Donér laptop til Ukraina
- Skrevet av Malin Bruland
- Published in pc-hjelpen
- Hits: 136
- Utskrift , E-post
Vi ønsker at du donerer eldre bærbare datamaskiner til skolebarn i Ukraina!
Foto: Knut Yrvin
40 prosent av elevene i Ukraina har fått avkortet eller mistet skolegang grunnet krigen. Lærere og myndighetene ber om hundretusenvis av brukte datamaskiner for å få elevene tilbake til undervisning. Gjør mange litt, så får skolene i Ukraina mye.
Over halvparten av det norske folk har liggende eldre datautstyr hjemme som ikke er brukt siste tre månedene (SSB). Litt av grunnen er at nyeste programvaren fra store produsenter gjør datamaskinene trege. Slike maskiner fungerer utmerket Debian EDU (Skolelinux). Ta kontakt og doner maskinen til oss!
Minstekrav til datamaskiner
For at vi skal kunne sende fungerende brukte bærbare datamaskiner til skolebarn i Ukraina, er det viktig at de oppfyller noen enkle krav:
- Nyere maskiner kan brukes. Også 10-12 år eldre maskiner fungerer bra
- Maskinen må virke og ha ladekabel
- Prosessor med to kjerner eller mer. (Kort beskrivelse av prosessor med flere kjerner)
- 2-4 GB RAM eller mer
- 60 GB Harddisk eller mer
Vi sletter og installerer
PC-ene nevnt over kan ikke kjøre nyeste Windows eller ChromeOS. Derfor er det mange som skroter slike maskiner selv om de fungerer godt. Som en del av dugnaden sletter vi harddisken og funksjonstester maskinen slik kravene er i avfallsforskriften og personopplysningsloven.
Fremgangsmåten er ut fra retningslinjene til Nasjonale sikkerhetsmyndigheter publisert hos Nettvett. Slettesystemet heter ShredOS. Deretter installerer vi Debian Edu og gjør full funksjonstest. Alle maskiner som har mangler eller ikke virker blir skrotet som EE-avfall i Norge. Motiv-Action er behandlingsansvarlig og peker ut databehandlere. Se også guide: https://web.archive.org/web/20240424224716/wiki.nuug.no/skolelinux
Sentrale folk i dugnaden
Bidragsytere og deltagere i dugnaden er et bredt mangfold av enkeltpersoner, foreninger og folk ansatt i bedrifter og offentlige virksomheter. Man deltar på dugnaden som privatperson og ikke som representant for organisasjonen man tilhører. Men bringer perspektiver og faglig innsikt fra respektive miljøer.
Blant noen som har gjort ekstra mye er virksomheter som har gitt store donasjoner som Joland data, DigiAid, Sparebank 1 og Nittedal kommune osv. NUUG-foreningens medlemmer og styret har bidratt med mye organisering og opplæring.