Spørrelek gav missekluss

Sandra_Michelle_Romano_Filippinene

Tidlig på mandag fikk vi vite at Oslo idrettskrets stoppet den årlige festen til det Filippinske miljøet i Norge, fordi de ikke vil ha en skjønnhetskonkurranse for barn i Ekeberghallen. Men det er en spørrelek for barn, forteller halvt filippinske Sandra Michélle Romano. Det handler ikke om skjønnhet, men om lek og etikk, sier hun. 

Vi i Miss Norway engasjerte oss til forsvar for at det må være mulig å arrangere en spørrelek for barn på "Barrio Fiesta Nordic", som festen heter, og deltok i debatt på NRK: 
Miss Norway: – Dette er en spørrelek, ingen missekonkurranse

Spørsmålene i konkurransen kan være hva barn syntes om mobbing, eller hva man gjør om man får alle teddybjørnene i verden. Beholder man alle teddyene selv, eller deler man med andre barn? I Filippinsk kultur er det å ha slike barneleker en vanlig del i samfunnet. Barne løper fram for å svare på spørsmål på scenen. Dette er veldig annerledes enn norsk tradisjon med barneleker på 17. mai, der hver av oss har lært å være litt tilbaketrukket.

Altså er det ikke snakk om en missekonkurranse på festen, slik vi ser det på TV fra USA, med mødre som lever ut sine skjønnhetsidealer gjennom døtrene. Allikevel har dette bildet festet seg på det Filippinske miljøet og arrangøren av Barrio Fiesta. Også fordi de selv hadde laget flotte bilder med barn i rangert rekkefølge, der de viser fram nasjonaldrakten som er i vanlig bruk på Filippinene. En nasjonaldrakt som ikke er ulikt bunader vi kjenner fra norsk kultur som brukes på 17. mai og andre festligheter.

Solid og skikkelig rollemodell

Det finnes knapt noe sted i verden hvor skjønnhetskonkurranser er mer populært enn i Filippinere som er et land med 100 millioner innbyggere. Pia Wurtzbach som vant Miss Universe i 2015, etter den verdensberømte feilkroning. Hun deltok hele tre år på rad i den nasjonale Miss Filippinene, før hun vant muligheten til å representere landet i Miss Universe. Vi snakker om dyktig kvinne!

(Foto:Miss Universe)

Wurtzbach forsørge både moren og lillesøsteren på inntektene hun tjente som modell fra hun var 16 år gammel. Hun representerte i ung alder hjemstedet og jobbet knallhardt med oppdrag for nærislivet. Wurtzbach er en rollemodell for millioner av barn og voksne i Filippinene, som tar vare på familien. Noe som vektlegges på en helt annen og sterkere måte i et land som har mye fattigdom.

Skjønnhetsutøvere i Filippinene trener og konkurrerer i mange år før de når de gjeveste titler i skjønnhetskonkurranser. De er ydmyke. De er store helter på Filipinnene. Ikke ulikt hvordan vi har dyktige sportshelter i Norge.

Ta gjerne turen til "Barrio Fiesta Nordic"

Nå trakk arrangøren spørreleken fra festen vi forstår går som planlagt på Ekeberghallen til lørdag 2. september. Oslo idrettskrets har forhåpentligvis fått litt mer innsikt i den solide og flotte filippinske kulturen. Vi håper noen i Oslo-idretten tar turen på lørdag, da arrangementet er åpent for alle.

Se mer på Facebook-siden her:  Barrio Fiesta Nordic

 

(Foto: av Sandra Michélle Romano er tatt privat)

Gi stjerner til dette innlegget:
Den nye treningsmetoden
Kaja in missosology.org
 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Påmelding for 2019 er i gang

Påmelding til Miss Norway 2019 er full gang etter at semifinaleuttaket for 2018-sesogen er gjennomført. Vi gleder oss til å se din påmelding. Det er lurt å følge med på årets deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på.

Beste hilsener fra Kaja Caroline Kojan, Miss Norway 2017

Logg inn

Meld deg på