Rosa Sløyfe 2019

ROSA SLØYFE 2019

Brystkreftens måned, oktober, er utrolig viktig for både meg og deg. Hele 1 av 12 kvinner får brystkreft en gang i løpet av livet. Hver dag får 9 kvinner beskjed om at de har fått brystkreft. Den gode nyheten er at over 90% av de rammede i dag overlever.

Mormoren min fikk selv brystkreft og kjempet i mange år. Dessverre så spredte kreften seg ned til lungene. Hun var en av de heldige som fikk en alternativ behandling som var på prøve i Norge. Denne gjorde at hun levde mange år over det legene forventet, med en moderat livskvalitet den siste tiden. Hun er virkelig en av de sterkeste personene jeg noen gang har kjent <3 Det er derfor ganske naturlig for meg å støtte kreftforeningen.De gjør et så utrolig viktig og bra arbeid.

Kreftforeningen trenger enda mer kunnskap. Hver eneste som blir rammet trenger en persontilpasset behandling, fordi kroppene er så forskjellige og reagerer ulikt. Ingen får nøyaktig den samme kreftsvulsten. Man vil også sikre pasienten en så god livskvalitet under og etter behandling som overhodet mulig.

Midlene fra årets Rosa sløyfe-aksjon skal gå til forskning på persontilpasset brystkreftbehandling. Alle skal ha et tilbud om best mulig behandling, men ikke alle skal ha den samme behandlingen. Derfor sier vi ja til rosa forskjellsbehandling.

 (Foto: Steffen Aaland)

Så hva kan du gjøre for å støtte saken?

 

 • Kjøp en rosa sløyfe eller et annet produkt på rosasløyfe.no til deg selv eller noen du er glad i.
 • Støtt aksjonen ved å kjøpe ett rosa sløyfe - produkt fra sponsorene våre.
 • Følg Rosa sløyfe på Facebook og sett en rosa sløyfe som profilbildet ditt.
 • Støtt aksjonen med 80 kroner ved å sende SMS ROSA til 2277.
 • Vipps et valgfritt beløp til 2266
 • Gi et valgfritt beløp til Rosa sløyfe-aksjonen til kontonummer 7001. 09. 88592
 • Start din egen innsamling til Rosa sløyfe-aksjonen på rosasloyfe.no eller på Facebook.

 

(Foto: Steffen Aaland)

Symptomer på brystkreft:

 • Kul eller hevelse i brystet eller armhulen.
 • Inndragning eller søkk i huden på brystene.
 • Brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn det som er vanlig.
 • Rødhet eller annen fargeendring av hud på brystene.
 • Utslettliknende forandringer på av hud på bryster eller brystvorter.
 • Hudfortykkelse eller appelsinhud.
 • Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten
 • Fra overgangsalder, nylig oppstått smerte i brystene.

Når man har denne informasjonen så er det viktig å bli kjent med brystene sine. Dette øker sjansen for å oppdage brystkreft tidligere. Vær oppmerksom på forandringer som måtte oppstå.  Å bli kjent med brystene sine kan gjøres på flere måter. Man kan for eksempel se på brystene i et speil og kjenne på dem i forbindelse en dusj eller påføring av bodylotion. Kreftforeningen anbefaler at man starter å sjekke brystene sine regelmessig fra 30-35 årsalderen. Det er få kvinner som får brystkreft i menstruerende alder, men det er fint å få innarbeidet en rutine og samtidig bli kjent med brystene sine, slik at man lettere oppdager eventuelle endringer. Selvsjekk tar bare et par minutter, gjør det som en rutine å sjekke deg annen hver måned i starten, en uke etter at menstruasjonen er ferdig.

 

Selvundersøkelsen gjøres slik:

Still deg opp foran et speil med bar overkropp. Stå rett, og la armene henge slapt ned. Se nøye på brystene. Har de forandret form siden sist du undersøkte dem? Viser huden eller en av brystvortene tegn til inndragning? Eller eksem?

Dersom du har store bryster anbefales det å gjøre undersøkelsen liggende. Da får du mindre kjertelvev mellom fingrene og brystveggen – som gjør at det blir lettere å kjenne små klumper. Strekk armene i været. Stå helst foran et speil. Se etter de samme ting som nevnt tidligere. Har brystene samme form når du hever armene over hodet?

Betrakt bystene som en klokke. Undersøk hvert bryst «fra time til time». Sjekk klokka tolv, klokka ett, klokka seks og klokka ni. Pass på at hele brystet kommer med i undersøkelsen, og på at brystet strekker seg helt opp mot armhulen. Løft høyere arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt høyere bryst. La hånden ligge flatt mot huden, og bruk fingertuppene til å kjenne etter. Gjenta deretter øvelsen på venstre bryst med venstre arm over hodet.

 

Ikke glem armhulene

Let etter kuler i armhulene. Gå systematisk gjennom begge armhulene slik du gjennomgikk brystene. Bruk venstre hånd på høyre, og omvendt på venstre armhule. Kuler i armhulene behøver ikke bety kreft, det samme gjelder kuler i brystene. Men finner du en eller flere så er det verdt en sjekk hos legen.

 

Kilder

Kreftforeningen i samarbeid med Brystkreftforeningen. Faglig konsulent, Professor

Emeritus dr. med. Rolf Kåresen.

Min kropp, mitt valg! Eller?
11 treningstips fra meg til dere
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2020

Påmelding til Miss Norway 2020 er i gang. Vi har løpende uttak, og de som blir tatt ut får beskjed på e-post.

Beste hilsener fra Helene Abildsnes, Miss Norway 2019

Logg inn

Meld deg på