fbpx

Susanne unngikk bombene

 

Vi fikk tatt en prat med Miss Norway 2018 på catwalk-trening i slutten av april. Hun hadde fått igjen pusten etter en eventyrlig finale i Miss Universe i Bankok - Thailand. Det var ikke helt uten dramatikk. 

På påskeferie besøkte blant annet Susanne og kjæresten Sir Lanka. Det var siste dagen, og da ble landet rammet av terror. De merket ikke noe før de kom på flyplassen hvor politiet hadde funnet to bomber. Som ble fjernet. Det var litt lengre ko grunnet dobbelt sikkerhetskontroll. Men det gikk greit, sier Susanne med stoisk ro. 

Mottatt som en folkehelt

Susanne forteller om når hun kom hjem. Det var nesten like mye oppmerksomhet som når hun vant Miss Norway, slik hun ble mottatt på flyplassen på Lakselv. Ikke så langt Porsanger der hun bor. Det var full fart med presse, familie, venner og ordføreren på plass. Stor stemning. Og fullstendig overraskende med rød løper. 

Alle hadde blomster, og jeg fikk samekniv fra ordføreren med Miss Norway inngravert, sier Susanne. I Karasjok var det også ordnet finalefest, der ordføreren hadde leid inn lokale til meg, og venner med familie. Så var det også etterfest på kvelden, på byen på Karasjok. Vi dro over Finland, der de har party-sted. 

Det var først da jeg forstod at jeg, Susanne, hadde vunnet Miss Norway. De har stemt meg fram for å bli folkets favoritt. Noe jeg bare måtte takke for. Hjembygda har løftet meg opp. Tusen takk, sier Susanne. At de støttet Samisk ungdom som har blitt med på en slik slik konferanse. 

Forfulgt?

Etter Susanne kom tilbake til Oslo fra Karasjok, opplevde hun å bli forfulgt fra T-banen. En mann som løp ut, etter meg. Stopp for f..., ropte han. Jeg stoppet skjelvende. Så kom en annen fra siste vogna, og går med han andre hjem til meg. Merket han som ropte med en gang på Jernbanetorget T-banestasjon. Han kikket, mens han snakket i telefonen. Etter det er jeg usikker på å reise på kvelden. Det samme med terror. Men tror ikke det skal skje meg. 

Miss Universe 2017, Demi-Leigh har selvforsvar som hjertesak. Hvor viktig er det ikke for kvinner og jenter å kunne forsvare seg. Det å vite hva man kan gjøre, for å hindre voldshandlingen. Når Demi-Light ble angrepet, slo hun mannen et slag i halsen slik han ikke kunne puste, slik at hun kunne løpe vekk. 

Miss Universe

Hvordan var det å komme til Thailand, Miss Universe lurer vi nysgjerrig? Det er selvsagt visum og passkontroll når man kommer. Måtte ha visum på en reise i flere uker. Så var det en dame som hentet meg. Hun fulgte meg til VIP-området på flyplassen der jeg også møtte Miss Italia. En fra Miss Universe crew, satte kofferten på bagasjetralle. Så ble vi kjørt til hotellet der vi fikk en veldig hyggelig velkomst med velkomstdrink og vi møtte pressen. Og pressen hadde fulgt oss fra flyplassen til hotellet. Er ikke vant til oppmerksomhet! 

Så fulgte de meg på hotellrommet, der bagasjen stod klar. Delte rom med Miss Island. Vi fikk beskjed å møte i lobbyen, og gjorde innsjekk i konkurransen med alt av helse, prøving av klær og størrelser osv. Vi brukte hele fire dager til det. Siden jeg kom noen dager før, fikk jeg gjort dette før de andre. Det å komme tidlig. Da fikk jeg fikk jeg velge kjoler før mange andre. Jeg slapp en del kø å kunne ordne alt første dagen. Så ta det rolig de tre neste dagene hvor de andre kom. De andre måtte stå opp klokka 05:00 de dagene. Så kunne jeg komme ned noe senere, og hjelpe de andre. 

Tips. Anbefaler å prøve kjole og bikini først. 

Så skulle vi filme såkalt close-up med meg og Miss Japan. Vi ble bestevenner. 

Vi brukte de første dagene til å bli kjent med de andre jentene. Vi satte oss på forskjellige bord for å bli kjent med hverandre. Så begynte de å filme til finalen. Gruppevis ble ulike jenter tatt til forskjellige fineste steder i Thailand, slik at vi fikk oppleve landet på en veldig positiv måte. Vi fikk sett mye mer enn hva mange turister gjør. Vi kjørte med busser som hadde politieskorte. Bussene kjørte på rødt, fordi Miss Universe var prioritert. 

Vi var med på Thailand fashion week, med antrekk som skulle vises fram på catwalken. Vi fikk vært med på thai-festival som Kongen arrangerer. Alle fikk klær til festivalen, fordi det er en bestemt type klær å bruke til festivalen. Susanne så ut som en brud med slør bak osv. Se bilde på Instagram. https://www.instagram.com/susanneguttorm/  

Etter det dro vi til forskjellige steder. En gruppe dro til Phi Phi-øyene med privatfly. Den andre gruppa dro til stranda ved Pattaya. De hadde leid inn en stor yacht til en privat strand, med pressen. Pressen fikk tatt bilder bak et slags gjerde. Bilder med oss når vi var på stranda. Vi var på Pattaya i to dager. Vi ble også invitert til en av verdens verdens største hager med middag og underholdning. Vi spiste thai-mat og buffet til vi holdt på å sprekke. 

