fbpx

Naturvern - alt henger sammen med alt

DSC04417-Edit

Hva er natur- og miljøvern og hvorfor har jeg valgt å fokusere på dette?

Hva innebærer naturvern?
Som navnet tilsier, omfatter begrepet «naturvern» vern av naturen og naturressursene mot overdrevne eller unødige menneskelige inngrep. Dette er for å sikre det biologiske mangfoldet av planter og dyr.

«Alt henger sammen med alt» Dette er sjeldent mer riktig enn når det er snakk om balanse i naturen. Dersom et lite insekt forsvinner, kan dette få alvorlige konsekvenser for flere økosystemer og føre til ringvirkninger vi ikke vet omfanget av. Naturen slik vi kjenner den er ingen selvfølge, det er derfor viktig å ha et bevist forhold til hvordan vi kan ivareta den på best mulig måte.Naturen er i dag truet mange steder i verden, også her i Norge.

Forandringer i naturen er normalt og forventet - økosystemer forandres og arter dør ut, mens nye kommer til gjennom evolusjon. Forskjellen er at disse forandringene skjer over svært lang tid, mens dagens artsutrydding skjer trolig minst tusen ganger raskere enn naturlig, visste du det?

Natur – og miljøvern omfatter både globale problemer, men også helt lokale saker. Viktige formål er å bevare det biologiske mangfoldet, opprettholde det naturlige grunnlaget og bærekraftig bruk når det kommer til landbruk, fiskeri, industri, og annen næringsvirksomhet.

Hvorfor er det så viktig å ta vare på naturen?
Vi får mange verdifulle goder av en rik og variert natur: mat, medisiner, vann, klær, bygningsmaterialer, klær, trygghet, helse og ny teknologi. I tillegg er kulturlandskapet en del av vår naturarv og må vernes om. Naturen har også en stor egenverdi: artsmangfold, naturglede og rekreasjonsverdi.

Vern av arter
I følge wwf (wwf.no) er nå 2355 dyr, planter og andre arter oppført som truet på rødlista – disse artene er i dag truet på grunn av menneskelig påvirkning. Den norske rødlista er en oversikt over arter som har risiko for å dø ut i Norge (trykk inn her for å se en fullverdig liste). på denne listen finner man blant annet fjellrev (kritisk truet) og brunbjørn (sterkt truet). 

Som nevnt tidligere kan en utrydning av arter føre med seg store konsekvenser for miljøet og økosystemene. Det er derfor viktig å gjøre det man kan for å unngå at dette skjer, og da er det en forutsetning å starte med bevisstgjøring.

Vernetanken er ikke ny; i flere hundre år har det vært arbeidet for og foretatt vern av natur og naturtyper, både i Norge og i andre land. Men det moderne natur- og miljøvernet er et produkt av 1900-tallet og er blitt utviklet i takt med de økende miljøproblemene.

I dag er det et stort fokus på naturvern, og barn lærer om dette alt på barneskolen.

Naturvern er et stort begrep som omfatter mye: plast i naturen, vern av arter, bærekraftig forbruk og mye mer. Jeg håper at mitt bidrag kan føre til litt mer bevissthet rundt noen ting i dette enorme temaet.   

    

Bildet på post coveret er tatt av Freydís. Sjekk ut intagramkontoen (@freydisfotograf) for å se de flotte bildene hun har tatt, eller ta kontakt med henne via facebooksiden (her) eller på hennes hjemmeside (her).

 

Sitter du inne med noen spørsmål, tanker eller ønsker et samarbeid med meg, send meg gjerne en melding. 
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Ønsker du å følge meg i min hverdag, følg meg gjerne på Instagram og Facebook hvor jeg deler mine tanker og ideer med dere:) 
Instagram: Her
Facebook: Her 

  146 Hits
146 Hits

Frivillighetsorganisasjonen "Hjelpende hender" + radiointervju

166141723_359247842042267_1477386298793495134_n

 

Hei alle sammen og god påske! 

For noen dager siden var jeg så heldig å få bli kjent med folkene bak organisasjonen «hjelpende hender». Grunnleggeren og daglig leder av organisasjonen er Ellen Bakke. Hun brenner for at alle mennesker skal få den hjelpen de trenger når de trenger det. Sammen med familien og engasjerte ildsjeler sørger de for at personer som står i en vanskelig situasjon får mat, klær, møbler, noen å snakke med og ellers tilbyr de hjelp så langt midlene når.

