fbpx

Skoliose

Heihei!♥

Jeg har tenkt på å skrive om dette med skoliose, da det ikke er et tema som er særlig fremmet i media. Da jeg skrev innlegget "10 fakta om meg", nevnte jeg også en ryggoperasjon som jeg gjennomgikk da jeg var 15 år gammel. Grunnen til at jeg måtte operere var på grunn av skjevhet i ryggraden, og fikk diagnosen skoliose da jeg var 11 år gammel. Men skoliose, hva er egentlig det? Skoliose en kronisk lidelse, og er skjevheter i ryggsøylen som er så markante at de kan gi problemer. En kan se for seg at en normal ryggrad skal være 0 grader, min ryggrad var hele 56 grader, noe som forårsaket at ryggraden utgjorde et stort trykk på min høyre lunge. Dette førte til at jeg ikke fikk puste ordentlig, derfor var det på en måte en skrekk, men også en stor lettelse at jeg måtte operere. De aller fleste blir født med skoliose, men jeg utviklet det. 

Det er veldig vanlig at ryggraden kan minne om en C eller S da den er så skeiv, og skjevhetene kan vise seg på ulike måter. Skuldrene kan være i forskjellig høyde. Når jeg først fikk skoliose, var ikke ryggraden mer enn ca. 30 grader skeiv. Dette utviklet seg rast, og for hvert halvår på kontroll i Bergen ble den skeivere og skeivere. Vi prøvde alt i fra kiropraktor, fysioterapeut og sove med korsett. Korsettet skulle "rette" ryggraden opp igjen, og dette var så klart ikke smertefritt. Det førte til at jeg var nødt til å operere, hvis ikke hadde det gitt meg store problemer i fremtiden. Jeg slet med mye smerter før operasjonen. 

Jeg hadde og har helt fantastiske foreldre som holdt hånden min gjennom det hele, og endelig etter flere år frem og tilbake til Bergen for ulike undersøkelser var operasjonsbordet klar for å ta i mot meg. De neste dagene baserte seg på å få i meg nok næring og drikke, slik at også magen kunne fungere som normalt igjen. Jeg husker fortsatt smaken av Biola og rød saft som etter hvert fikk meg til å gulpe, haha. 

Ryggoperasjon er en av de største og mest omfattende operasjonene man kan gjennomføre, og siden denne type operasjonen er såpass kompleks medførte dette at den varte i 6-7 timer. Når jeg våknet opp, var det så klart vanvittig vondt, og det føltes ikke ekte. Smertene var rett og slett uutholdelige. Heldigvis, var det et fantastisk team på sykehuset som pleide meg, trente meg, lærte meg å gå igjen og tok skikkelig godt vare på meg. Jeg ble fortalt at jeg kunne gjøre hva jeg ville når det hadde gått 1 år, for da var jeg ordentlig trent i ryggen igjen. Etter litt over 1 uke på sykehuset, hadde jeg dårlig tid med å komme meg hjem igjen til Stavanger ettersom operasjonen tok sted i Bergen. Det "vanligste" er å bli værende på sykehuset i ca. 2 uker, noe jeg ble stolt over ettersom jeg klarte å reise hjem før.

Da jeg endelig fikk komme hjem, gikk hverdagen ut på hjemmeskole og besøk fra venner og familie. Flere av familiemedlemmene og vennene mine tok med seg en liten snack eller gave til meg, og husker spesielt gleden av å få potetgull med cola. Ingenting slår det. 

Et minne som står som en av de sterkeste er hvor sykepleieren viser meg ulike smilefjes på hvor vondt det gjør på en skala fra 1-10, husker jeg godt at jeg svarte 7 eller 8 bare for å holde maska. "Tøff jente", svarte hun alltid. Skoliose er i grunn en sjelden kronisk lidelse, og det er for det meste jenter som har det. Det kirurgene tar i bruk for å rette opp i ryggraden er faktisk titanium. Så jeg er lagd av og består av stål, bokstavelig talt ;) 

 

Røntgenbilde av ryggraden min før operasjonen

 

Røntgenbilde av ryggen min etter operasjonen

Hensikten min med å legge ut dette innlegget er å få de som også lider av skoliose til å snakke mer om det, og vise frem arret på ryggen med stolthet. Det gjør jeg, noen ganger glemmer jeg til og med at det i det hele tatt eksisterer.

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese gjennom dette innlegget, det setter jeg stor pris på!

Varme klemmer, Silje♥ 

Kosthold & trening
Jeg er i Utrop.no!!
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2022

Du kan nå melde deg på til Miss Norway 2022.

Vi har løpende uttak og det fungerer slik at de som melder seg på, vil bli vurdert. De som kommer med videre blir invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2021 eller vinteren 2022. Det er lurt å følge med på tidligere deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Nora Emilie Nakken, Miss Norway 2021

Logg inn

Meld deg på