fbpx

Moralen er - snakk om det

«moralen er – snakk om det»

OBS! Dette innlegget inneholder spoilere om serien Rådebank sesong 2!

 

 

(Bilde lånt fra Google - Emma Steinbakken) 

 

Hei dere!

 

For noen måneder siden så jeg NRK-serien Rådebank. Denne serien er virkelig å anbefale da budskapet er såpass viktig. Så ble sittende og se hele sesong 2 på én kveld sammen med en kompis. Tårene trillet mange ganger og serien satte skikkelig spor. Så ville gjerne dele litt av dette med dere i kveld.

 

Mitt ønske er jo å bruke stemmen og plattformen Miss Norway er, til å skape mer åpenhet rundt psykisk helse. Vi har jo tidligere være innom flere temaer som sosiale medier og selvbilde, spiseforstyrrelser, påvirkning fra andre og mer. Gjerne ta en titt i arkivet om du ønsker å lese mer om dette. 

 

Men over til dagens tema - Rådebank. Handlingen i selve serien kunne vært tatt fra hvilken som helst vennegjeng i Norge. Hvor som helst og når som helst. Budskapet i serien slik jeg forstår det, er vanskeligheten rundt det å snakke om psykisk helse.

 

Selv de tøffeste gutta kan slite psykisk.

 

 

Serien følger en gutt ved navn Sivert og seerne forstå at han har mye problemer på tapetet. Allikevel kommer det som et totalt sjokk for både seere og de andre karakterene, når han velger å ta sitt eget liv. Helt uventet og helt uten forvarsel. Blant annet skildres også de etterlattes sorg og fortvilelse, og hvordan reaksjonsmønsteret utspiller seg ulikt i vennegjengen. Han skulle jo starte på NTNU og bli ingeniør ... han var jo så glad!

 

Men la oss overføre dette til virkeligheten. Hvordan vi ikke snakker om psykiske problemer og hvordan dette kan få fatale konsekvenser om vi ikke begynner å åpen opp om følelsene våre.

 

Kvinner forteller også oftere om ensomhet, enn det menn gjør. Menn er på sin side mer alene med følelsene sine, og det kan nesten oppleves som et stort tabu om en mann snakker om det. Rapporter fra SSB, samt reformundersøkelsen 2017, støtter opp under dette. Resultatene viser at menn, i langt mindre grad enn kvinner, har sosial kontakt med personer som står dem nær. Ut fra dette kan vi likevel ikke konkluderer at de føler seg ensomme, og heller ikke dra noen klar korrelasjon mellom selvmord og ensomhet. Men samtidig viser statistikken at flere som velger å ta sitt eget liv aldri har gitt noe tegn til dette på forhånd. De har ikke snakket om følelser eller psykiske problemer. Så det er så utrolig viktig at vi begynner å fjerne tabuet rundt temaet psykisk og mental helse! 

 

Om du sliter eller kjenner noen som sliter finnes det bestandig hjelp! Uansett om problemet er lite eller stort, enormt eller uovervinnelig! Snakk ut om det! Det hjelper så mye å bare snakke om det!

 

 

Om du eller noen du kjenner sliter psykisk kan du ta kontakt med følgende institusjoner:

  • Alarmtelefonen for barn og unge. 116 111. Fra utlandet: 00 47 95 41 17 55. Gå til 116111.no.

  • Mental helse. 116 123. mentalhelse.no.

  • Kors på halsen (Røde kors) 800 33 321.

  • Kirkens SOS. 22 40 00 40.

  • Voksne for barn. 488 96 215.

  • Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse. 22 49 19 22. Hverdager kl. 10:00 - 15:00. 

 

 

Ta vare på hverandre <3 Stor klem!

Noe å smile av
Sponsor-arbeid og bilder
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2022

Du kan nå melde deg på til Miss Norway 2022.

Vi har løpende uttak og det fungerer slik at de som melder seg på, vil bli vurdert. De som kommer med videre blir invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2021 eller vinteren 2022. Det er lurt å følge med på tidligere deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding.

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Nora Emilie Nakken, Miss Norway 2021

Logg inn

Meld deg på