Sommertid er for mange ensbetydende med strandliv, båtturer, restaurantbesøk og måltider hvor vi gjerne tyr til lettvinte løsninger i form av plastservice.
Plastforurensning er et stort og betydelig miljøproblem på verdensbasis, 80% av plastforurensningen i havet stammer fra land! Denne sommeren har jeg reist en del rundt og besøkt flere steder langs middelhavskysten, og det er overraskende mye synlig plastsøppel flere steder i kystbyene. Dette synes jeg er bekymringsverdig siden forskning viser at bare 6% av plastforurensningen er synlig på havoverflaten og strendene, av totalt 0,5 millioner tonn plastsøppel i havet. Det betyr at 94% av plasten dessverre ligger på havbunnen!
Det er hjerteskjærende å tenke på at vi mennesker bidrar til å ødelegge og påføre dyr unødvendige lidelser ved vårt forbruk av plast. Plastforurensning truer dyrelivet i havet, som sjøfugl, hval, hai, havskilpadder og ulike fiskearter. Skade på dyrene skjer blant annet ved at de setter seg fast eller spiser plast siden de mistolker det som mat, i mange tilfeller dør dyrene av skadene.
Plast råtner ikke, det tar hundrevis av år før den brytes ned, for eksempel vil en plastflaske som kastes i havet bruker ca 450 år på å brytes ned. Mikroplast utgjør en betydelig fare for både mennesker og dyr da den akkumuleres med sine miljøgifter i næringskjeden. De siste årene har plastforurensning bidratt til at enkelte dyrearter, som hai og havskilpadder, er utrydningstruet.
Plastforurensning er et globalt problem, men den enkeltes handlinger påvirker totaliteten. Det er viktig at vi tar vare på våre havressurser både for nåværende og framtidige generasjoner. EU har et mål om å forby engangsplast fra 2021, jeg er stolt over at Norge har en målsetning om å forby dette allerede i 2020.
For å begrense plastforurensingen i havet er det derfor viktig at den enkelte tar et bevisst valg mht. eget forbruk av plastartikler. Selv om man ofte tenker at egne handlinger ikke har noen betydning i den store sammenheng, kan det faktisk utgjøre en forskjell. Ved å øke bevisstheten hos andre kan man bidra til endringer i en litt større skala. Ved et besøk på strandbar i en kystby i Middelhavet ba vi om å få vanlige glass istedenfor plastbeger, siden det blåste mye og det var en betydelig mengde plastartikler langs strandpromenaden allerede. Neste dag vi kom til strandbaren benyttet de bare vanlige glass, noe som faktisk utgjør en liten endring i positiv retning.
Hjemme i Norge finnes det flere nyttige tiltak, som for eksempel kystlotteriet og strandryddedager der man kan gjøre et bidrag i forhold til denne problemstillingen. Men viktigst av alt er å begynne med seg selv og ta et bevist valg ift. bruk av plastartikler, og også passe på at evt. plastavfall sorteres og havner i riktig avfall for resirkulering.
Foto: Privat
Om din bedrift eller firma søker promotering i sosiale medier, kontakt meg gjerne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Følg meg gjerne på sosiale medier for flere oppdateringer:
Instagram:https://www.instagram.com/henriettejhauge/
Facebook side: https://www.facebook.com/Miss-Universe-Norway-finalist-2019-Henriette-720438501705002/?modal=admin_todo_tour
Kommentarer