Hva gjør de?

Hjelpende hender er en frivillig organisasjon som har drevet veldedighet på Romerriket siden 2012. Flere tusen mennesker har fått hjelp og bistand fra organisasjonen, og hver måned hjelper de mer enn 400 mennesker med mat og ulike nødvendigheter.

Hver måned handler de inn store mengder mat, som de kjører ut til de som har behov for det. «Her kan de vi hjelper til en viss grad velge hva de ønsker innenfor en økonomisk grense. Dette fører med en del ekstra jobb, men det gjør tilbudet enda bedre, minsker matsvinn og gir mennesker en bedre selvfølelse». Etter korona meldte sin ankomst har de opplevd en økning i antall personer som kontakter dem for hjelp.

I tillegg til matutdeling, driver de også med utdeling av klær, møbler og samtaler som kan ende i problemløsning. De har lang erfaring med mennesker i vanskelige situasjoner både i forhold til det offentlige, økonomiske og andre ting.

Høytidene og spesielle dager som jul, påske og bursdager er for de aller fleste dager å se frem til, mens for andre kan dette være tider preget av stress og usikkerhet. Hjelpende hender deler ut mat, godteri, drikke og gaver til barna. De tilbyr også hjelp til bursdagsfeiringer og har siden 2018 arrangert aktivitetsskole for barn fra vanskeligstilte familier.

Organisasjonen har i dag en bruktbutikk, hvor de selger klær og andre ting til en billig penge. Sammen med bidrag fra enkeltpersoner og næringslivet, brukes bruktbutikken til å subsidiere veldedighetsdelen av organisasjonen. På grunn av korona er butikken nå nødt til å holde stengt, og da passer det bra at de har opprettet en nettbutikk der man enkelt og trygt kan kjøpe varer over nett. Sjekk ut (https://hhbruktbutikk.no).

På torsdag fikk jeg være med på deres første gjennomføring av «live shopping». Det var satt sammen flere antrekk som ble livestreamet på facebook, slik at dere hjemme trygt og enkelt kunne få et innblikk i hva som var å finne hos hjelpende henders bruktbutikk. Etter live showet ble det lagt ut bilder av antrekkene slik at de som ønsket kunne kjøpe.

Dersom du ikke fikk showet med deg, kan du fremdeles se det her. Trykker du inn på «diskusjon» på facebooksiden, får du opp bilder av hvert plagg. Det er fremdeles mulighet for å sikre seg noen lekre gjenbrukte skatter – å kjøpe gjenbrukt er bra både for miljøet og for lommeboka.

Hva kan du bidra med?

For at de skal kunne hjelpe så mange som mulig, er de avhengig av bidrar fra enkeltpersoner og næringslivet. Dersom dere ønsker å bidra, kan dere vipse til 87176. De tar også gjerne imot klær og annet utstyr som de gir ut og selger i sin bruktbutikk. 

For mer informasjon om organisasjonen kan dere lese mer på deres nettside her

 

«NRK P1 Troms»

I går hadde jeg mitt første radiointervju. Siden jeg befinner meg i Lillestrøm for tiden, foregikk dette over telefonen. Dette var utrolig spennende, og litt skummelt. 

For de som ikke var våkne når intervjuet gikk kl 0740, kan du høre det her (tid: 01.30.00). Her svarer jeg blant annet på spørsmål om min deltakelse og hva jeg ønsker å oppnå med konkurransen. 

 

 

Sitter du inne med noen spørsmål eller tanker, så send meg gjerne en melding. 
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Ønsker du å følge meg i min hverdag, så følg meg gjerne på Instagram og Facebook hvor jeg deler mine tanker og ideer med dere: 
Instagram: Her
Facebook: Her 

  130 Hits
130 Hits

Veien videre + medieoppslag

DSC04288-Edit

Hei alle sammen!

Som noen av dere sikkert fikk med dere, var det semifinale for en liten uke siden. Resultatet kom like etter og jeg skal, sammen med 20 andre flotte jenter, kjempe om en plass i finalen. Dette blir utrolig spennende og ikke minst lærerikt.

Men hva betyr dette egentlig?
Det betyr at vi som enkeltpersoner får mer oppmerksom rettet mot oss. Noe som i praksis vil si at vårt budskap, våre holdninger og våre handlinger når ut til flere personer. Dette fører med seg en utrolig mulighet for meg når det kommer til å dele erfaringer og tanker med dere.

