fbpx

Nei til hvalfangst!

pexels-pixabay-417196

 

Dette er et frivillig innlegg i samarbeid med World Saving Hustle.

Hvert eneste år dør det flere hundrevis av hvaler i Norge. I året 2019 var det hele 429 hvaler som mistet livet på grunn av denne utdaterte jaktformen. 

Tidligere foregikk det fangst på alle mulige arter av hval. Det var nordkaper, grønlandshval og spermhvalen som i hovedsak ble jaktet på. Senere var det også blåhvalen og finnhvalen som var i søkelyset.

Den dag i dag jaktes det fortsatt på hval i Norge, nemlig på vågehval.

I året 1982 ble det innført en stans i all kommersiell hvalfangst. Til tross for dette er Norge et av få land i verden som fortsatt holder på med denne grusomme fangsten.

Det er mange hvalarter som fortsatt er utrydningstruet til tross for at bestanden har økt som et følge på stansen på hvalfangst. Blant annet er disse artene utrydningstruet den dag i dag: blåhval, finnhval, seihval, gråhval, retthval, knølhval, narhval, og en rekke andre delfinarter.

(Fra IUCNs rødliste over utryddingstruede arter).

Harpuneringen av hvalen er ikke en fredelig opplevelse. Harpunen med granat foran skytes inn hvalens brystkasse for å så detonere. Jo lengere unna skuddet treffer hjernen, jo lengre tid tar det før dyret dør. 

Eksplosjonen som inntreffer inne i dyret, gjør enorme mengder med skade både på muskelvevet og i organer. Det er selve trykkbølgen fra granaten som skal ta livet av hvalen ved å starte hjerneblødninger. 

Enten så dør hvalen momentant eller så kan smerte fortsette i minutter og selv timer etter skadene fra granaten. En av fem hvaler som blir fanget i norske farvann opplever å måtte leve i disse smertene i opptil en time. 

 

Men hvorfor fanges det fortsatt hval i Norge?

Kvoten på hvalfangst i Norge er ikke engang nærheten av å bli oppfylt, bare rundt halve kvoten blir brukt.

Norges befolkning er ikke interessert i å spise hval. Hva er det hvalene må bøte med livet for?

Norge spiller en stor rolle i handelen av hvalprodukter og i året 2018 fanget Norge bare en tredjedel av kvoten sin, for en omsetning på bleke 8,8 millioner kroner. I slike industrier som dette er det nærmest et ubetydelig beløp.

Hvalene har en essensiell rolle i økosystemet. De bidrar til fordeling av næringsmidler gjennom hele næringskjeden og bidrar til økning i vekst av planteplankton. Planteplankton trekker til seg enorme mengder med karbondioksid (CO2) fra atmosfæren, som bidrar til at friskere luft og mindre forurensning. 

For å gjøre det enda verre så er 90 prosent av hvalene som fanges i Norge hunnkjønn, der de fleste er gravide. Det er sagt at hvalene skyldige i å redusere fiskebestanden.

Tidligere fiskeriminister i Norge, Per Sandberg har bekreftet at dette er ikke sannheten. Hvalfangst har ingen påvirkning på fiskebestanden.

Det er ingen grunner til å fortsette fangsten av hval i Norge. Det gir ingen fordeler, bare ulemper for naturen. Dette er en gammeldags tradisjon, som er best lagt på hyllen.

La oss redde havet sammen. La oss forby norsk hvalfangst.

Du kan signere underskriftskampanjen for å bli med i kampen.

Hvem er World Saving Hustle?

World Saving Hustle er en frivillig nettverks organisasjon som jobber mot å forbedre verden med å sloss for natur, dyr- og menneskerettigheter.

Den er åpen for alle som ønsker å delta. Sammen kan vi sloss for naturen, sammen kan vi sloss for verd

Kjøp billetter til finalen i Miss Norway

Miss Norway finaleshow lørdag den 13. august 2022 på Samfunnssalen, Oslo.

Les mer og kjøp billetter

Spent romsdaling!
Programleder på Radio!
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2023

Påmelding til 2022 er avsluttet, og du kan nå melde deg på for 2023.

Vi har løpende uttak og det fungerer slik at de som melder seg på, vil bli vurdert. De som kommer med videre blir invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2022. Det er lurt å følge med på årets deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Nora Emilie Nakken, Miss Norway 2021

Logg inn

Meld deg på