiehverdagen er på de forskjellige studiene, eller hva slags jobber studenter har fått etter å ha gått deres studie. Du kan få mange gode råd ved å snakke med rådgivere på skolen du ønsker å gå på. 

Hva vil det kreve av meg?

Du har nå funnet deg noen studier som virker interessante. Hva er opptakskravet på de forskjellige studiene? Trenger du kanskje et litt bedre snitt, eller et fag du ikke tok på vgs? Det er veldig mange som må ta opp fag for å komme inn på deres drømmestudie. Selv måtte jeg ta opp R1 matte, ettersom jeg ikke tok dette faget på vgs. Se hva du trenger av fag for å komme inn på studiet, og sett opp en plan på hvordan du skal gjennomføre det. Kanskje du må sette av et år hvor du tar opp fag. Husk at det er mange i alle aldre som må jobbe mye etter vgs før dem kan søke på studiet de ønsker. Ikke alle vet hva dem ønsker å gå etter vgs, og vet derfor ikke hvilket snitt eller fag dem trenger i fremtiden🤍 

 

Det er veldig viktig å huske på at du er ikke alene med å ikke være sikker på fremtiden din. Det er ikke sånn at når du er ferdig på videregående skal du vite hva du vil gjøre. Mange begynner ikke å studere før dem er litt eldre, eller så starter man på et studie også bestemmer man seg for å studere noe helt annet flere år etter. Reisen skal ikke være lik for alle. Og derfor ikke føl deg presset eller noe dårligere enn andre kun fordi du er på en annen reise enn dem. Jeg håper derfor at dette innlegget kan være til hjelp for noe. Veien mot studier skal være spennende og noe du ser frem til🤍

Husk at Samordna sitt opptak åpner 1. Februar, og stenger 15. April. Det er også noen studier du kan søke på allerede nå. Og med det ønsker jeg dere lykke til på veien med fremtidige studier!


Tusen takk som leser mitt innlegg!

Følg meg gjerne på mine sosiale medier:

Facebook

Instagram

Ønsker du eller vet du om noen som kunne tenkt seg å samarbeide med meg? Kontakt meg gjerne via Mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Tips til African braids❤️
Tilbake til hovedstaden❤️
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2023

Meld deg på 2023-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er forløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2022 og vinter 2023. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Nora Emilie Nakken, Miss Norway 2021

Logg inn

Meld deg på