Mitt ønske er å fronte gode holdninger, verdier, være en god rollemodell og et godt forbilde.
Jeg vil også være en som både løfter andre opp og frem, men også meg selv, slik at jeg kan nå de målene jeg setter meg. Jeg vil at de rundt meg skal føle seg sett, verdifull og ikke minst god nok.

Jeg har nå en plattform hvor jeg kan dele mine tanker og mitt engasjement med dere. Som jeg har nevnt tidligere, kommer jeg til å rette litt ekstra oppmerksomhet mot naturvern. Her mener jeg det er mye å hente og ikke minst mange enkle tiltak og valg man kan gjøre, som vil være litt bedre for miljøet og omgivelsene. Fremover kommer jeg til å arbeide med flere inspirerende mennesker, som bruker sine ressurser på å hjelpe andre. De ser et behov, og tar saken i egne hender for å finne en løsning på de utfordringene de står over, eller utfordringer andre står ovenfor. Jeg ser fram til å introdusere dere for disse personene og deres engasjement for å hjelpe andre.

For noen dager siden hadde jeg en hyggelig telefonsamtale med Marte fra nettavisa «iHarstad».Trykk på linken her for å lese intervjuet.


Bilde både i artikkelen og post cover er tatt av Freydis. Sjekk ut henens Instagram: @freydisfotograf, for flotte bilder. 

 

Sitter du inne med noen spørsmål eller tanker, så send meg gjerne en melding. 
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Ønsker du å følge meg i min hverdag, så følg meg gjerne på Instagram og Facebook hvor jeg deler mine tanker og ideer med dere: 
Instagram: Her
Facebook: Her 

 

  315 Hits
315 Hits

Semifinalebildene er klare!

 

Hei hei alle sammen!

De siste ukene har vært hektiske og full av kontraster. Jeg er nå inne i min tredje uke med sykehjemspraksis og lesing til eksamen på dagtid, mens jeg på kveldstid har vært på fotoshoot med Freydís. Jeg setter stor pris på kontrastene som hverdagen min nå byr på, i en ellers litt kjedelig, nedstengt tid. 

Alle bildene til semifinalen er tatt av Freydís. Vi har tatt bilder sammen tidligere også, og jeg er utrolig fornøyd med hva vi har fått til. Hun er en herlig dame med mye erfaring som fotograf. Latteren sitter løst og kreativiteten er stor. Jeg kan virkelig anbefale henne til alle som ser etter en fotograf, enten det er for å ta bilde av barna, tenåringene eller seg selv. 

Sjekk ut intagramkontoen (@freydisfotograf) for å se de flotte bildene hun har tatt, eller ta kontakt med henne via facebooksiden (her) eller på hennes hjemmeside (her).

Sitter du inne med noen spørsmål eller tanker, så send meg gjerne en melding. 

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Ønsker du å følge meg i min hverdag, kan du følg meg på Instagram og Facebook hvor jeg deler mine tanker og ideer med dere. 

Instagram: Her

Facebook: Her

 

 

 

  1296 Hits
1296 Hits

Kampen om likestilling!

DSC09939-Edit

 

8.mars - kvinnedagen 

For 34 år siden ble den internasjonale kvinnedagen etablert av FN. Men lenge før den tid kjempet kvinner en kamp om likestilling mellom kjønnene. Markeringen av 8.mars er en årlig påminnelse om hva kvinner har gjort, og fremdeles gjør for likestilling.

Per dags dato er det ingen land i verden som kan si at de har nådd full likestilling, men de aller fleste har tatt flere steg i riktig retning, og er i dag mer likestilt enn de var for 10 år siden. For eksempel starter det nå like mange jenter som gutter på skole. Men, selv i 2021 er mange kvinner økonomisk avhengig av partneren sin, samtidig som det er flest menn som besitter maktposisjoner innen politikk og næringsliv, noe som fører til en skeiv maktbalanse i hjemmet og samfunnet.

Hva ligger egentlig i ordet likestilling? Det handler om en rettferdig fordeling av makt, ressurser og innflytelse. Det er en grunnleggende menneskerettighet å kunne leve et fritt liv uten vold og diskriminering, dette er også avgjørende for utviklingen av mennesket og samfunnet.  

