Intervju med NRK Trøndelag

Nytt intervju - denne gangen med NRK Trøndelag. Jeg hadde en veldig hyggelig samtale på telefonen tidligere - og nå kan du lese hele saken her! 

Gi stjerner til dette innlegget:
77 Hits

Det som virkelig betyr noe

Nytt sted - da blir det automatisk en god del å gjøre. Jeg må inrømme at det meste går veldig automatisk etter å ha flyttet ganske ofte, men det er egentlig bare bra. Jeg tilpasser meg heldigvis veldig fort. 

Som jeg har nevnt er mental helse veldig viktig for meg, og angående selektiv mutisme har jeg nå brukt mye tid på å støtte og være en del av nyoppstartede nettsider og andre steder på sosiale medier der det er flere som prøver å gi resten av verden mer kunnskap. Fra å bare få mail fra andre deler av verden har jeg nå fått flere muligheter til å hjelpe mer til her i Norge. Jeg kommer selvfølgelig til å dele det med dere når alt er klart!

Ellers fikk jeg også en kjempefin mail fra en far i Nederland. Det er slike ting som betyr noe. 

Her er noen få setninger fra en mye større tekst som jeg har skrevet til noen andre som gjerne ville dele litt av min historie på deres side:

Hver eneste lille seier hjelper, hver eneste lille utfordring. Små skritt betyr alt når det kommer til denne lidelsen. Små skritt og utfordringer i trygge rammer. 

Det var aldri nok kunnskap og informasjon om selektiv mutisme, ikke i skolen og ikke hos de profesjonelle i mental helse. Så vi klarte det på egenhånd. Det er ikke slik det skal være, man skal ikke bli tvunget til å kjempe seg gjennom noe slikt helt alene.

Det største og viktigste steget man kan ta er å gå ut av din komfortsone, og det gjelder ikke bare for denne lidelsen - det gjelder for alt her i livet. Ingenting vil forandre seg hvis ikke du forandrer noe. Du klarer ikke å endre på noe hvis du vil være komfortabel resten av livet ditt. 

Det er en tøff reise, men det er verdt det. Du får et helt liv som premie. Et liv du aldri trodde du kunne ha. Kanskje du bare drømte om det, slik som jeg også gjorde. 

Alle sammen burde få muligheten og hjelpen til å kunne bruke stemmen sin. 

Jeg heier på dere!

Gi stjerner til dette innlegget:
380 Hits

Hvorfor er jeg ikke redd for å feile?

Det finnes mange som er livredde for å feile. For å ikke få noe til. For å få ei nei. 

De føler at de ikke er gode nok og at et nei eller at noe ikke har gått som de gjerne ønsket er en bekreftelse på akkurat det. 

Men så er det noen som ser det annerledes - jeg er en av de. Jeg er ikke redd for å feile, ikke nå lengre. Jeg har lært og forstått at det egentlig er ganske positivt.

Jeg har lært at du aldri blir så god som du kan bli om du feiler et par (eller tjue) ganger før du får det til. Får du det til første gang? Bra jobba. Men tenk om du måtte prøvd ti ganger til? Du hadde blitt tvunget til å være enda mer kreativ, til å endre tankegangen din, ta til deg mer kunnskap og få en mye større forståelse for akkurat det du prøver å få til. 

Øvelse gjør mester, og det gjelder alt. Ikke se på det som at du har mislykkes, det er bare trening. Det er øvelse og det kan gjøre deg til den aller beste en dag. Så lenge du forstår at det ikke er en bekreftelse på noe, det er en mulighet! Hver gang du ikke får noe til betyr det nye muligheter. Det betyr at du kommer deg enda nærmere dit du vil, fordi nå skjønner du at du ikke kan gjøre det på akkurat samme måte. Du må lære mer, trene mer, finne ut hva som funker og hva som ikke funker. Det gjør du nemlig ved å gjøre feil. Du opplever at du må endre tankegangen din og få fram nye ideer som du kan teste ut. 

Tenk på hvordan du kan endre kroppen og helsen din så mye ved å trene 1 time ca. 4-5 dager i uka. Jeg har for eksempel blitt så utrolig mye sterkere og i tillegg fått en god del mer muskler ved å bruke 1 time på treningssenteret ca 5 dager i uken. 1 time av dagen min! 

Tenk deg hvis du dedikerer en time hver dag til det du vil forbedre deg på, det du vil bli flink på. Før jeg virkelig forsto hva og hvordan jeg ville trene måtte jeg feile. Jeg brukte dager på å bare trene kondisjon, jeg ble også syk på grunn av modellbransjen og brukte trening på feil måte - helt til jeg fant ut akkurat hvordan jeg måtte gjøre det, og ville gjøre det for kroppen min. 

Det krever selvfølgelig din konsentrasjon og viljestyrke hvis du virkelig vil forbedre deg på noe. 1 time hver dag? Da må du virkelig bruke den timen til å tenke og jobbe hardest mulig. Fundere på hvordan du kan bli bedre, hva du gjorde feil, hva du vil prøve nå. Så prøver du på nytt. Igjen og igjen. Hvis du bruker litt tid på se tilbake kommer du også til å se hvor mye du har lært. 

Derfor håper jeg du aldri vil se på dine feil og tenke at du mislykkes, men heller tenke at det er lærdom og nye muligheter. Jeg hadde aldri vært der jeg er eller opplevd det jeg har hvis jeg ikke prøvde igjen og igjen etter at jeg gjorde feil. Ikke gi opp!