Thailand og menneskene

Det er riktig som folk sier at thailendere er de som smiler mest. Hun som var guide fortalte at de smiler 1. fordi de ikke forstår oss, eller 2. er enig. Susanne skulle spørre om å få en te, og de smiler, men det kommer ikke te. Jeg måtte bruke en et slags fingerspråk, der jeg teater-drikker te liksom, for å få teen. 

Dagene flyr

Her er dagsplanen sånn etter hodet. 

  • 4 dager med innsjekk. 
  • 7 dager med filming på oppholdet. 
  • 4 dager med trening fra kl 05 til 18 - middag klokka 19. 
  • Siste dagen var det der finalen skulle holdes. Vi var på scenen klokka 9. etter frokost, til middag 19. 

Mellom der hadde vi nasjonal kostyme og såkalt pre-liminary. Der dommerne velger topp 20. Dagen før var det dommerintervju. Da spør du om bioen, altså det du skrev på MissUnivers-siden. De spurte om hvorfor du har valgt mannsdominert yrke, samisk, fotball, og hva som var det tyngste. Det var litt krevende, fordi man må svare innen en gitt tid. Er man for treg, klinger en bjelle og man må være ferdig svart. Man har bare så og så lenge på hvert spørsmål, TV-tid. 

Det å fremme samisk identitet var viktig for å bli akseptert, at det er kulturelt mangfold. 

På høye hæler konstant

Vi gikk i høye heler fra man lander på flyplassen, til man sjekker ut av hotellet. Så det er to uker som man går i høye hæler konstant. Man kjenner ikke på at det er vondt og gå. Man er vant til det, fordi man har trent på det på forhånd. Det er en naturlig del av konkurransen. 

Skoene med høye hæler har vi jo blitt vant til. Fikk ikke gnagsår heller fordi jeg var vant til å gå i skoene. Forskjellige høye sko. Var smart og gikk med de høye skoene før jeg kom til semifinalen i Norge. Coachen vår i Miss Norway gav tilbakemelding om hvordan du skal gå, og hva man skal jobbe med. Man lærer av tilbakemeldinger. Det er derfor man går på kurs, og lærer å gå. 

Hun som var coachen i Miss Universe var veldig fornøyd med vårt kull. Vi skal ikke være fornøyd med det. Er det 95 jenter som går like bra. Og det kan være veldig lange dager de siste dagene. Så er all trening bra. Det er jo bare de siste dagene, før man er ferdig. 

Tiden går veldig fort. Har stått opp klokka 05 hver morgen, og lagt meg klokka 24. Men så mye vi har opplevd. Det ville vi ikke opplevd kl 12. Siden showet var sendt USA-tid måtte showet gå klokka gjennomføres 07 på morgenen. Jeg sov en time før finalen. La oss kl 24, sto opp klokka 01. Ble kjørt til finale-arenaen. Dette måtte øves tre timer før showet. Vi var ferdig med med generalprøve klokka 05 om morgenen. Så var det hår og makeup. Så var det finale klokka 07, og det varte i 3,5 timer. 

Mange opplevelser

Miss Universe presidenten sa vi fikk oppleve mer enn i Las Vegas. I Las Vegas var å reise fra restaurant til restaurant. I Thailand var det til øy til øy, med opplevelser. 

Thailand hadde utrolige øyer, templer og fantastisk kultur, sier Susanne. 

Under konkurransen fikk man ikke med seg alt som skal skje, og man er så spent. Har fått helt eventyrlige fans. De som satt der ved siden av scenen hadde på seg kroner og sash, og kathoey-gutter. Reiser man til Oslo er Miss Norway på en måte ingen ting. Reiser man til Thailand eller Karasjok, er det kjempestort. 

Susanne sier hun fikk best kontakt med Miss Sir Lanka. Der hun også var på ferie i påsken. Hun har også god kontakt med Miss Japan, og reiser kanskje til Japan senere. Kanskje også går reisen til Malaysia og USA. Miss Sverige har forresten lyst til å ta turen nordover til å møte reinsdyrene. Og et av beiteområdene ligger jo nær skytefeltet på Porsangmoen. Så man må passe seg også der, ler vi.

Se ellers NRK-oppslag om Susanne som unngikk bomber i Siri Lanka: 

https://www.nrk.no/sapmi/miss-norway-i-sri-lanka_-_-folk-er-veldig-stresset-1.14522966 

 

Billett til finalen fredag 9. august.
Flott avisartikkel i Oppegård Avis
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2021

Påmelding til Miss Norway 2020 er avsluttet, og vi har nå satt igang påmelding til 2021. Vi har løpende uttak, og de som blir tatt ut får beskjed på e-post etter at finalen i 2020 er avholdt på sommeren.

Beste hilsener fra Helene Abildsnes, Miss Norway 2019

Logg inn

Meld deg på