Det globale temaet for årets markering av kvinnedagen er «women in Leadership; achieving an equal future in a COVID-19 world”. Temaet skal feire den enorme innsatsen jenter og kvinner over hele verden gjør for å skape en mer lik og rettferdig fremtid for alle.

Gjennom koronapandemien har kvinner stått i frontlinjen som helsearbeidere, omsorgspersoner, samfunnsarrangører og ikke minst som sterke nasjonale ledere i kampen mot pandemien. Samtidig rammes kvinner hardt i pandemien, gjennom økende vold i hjemmet, mer ubetalte omsorgsplikter, større arbeidsledighet og fattigdom.

Dette viser bare hvor viktig det er å engasjere seg i kampen om likestilling, og at det fremdeles er en kamp som må kjempes. Det er mange som tidligere har kjempet denne kampen og banet vei for kvinner i dag.
I vår tid, og i vår del av verden er kvinner i maktposisjoner vanlig, de er dyktige, kunnskapsrike og fremtidens ledere på lik linje med mannen.
En person som har betydd mye for kvinners rettigheter i Norge, og vært en forkjemper for hvor vi står i dag, er Gina Krog.

Gina Krog (1847-1916) er en av de viktigste personene i kampen for kvinners stemmerett. I midten av 30-årene dro hun til Storbritannia for å gjøre seg kjent med kvinnekampen. Dette skulle få stor betydning hjemme i Norge. Da hun kom tilbake var hun med på å stifte Norsk Kvinnesaksforening i 1884, landets første av sitt slag. I årene som kom var hun med på å stifte flere slike foreninger hvor hun jobbet for kvinners stemmerett frem til seieren kom i 1913. I tillegg kjempet hun hardt for kvinners rett til utdannelse. Kvinnedagen ble for første gang markert i Norge i 1915.


Gina Krog. Foto: NTB scanpix

I de senere årene har flere engasjert seg i kampen om likestilling og i 2015 vedtok FN 17 bærekraftsmål, og 169 delmål. Målene er en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikheter og stoppe klimaendringene innen 2030. Mål 5 handler om å oppnå likestilling og styrke jenter og kvinners stilling.

Her kan du lese mer om delmålene til mål 5 

Selv om vi i dag har kommet langt i kampen om likestilling mellom kjønnene er ikke kampen over. Ikke alle land beveger seg i riktig retning dessverre, og det er enda en lang vei å gå. Det er viktig at vi ikke tar likestilling forgitt! Vi må aldri slutte å kreve at jenter og gutter og kvinner og menn skal ha de sammen rettighetene i alle situasjoner. På fotballtreningen, på skolen, i hjemmet og i lønnsforhandlingene. Stå på!

 

For litt siden var jeg hos flinke Freydis og tok bilder. Bildet øverst i innlegget er et av mange bilder hun har tatt av meg, og jeg gleder meg til å dele de andre bildene med dere etterhvert. 

Følg henne gjerne på IG: @freydisfotograf

Har dere spørsmål eller ønsker å bestille time til fotografering, klikk dere inn på nettsiden hennes (HER) eller ta kontakt med henne gjennom Facebook (HER)

 

 

Sitter du inne med noen spørsmål eller tanker, så send meg gjerne en melding. 

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Ønsker du å følge meg i min hverdag, kan du følg meg på Instagram og Facebook hvor jeg deler mine tanker og ideer med dere. 

Instagram: Her

Facebook: Her

 

 

 

 

 

  559 Hits
559 Hits

Enkel og god mat i en travel hverdag!

Hei alle sammen!

Nå er det tirsdag og uken er godt i gang! 
Noe jeg tror mesteparten av oss kjenner på fra tid til annen er at hverdagen ofte er hektisk og man sitter igjen med en følelse av at tiden ikke strekker til. Av egen erfaring vet jeg at i disse periodene er det ikke alltid like lett å komme opp med gode og smakfulle måltider. Derfor tenkte jeg i dag å dele noen oppskrifter med dere, som jeg selv har stor glede av. 

Selv om døgnets 24 timer ikke alltid er nok, er det lurt å tilføre kroppen god og næringsrik mat for at den skal fungere optimalt. Ikke la hverdagens stress ta bort tiden til et sunt og godt måltid - matpausene kan også brukes til å ta seg en pust i bakken.  

 

Banan- og havrepannekaker 

Disse pannekakene er raske og enkle å lage, og passer like godt i matpakken til jobb eller skole, som til frokost.