Photos: Tim Copsey

Er du interessert i å være min sponsor og samarbeide med meg? Ta kontakt på mail Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for tilbud og alle fordeler.

Instagram: martefre

Gi stjerner til dette innlegget:
465 Hits

Nytt Intervju - Adresseavisen!

Hei!

Tenkte å dele et nytt intervju som er kommet ut i Adresseavisen (trd.by) - dere kan trykke her for å lese det! 

Mulig dere har noen spørsmål ettersom det står at jeg er fra Trondheim? Vel, jeg er faktisk det - sånn egentlig. Det er der jeg ble født og var mine første år. Hele familien og slekta mi er trøndere og jeg er den eneste som snakker nordnorsk. Sammen med mamma og broren min er vi også de eneste som har bodd i Bodø, men jeg tok til meg dialekten veldig fort og i begynnelsen pratet jeg trøndersk hjemme og nordnorsk ute med venner - helt til det bare ble norsknorsk. 

Så da vet dere en liten fun fact om meg! 

Er du interessert i å være min sponsor og samarbeide med meg? Ta kontakt på mail Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for tilbud og alle fordeler.

Instagram: martefre

Gi stjerner til dette innlegget:
492 Hits

Miss Norway 2018 - Hvorfor meldte jeg meg på?

Jeg var vel egentlig den siste eller noen av de siste til å melde seg på konkurransen. Jeg hadde egentlig ikke tenkt på det noe særlig helt til noen spurte meg og etter det ble tanken egentlig sittende en god stund. Jeg visste ikke helt om det var noe jeg skulle gjøre eller ikke, og personlig ville jeg egentlig vente med å gå "all inn" før etter semifinale uttaket. Jeg er litt sånn skjønner dere. Jeg må være helt sikker på at jeg vil noe før jeg deler det over alt, og jeg vil være helt sikker på at jeg gjør det for de riktige grunnene. Det må være viktig for meg, og det må være noe mer for meg enn å bare "vise meg fram". 

Det som virkelig fikk meg til å ville være en del av dette var det at jeg like før hadde prioritert mye tid til å hjelpe og begynt å være en "viktig" person for andre når det kom til mental helse/selektiv mutisme og flere hadde kontaktet meg rundt om i hele verden etter at jeg begynte å dele min historie. Men det var for det meste i utlandet. Sånn har det liksom vært i store deler av livet mitt - jeg har ikke vært så mye i Norge de siste årene og dermed var det enklere å nå ut mer internasjonalt. Men samtidig er Norge et helt spesielt land for meg, det er her jeg kommer fra, og jeg vil gjerne bruke mine erfaringer og min lærdom fra alle opplevelser, land, mennesker, kulturer og utfordringer til å kunne være en sterk representant for landet mitt og gjøre mitt beste for at alle som føler at de ikke har en stemme forstår at de faktisk kan ha den sterkeste om de bare vil det nok. Jeg vil hjelpe, støtte, og utfordre. Jeg vil utfordre meg selv og jeg vil støtte dere. Jeg vil hjelpe mennesker til å hjelpe andre. Mental helse er større enn bare "angst". Lærere trenger hjelp og støtte før de skal kunne hjelpe og støtte eleven som ikke sier noe i klassen. Endringer skjer bare om vi hjelper, støtter og utfordrer hverandre. Det er det vi må gjøre. Jeg har startet, og jeg er veldig klar til å fortsette. 

Jeg håper dere kan se at dette handler om så mye mer enn å vinne noe, se fin ut, eller få oppmerksomhet på seg selv. Jeg vil gjerne ha oppmerksomheten din, det er sant - men jeg vil ha den til noe større, noe viktigere. Miss Norway handler for meg om muligheten til å kunne nå ut til flere med en viktig sak, til å kunne vise fram mitt fine og gode land, til å bruke stemmen min og være en positiv del av andres liv og utfordringer. Til å hjelpe, støtte og utfordre. 

 

 

Gi stjerner til dette innlegget:
832 Hits

Ny by, nye muligheter!

Da har jeg faktisk flyttet til Oslo! Jeg har alltid bare vært her for møter eller ferie, så jeg gleder meg til å bli mer kjent med byen. Nå som jeg først har bestemt meg for å være i Norge en stund fant jeg raskt ut at det beste hadde vært å dratt hit. Det passer selvfølgelig perfekt inn med konkurransen også. Det er flere muligheter her enn i Bodø, og etter å ha gjort mitt beste der kjenner jeg at jeg gleder meg mye til å sette i gang her i Oslo også. Mye å planlegge, og mye å gjøre! Det lønner seg alltid å jobbe hardt. Noen av dere kjenner vel igjen følelsen av å komme til et nytt sted og vite at det er så mye du ikke har opplevd enda? Det er en god følelse. 

Håper alle har det fint!

Er du interessert i å være min sponsor og samarbeide med meg? Ta kontakt på mail Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for tilbud og alle fordeler.

Instagram: martefre

Gi stjerner til dette innlegget:
836 Hits
Påmelding for 2019 er i gang

Påmelding til Miss Norway 2019 er full gang etter at semifinaleuttaket for 2018-sesogen er gjennomført. Vi gleder oss til å se din påmelding. Det er lurt å følge med på årets deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på.

Beste hilsener fra Kaja Caroline Kojan, Miss Norway 2017

Logg inn

Meld deg på