fbpx

Hvordan få bedre selvtillit?

CoverfotoBlogg-1

Dessverre kan man ikke få bedre selvtilitt, det er noe man må skape. Selvtillit defineres som en persons tiltro til egne personlige evner til å prestere. Selvtilit kan du ved hjelp av øvelser og endring av tankemønsteret trenes opp, slik at du kan få bedre selvtillit over tid. Mange lider av dårlig selvtillit, noe som kan oppleves som et stort hinder i hverdagen. Selvtilitt og selvfølese formes i barndommen, men det er alltid mulig å endre tankemønster. Det gjelder å finne en god balanse og bygge selvtillit som er sunn. Det er også viktig å ha et realistisk bilde på egne evner, men ikke la seg tyrkke ned om ikke alt alltid går etter planen. 

Fake it until you make it

For å få bedre selvtillit kan man lurer hjernen til å tro at du har bedre selvtillit enn det du egentlig har. Og da man gjør det over lang tid vil det til slutt bli en vanlig del av hvordan du tenker. Det er mulig å lure hjernen til bedre selvtillit med hvordan man tenker, samtidig som kroppspråket vil ha innvirkning på hvordan man føler seg. Ved å ha riktig tankesett kan du bygge selvtillit over tid. Dette er en indre faktor som påvirker selvtilliten og som du selv kan kontrollere. Det er som man sier: Alt sitter i hodet. Dette gjelder også for selvtilliten. Som du kan lese om nedenfor, finnes det flere måter du kan bygge opp selvtilliten gjennom tankemåten. Det gjelder å fokusere på det som er positivt og ta med seg positive opplevelser videre til flere deler av livet.

Kroppsspråket vil være en ytre faktor som påvirker selvtilliten. I tillegg vil selvtilliten påvirkes av andre ytre faktorer som at du for eksempel er godt forberedt man er til hva man skal begi seg ut på. Mitt beste tips i møte med verden er å være godt forberedt. Dette er ytre faktorer du selv kan kontrollere.

Det finnes også ytre faktorer du ikke har mulighet til å kontrollere. Dette vil for eksempel være hvordan andre mennesker oppfører seg eller hvilke tilbakemeldinger du mottar fra andre. Selvtilliten kan i betraktelig grad bli bygd opp av at man får gode tilbakemeldinger fra andre, en dette er ikke alltid noe man kan oppnå. Det du derimot har mulighet til, er å velge hvordan du lar tilbakemeldinger påvirke deg. 

Hvordan få bedre selvtilitt?

Det finnes øvelser du kan gjøre for å få bedre selvtillit. Da alle mennesker er forskjellige, må man finne den metoden som fungerer for deg. Her får du fem konkrete metoder og øvelser for hvordan du kan få bedre selvtillit:

1. Se for deg at du lykkes

Dette er mental trening som de fleste idrettutøvere utfører. Skiløpere ser for eksempel for seg at de er den første som går over målstreken. Dette kan du også gjøre. Se for deg at du lykkes, slik at du begynner å tenke som en vinner. Du lurer på en måte hjernen til å tro at det skal gå bra før du i det hele tatt har vært i situasjonen. 

2. Sett deg realistiske mål

Det er lurt å starte i det små når du starter å øke selvtilliten din. Når du setter deg mål, kan det også være lurt å sette seg delmål underveis. Når du når et mål som er lite, vil du få mestringsfølelse, og dermed bedre selvtillit, fordi du får bedre tro på dine egne evner. Samtidig kan for store utfordringer virke ødeleggende for selvtilliten. For eksempler, hvis du vil løpe et maraton, da er det lurt å starte med å jogge små turer. Så lengre og lengre, og så etterhver kan du løpe lengre og lengre distanser. Det er morsomt når man får noe til og det forbedre selvtillitten. 

3. Forbred deg på ubehagelige situasjoner

Forbered hjernen på det verste som kan skje, slik at du på forhånd finner løsninger for situasjonen, spørsmålet eller utfordringer. På denne måten takler du situasjonen eller utfordringen bedre når den oppstår fordi du er bedre forberedt. Du har tenkt over alle mulige utfall, slik at du vet hva du skal gjøre eller si dersom det skulle skje. 

4. Tenk over kroppsholdningen din

Kroppsholdning har mye å si for hvordan man føler seg. Samtidig gir det ut signaler til andre man omgås. For å øke graden av selvsikkerhet gjennom kroppsholdning, bør du stå stødig med bena plantet godt i bakken. Du bør også åpne opp overkroppen, altså at du har armene rett ned eller avslappet foldet på ryggen eller i fanget. Trekk skuldrene bak og rett deg opp - du er flott! 

5. Velg å lytte til den positive stemmen i hodet

Du kjenner deg kanskje igjen i at to stemmer i hodet snakker imot hverandre. Én sier: “dette får du ikke til”, mens den andre prøver å overbevise deg om at “det kommer til å gå fint”. Du velger selv hvilken stemme du skal gi plass til. Hvis du gir mer kraft til den positive stemmen, vil dette hjelpe deg med å takle situasjonen bedre. 

- Angelika Catharina

Trenger du hjelp med markedsføring eller en modell for dine produkter eller tjenester, finner du kontakt detaljene mine nedenfor. 

Telefon: 995 64 340
Instagram: @angiecdk
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Nettside/portifolio: www.angelikacdk.com

 

Bilder tatt av Aleksander Ramsland

 

 

Catwalk-kurs! Jeg er så spent
Da er håret mitt fikset!

Relatert

 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2023

Meld deg på 2023-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2022 og vinter 2023. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Ida Anette Hauan, Miss Norway 2022

Logg inn

Meld deg på