fbpx

Slik lager du enkel Gnocchi (illustrert)

Gnocchi (uttales: nyiokki) har opprinnelse fra nord-Italia.

Dette er en rett som i hovedsak består av poteter og regnes ikke som pasta (som består av egg og mel). Gnocchi regnes som en forrett, men kan også bli servert som tilbehør til enkelte hovedretter. Gnocchi er veldig fyllende, og kan for mange anses som et fullt måltid alene. Det er mange måter å lage Gnocchi på - dette er en oppskrift som er inspirert av kunnskap fra min kjæreste, som kommer fra Italia. Jeg har illustrert med bilder underveis, slik at det er lettere å forstå hvordan man skal gå frem. 

Gnocchi består av 2 deler; selve Gnocchi'en og sausen. Å lage god Gnocchi tar tid (regn med å bruke ca 2 timer fra start til slutt). Her er det viktig å være nøye. Sausen er for såvidt lett å lage, men hvis du er uheldig med Gnocchi'en kan det hende du må starte helt fra bunnen av, så det gjelder å ha tålmodighet og et øye for detaljer. Er du klar for en utfordring? 

Gnocchi (inspirert oppskrift) 

Vanskelighetsgrad: ⭑⭑⭑✩✩

Tid: 120 min. 

Måltid: forrett, middag (side)

Antall porsjoner: 2 pers. 

Allergener: gluten, melk, egg 

 

Ingredienser (Gnocchi):

1.5Kg poteter (tilpass ved behov)

1 egg 

1Kg mel 

 

Ingredienser (saus):

Olivenolje extra virgin

2 hvitløksbåter (hele).

15-20stk cherrytomater

hakkede tomater (Mutti)

1/2 mozzarella

Revet parmesan 

Salt

Pepper

Persille  

 

Utstyr:

1 dyp stekepanne 

1 gryte

༺═──────────────────────────────────────────────────────────────────────────═༻

Fremgangsmåte: 

1. Skrell potetene og ha dem i en gryte med kokende vann. Potetene er klare når du kan stikke en gaffel gjennom de største potetene, uten motstand. Ikke kok potetene så lange at de faller fra hverandre. 

2. Fjern vannet fra gryten og putt potetene tilbake. Stamp potetene til en fin mos. Ta så en gaffel og stamp potetene grundig. Du vil bli kvitt så mange av potet bitene som mulig, slik at du ikke ender opp med klumper av poteter i Gnocchi'en. 

3. Tilsett et rått egg i gryten og bruk stampen til å blande det godt inn i potetmosen. Egget vil fungere som et "lim" som holder Gnocchien sammen. Det er vitalt at du husker egget, hvis ikke vil Gnocchi'en gå i oppløsning på det siste stegt!

3. Nå blir det litt søl. Spre mel over kjøkkenbenken og hell stappen over. Når du kan ta på stappen uten å brenne deg, kna stappen og mel sammen som en deig. Hvis du ikke bruker nok mel vil deigen "smelte"/bli klissete og vanskelig å jobbe med. Deigen skal være fastere enn bolledeig og "fluffy".

4. Del opp deigen og rull den ut i lange pølser, ca like tykk som en cherrytomat. Så skjærer du pølsene i ca 2.5 cm lange kuber. Dette vil avgjøre størrelsen på Gnocchi'en. Vær delikat slik at du ikke deformerer pølsene for mye.


5. Med en gaffel, trykk forsiktig på Gnocchi'en til du kjenner litt motstand. Slik får Gnocchi sin signatur fasong. Ikke trykk for hardt, målet er ikke å mose Gnocchi'en flat!

6. Sett Gnocchi'en på et bakepapir med mel, og strø over mer mel. Pass på at Gnocchi'en har rom mellom seg så du ikke risikerer at Gnocchi'en klistrer seg sammen. Skjer dette må du gjenta steg 4. Sett Gnocchi'en til side og begynn å lage sausen. 


(På dette tidspunktet, ha vann i en stor gryte og sett på kok).

7. I en stekepanne, ha en generøs mengde olivenolje og hvitløk. Skjær tomatene i 2 ha dem i pannen når oljen freser. 

8. Press forsiktig på tomatene så væsken kommer ut. Målet er å hydrere hvitløken så lenge som mulig og få mest mulig smak i sausen. Hvis hvitløken blir svidd må du starte på nytt. Fjern hvitløken når væsken er noe redusert.

9. Tilsett hakkede tomater, mozzarella og en generøs neve revet parmesan. Bland alt godt sammen og kok på høy temperatur i ca 20 min, til væsken er redusert. Dette kan ta mer tid, avhengig av hvor mye ost du tilsetter (det er væske i både osten og de hakkede tomatene). Du skal ende opp med en litt tykk, kremete rød/oransje saus. Tilsett salt og pepper etter preferanse. 

(Sett sausen til side og gå tilbake til Gnocchi'en). 

10. I gryten med kokende vann, tilsett Gnocchi putene og rør rundt forsiktig. Ikke har i alle på en gang! Du vet at Gnocchi putene er ferdig kokt når de flyter til overflaten og blir der. (Dette tar kun noen minutter, avhengig av størrelsen på putene). Ta de ferdig kokte Gnocchi putene ut av vannet og ha dem i en egen skål. Ferdig kokt Gnocchi vil ikke klistre seg sammen som pasta.

11. Hell Gnocchi putene i sausen og bland alt godt sammen.

12 Strø på parmesan, mozzarella og dekorer med basilikum, etter preferanse. Serveres varmt.  

༺═──────────────────────────────────────────────────────────────────────────═༻

Gnocchi er utmerket hvis du ønsker å lage et måltid litt utenom det vanlige, men som likevel består av varer man enkelt kan få tak i. God Gnocchi er absolutt verdt arbeidet det krever å lage. Hvis jeg har mye poteter til overs og utløpsdatoen nærmer seg, blir det Gnocchi til middag :) 

Har du laget for mye gnocchi? Gnocchi som ikke har blitt kokt kan oppbevares i fryseren på ubestemt tid. Sausen holder seg noen dager i kjøleskapet. (Bli med å bekjempe matsvinn! i dag! ❤︎).   

Du kan støtte meg ved å abonnere på denne siden. Da blir du blant de første som får varsel når jeg legger ut nye blogginnlegg!

~ Og du er også selvfølgelig hjertelig velkommen til å følge meg på ‬‬Instagram og Facebook ❤︎

Mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. ❤︎

 

 

 

 

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

ANGST kan ikke hindre meg i å komme meg ut av komf...
Trans kvinne tar kampen til Det Kongelige Slott

Relatert

Comment for this post has been locked by admin.
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Påmelding for 2024

Meld deg på 2024-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2023 og vinter 2024. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Ida Anette Hauan, Miss Norway 2022

Logg inn

Meld deg på