Neste mandag er det klart for studiestart igjen. Mange starter å studere for første gang, og en del skal kanskje flytte hjemmefra for aller første gang. Jeg husker selv godt hvor spent jeg var da jeg skulle starte på høyskolen etter tre trygge og gode år på videregående. Derfor tenker jeg å komme med noen tips til de som er i den situasjonen jeg var i for tre år siden.
Jeg håper alle nye og gamle studenter får en fin studiestart neste mandag. Foto: Daniel Millan
Fadderuka - Det er virkelig ikke tull når du hører tidligere studenter eller fadderne dine si at de menneskene de ble kjent med i fadderuka har fulgt dem siden. I fadderuka blir du satt på gruppe med nye klassekamerater, og da er det veldig lurt å gjøre sitt beste for å bli kjent. Alle andre ønsker også å få seg venner og er i akkurat samme situasjon som deg, så det bruker å gå veldig greit. Jeg har har fortsatt gode venner fra fadderuka den dag i dag, og det er jeg veldig glad for.
Pensumbøker - Å kjøpe helt nye bøker er utrolig dyrt. Om du skal kjøpe bokpakker koster det gjerne flere tusen kroner i halvåret. Noen bøker fornyes hvert år, og de må man kjøpe nye, men det gjelder heldigvis ikke alle. Snakk med en av fadderne dine, kanskje han eller hun er interessert i å selge bøkene sine til deg for en god pris. Her er det mye penger å spare.
Kollokviegrupper - Det er ikke alltid like lett å forstå seg på alle tekster og oppgaver. I forelesninger går det ofte fort fram, og det er ikke alltid foreleseren har tid til å svare på alle spørsmål eller gå grundig gjennom hva man skal gjøre. Da er det gull verdt å finne seg et par faste studiekamerater som man kan jobbe sammen med. Man lærer bedre når man jobber sammen og det blir også mye morsommere. Det er også mer motiverende å lese det neste kapitlet i boka når du vet at alle de andre har lest det.
Med studiestart følger nye erfaringer, bekjentskaper, minner og opplevelser. Så spennende! Foto: Daniel Millan
Ha en plan - Hvis du lager en strukturert plan, enten for uka eller for et og et fag vil det være lettere å jobbe. Du kan for eksempel sette opp en plan for hva du skal lese når og hvilke oppgaver du skal gjøre før forelesning. Om du skriver ned planene dine i notater eller en almanakk vil det kanskje være lettere å gjøre det du skal før neste forelesning.
Fritidsaktiviteter - Husk at studietiden handler om så mye mer enn bare å lese og gjøre oppgaver. For å gjøre det bra på skolen er det viktig å ha det bra selv også. Det er like viktig å sette av fritid i kalenderen, som tid for skole, og å finne en god balanse. I vennegjengen min har vi gjort alt fra badeturer og kino til å spise pizza på Peppes etter skolen. Det er så lite som skal til, men i en hektisk, stressende og ny hverdag er det viktig å senke skuldrene litt sammen med gode venner. Alle trenger å ha det litt moro og tenke på litt annet enn studier, også kommer man tilbake på skolen med ny og frisk motivasjon til forelesning neste dag.
Håper tipsene mine var nyttige, og at alle gleder seg til studiestart. Det gjør i hvertfall jeg!
Man kan fortsatt stemme på sin favorittfinalist i årets Miss Norway, og jeg håper du vil stemme på meg. Send MISSU 5 til 2401 for å stemme. En stemme koster 20 kroner og du kan stemme så mange ganger du vil.
Hvis du eller din bedrift ønsker å samarbeide med meg, så send meg gjerne en mail på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Følg meg gjerne på Facebook og Instagram @juliedborresen
Julie
Kommentarer