Pannekakene inneholder mye havre og havren gir ikke bare metthetsfølelse og bidrar til å senke kolesterolnivået, men den er også en av de mest miljøvennlige kornsortene vi kan spise, i tillegg til at havregryn er rimelig. Havregryn er også en allsidig kornsort som passer til det meste, så fordelene er mange med å velge havregryn til frokost. 

Ingredienser: 1porsjon (gir ca. 5 små pannekaker) 


1 moden banan 
1 egg 
50g havremel (her kan man også bruke kvernet havregryn) 
1(liten)ts bakepulver 
En skvett melk
Kanel og kardemomme etter egen smak

 

Fremgangsmåte:

- Bland egg og moste bananer (her kan man også bruke stavmikser til man får en glatt røre) 
- Tilsett mel, bakepulver og krydder
- Tilsett en skvett melk, til røren får en passe tykk konsistens 
- Stek pannekakene i små lapper på middels varme 

 

 

Pannekakene er like gode med brunost, syltetøy og sirup som cottage cheese og bær. 
Spis med ønsket tilbehør og nyt med god samvittighet. 

 

Havregrøt 

Havregrøt er enkelt å lage, og tar ikke lang tid å tilberede. Men her er det tilbehøret som gjør hele grøten, da havregryn i seg selv ikke smaker stort. Havregrøt er også god kald, så den kan fint lages på kvelden og stå i kjøleskapet over natten slik at den er klar til neste morgen. 

 

Ingredienser: 1 porsjon 

1dl havregryn 
2dl væske (her kan man bruke både melk og vann, man kan også tilsette 1ss rømme/yoghurt for en mer fyldig    smak) 
Kanel og kardemomme etter ønske

 

Fremgangsmåte:

- Ha ingrediensen i en kasserolle og kok opp. Her er det greit å røre opp under oppkok slik at grøten ikke svir   seg i bunnen.
- Etter grøten har kokt opp, skrur du ned varmen til lav, og la grøten stå noen minutter. 
- Server med ønsket tilbehør. 

 

Tips til tilbehør:

- Oppskåret appelsin og kanel 
- Nøtter og valgfri bærblanding 
- Blåbær og brunost
- Cottage cheese og peanøttsmør 

 

Rødbetesmoothie 

Ikke la deg lure av fargen til denne smoothien, for i tillegg til å være en fryd for øyet er den også full av grønnsaker. 

 


 

 

Ingredienser:

1 stk (liten) rå rødbete 
1-2 avokadoer 
2-3 ringer fersk ananas (eller en boks) 
1 banan 
Ingefær etter smak 
Masse grønnkål
1/2 - 1 pose frossen bringebær 
eplejuice/ananasjuice/vann 

 

Fremgangsmåte:

- Tilsett ingrediensen i en blender og misk i vei. 
- Nyt en smoothie full av næring. 

 

 

 

 

 

 

  

Avokadotoast 

Avokado er en frukt som er full av næring, med en mild nøtteaktig smak. Den er myk i konsistens og passer derfor perfekt som pålegg på brødskive. 

Ingredienser:

Brødskive 
1 avokado 
Tomater
Reddik 
Krydder, her liker jeg å bruke salt, pepper og chilli

Fremgangsmåte

- Rist skivene i en brødrister eller i stekeovnen.
- Bruk en gaffel eller en stavmikser til å mose avokadoen. 
- Smør avokadoen på skivene og topp med ønsket tilbehør. Her valgte jeg tomat og reddik, men egg, kjøttpålegg og andre grønnsaker er også veldig godt til. Her er det bare å smake seg frem. 

 

Håper noen av oppskriftene faller i smak!!

 

 

Sitter du inne med noen spørsmål eller tanker, så send meg gjerne en melding. 

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

 

Ønsker du å følge meg i min hverdag, så følg meg gjerne på Instagram og Facebook hvor jeg deler mine tanker og ideer med dere. 

Instagram: Her

Facebook: Her 

 

  372 Hits
372 Hits
Påmelding for 2022

Påmelding til Miss Norway 2021 er avsluttet, og du kan nå melde deg på for 2022.

Vi har løpende uttak og det fungerer slik at de som melder seg på, vil bli vurdert. De som kommer med videre blir invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2021 eller vinteren 2022. Det er lurt å følge med på tidligere deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Sunniva Høiåsen Frigstad, Miss Norway 2020

Logg inn

Meld deg på