fbpx

Kampen om likestilling!

DSC09939-Edit

 

8.mars - kvinnedagen 

For 34 år siden ble den internasjonale kvinnedagen etablert av FN. Men lenge før den tid kjempet kvinner en kamp om likestilling mellom kjønnene. Markeringen av 8.mars er en årlig påminnelse om hva kvinner har gjort, og fremdeles gjør for likestilling.

Per dags dato er det ingen land i verden som kan si at de har nådd full likestilling, men de aller fleste har tatt flere steg i riktig retning, og er i dag mer likestilt enn de var for 10 år siden. For eksempel starter det nå like mange jenter som gutter på skole. Men, selv i 2021 er mange kvinner økonomisk avhengig av partneren sin, samtidig som det er flest menn som besitter maktposisjoner innen politikk og næringsliv, noe som fører til en skeiv maktbalanse i hjemmet og samfunnet.

Hva ligger egentlig i ordet likestilling? Det handler om en rettferdig fordeling av makt, ressurser og innflytelse. Det er en grunnleggende menneskerettighet å kunne leve et fritt liv uten vold og diskriminering, dette er også avgjørende for utviklingen av mennesket og samfunnet.  

Det globale temaet for årets markering av kvinnedagen er «women in Leadership; achieving an equal future in a COVID-19 world”. Temaet skal feire den enorme innsatsen jenter og kvinner over hele verden gjør for å skape en mer lik og rettferdig fremtid for alle.

Gjennom koronapandemien har kvinner stått i frontlinjen som helsearbeidere, omsorgspersoner, samfunnsarrangører og ikke minst som sterke nasjonale ledere i kampen mot pandemien. Samtidig rammes kvinner hardt i pandemien, gjennom økende vold i hjemmet, mer ubetalte omsorgsplikter, større arbeidsledighet og fattigdom.

Dette viser bare hvor viktig det er å engasjere seg i kampen om likestilling, og at det fremdeles er en kamp som må kjempes. Det er mange som tidligere har kjempet denne kampen og banet vei for kvinner i dag.
I vår tid, og i vår del av verden er kvinner i maktposisjoner vanlig, de er dyktige, kunnskapsrike og fremtidens ledere på lik linje med mannen.
En person som har betydd mye for kvinners rettigheter i Norge, og vært en forkjemper for hvor vi står i dag, er Gina Krog.

Gina Krog (1847-1916) er en av de viktigste personene i kampen for kvinners stemmerett. I midten av 30-årene dro hun til Storbritannia for å gjøre seg kjent med kvinnekampen. Dette skulle få stor betydning hjemme i Norge. Da hun kom tilbake var hun med på å stifte Norsk Kvinnesaksforening i 1884, landets første av sitt slag. I årene som kom var hun med på å stifte flere slike foreninger hvor hun jobbet for kvinners stemmerett frem til seieren kom i 1913. I tillegg kjempet hun hardt for kvinners rett til utdannelse. Kvinnedagen ble for første gang markert i Norge i 1915.


Gina Krog. Foto: NTB scanpix

I de senere årene har flere engasjert seg i kampen om likestilling og i 2015 vedtok FN 17 bærekraftsmål, og 169 delmål. Målene er en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikheter og stoppe klimaendringene innen 2030. Mål 5 handler om å oppnå likestilling og styrke jenter og kvinners stilling.

Her kan du lese mer om delmålene til mål 5 

Selv om vi i dag har kommet langt i kampen om likestilling mellom kjønnene er ikke kampen over. Ikke alle land beveger seg i riktig retning dessverre, og det er enda en lang vei å gå. Det er viktig at vi ikke tar likestilling forgitt! Vi må aldri slutte å kreve at jenter og gutter og kvinner og menn skal ha de sammen rettighetene i alle situasjoner. På fotballtreningen, på skolen, i hjemmet og i lønnsforhandlingene. Stå på!

 

For litt siden var jeg hos flinke Freydis og tok bilder. Bildet øverst i innlegget er et av mange bilder hun har tatt av meg, og jeg gleder meg til å dele de andre bildene med dere etterhvert. 

Følg henne gjerne på IG: @freydisfotograf

Har dere spørsmål eller ønsker å bestille time til fotografering, klikk dere inn på nettsiden hennes (HER) eller ta kontakt med henne gjennom Facebook (HER)

 

 

Sitter du inne med noen spørsmål eller tanker, så send meg gjerne en melding. 

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Ønsker du å følge meg i min hverdag, kan du følg meg på Instagram og Facebook hvor jeg deler mine tanker og ideer med dere. 

Instagram: Her

Facebook: Her

 

 

 

 

 

Hvorfor vil jeg delta på Miss Norway?
Venner kaller meg Angie
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Angelika Catharina Dybendal Kristiansen på onsdag 17. mars 2021 20:14

Du kler rødt utrolig godt og med den orange bakgrunnen lyser du opp Super fint bilde.

0
Du kler rødt utrolig godt og med den orange bakgrunnen lyser du opp :D Super fint bilde.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2022

Du kan nå melde deg på til Miss Norway 2022.

Vi har løpende uttak og det fungerer slik at de som melder seg på, vil bli vurdert. De som kommer med videre blir invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2021 eller vinteren 2022. Det er lurt å følge med på tidligere deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Nora Emilie Nakken, Miss Norway 2021

Logg inn

Meld deg på