fbpx

Jeg har besøkt SMSO-Agder

 Hei kjære dere, og god ettermiddag<3

SMSO- Agder

I dag har jeg vært hos SMSO-Agder for å snakke om organisasjonen, hvordan de jobber og generelt om seksuelle overgrep. Jeg synes dette temaet er et spennende og veldig aktuelt i dagens samfunn. Det kommer både menn og kvinner i alder fra 16 år, med sine forskjellige historier. Siden seksuelle overgrep er min hjertesak, er det å være i samarbeid med SMSO-Agder en utrolig motivasjon. Jeg ble møtt av to smilende mennesker som ønsket meg velkommen i døråpningen i dag tidlig. Hun ene var daglig leder, og hun andre var bruker-representanten. Jeg fikk også møtt de andre ansatte som jobber med bruker-samtaler og tilrettelegger for sosiale arrangementer. 

For alle som ikke vet hvem SMSO- Agder er, så er det et Senter Mot Seksuelle Overgrep hvor de tilbyr veiledning for menn og kvinner over 16 år som har opplevd seksuelle krenkelser, overgrep, incest eller voldtekt. Det trengs ingen henvisning, og du får rask hjelp. Alle ansatt har også høy kompetanse, lang erfaring og taushetsplikt. Noen er sosionomer, andre sykepleiere og pedagoger.

Bilde: Meg og Daglig leder Margareth<3

Hva er seksuelle overgrep?

Seksuelle overgrep omfattes fysisk og/eller psykisk krenkelse av en persons seksuelle integritet. Enhver seksuell handling utført mot noen som ikke gir, eller er i stand til å gi sitt samtykke, og hvor handlingen medfører subjektivt ubehag, smerte, frykt eller annen opplevelse av krenkelse defineres som seksuelle overgrep. 

Eksempler på at noen trekkes inn i seksuell aktivitet som vedkommende ikke er moden for eller ikke er i strand til å velge, kan handle om;

 • Personen er for ung
 • Personen blir overfalt, truet, lokket, holdt igjen
 • Personen sover eller er full

 

Slike overgrep kan straffes etter straffeloven, som også definerer seksuelle overgrep i ulike alvorlighetsgrader (Straffeloven kapittel 19);

Seksuell adferd:

 • Blotting og kikking
 • Visning av pornofilmer
 • Krenkende muntlige ytringer
 • Seksuell atferd involverer ikke fysisk kontakt mellom overgriper og barn

Seksuelle handlinger:

 • Kyssing
 • Overgripers berøring av barnets bryster eller kjønnsorgan
 • Overgriperen får barnet til å berøre sitt eget kjønnsorgan
 • Innebærer fysisk kontakt mellom overgriper og barn

Seksuell omgang:

 • Vaginalt, analt, eller oralt samleie
 • Masturbering av andres kjønnsorgan 
 • Inntrenging av finger og gjenstander i barnets anal- eller vaginal-åpning

 

Seksuelle overgrep er et samfunnsmessig problem med alvorlige konsekvenser for de som rammes og deres pårørende. Vold og overgrep koster samfunnet mellom 4- og 6 milliarder i året!! 

 • 1 av 10 gutter utsettes for seksuelle overgrep
 • 2 av 20 jenter utsettes for seksuelle overgrep 
 • 3 av 10 barn og unge med funksjonsnedsettelse utsettes for overgrep

 

 • 8 av 10 overgrep gjøres mot barn og ungdom, og av disse;
  • 71%utsatt før de ble 12 år
  • 45% utsatt før de ble 7 år
 • 6 av 10 overgrep pågår i mer enn ett år
 • Det foregår mer enn 10 000 voldtekter i Norge hvert år.

(Kilden her er: Barne, Ungdoms og familiedirektoratet (2015))

 

Bilde: Bruker-representanten Eva og meg 

Tilbud til deg som ønsker å snakke med noen

Det finnes mange ulike tilbud hos SMSO-Agder, og her er noen;

Samtale: Det vil alltid tilbys en samtaletime med en av de ansatte hvor du som bruker kan få lov til å snakke ut om det du har opplevd, og få veiledning. Det er også fult mulig å avtale parsamtaler og familiesamtaler for de som har behov for det. Målet med slike samtaler er at du skal bli kjent med deg selv, og oppnå lindring av de påførte skadene og bedre livskvaliteten. 

Brukerkvelder: Disse kveldene er alltid på onsdagene fra 17-20, men nå som korona har tatt over hverdagen vår har det blitt utsatt til ubestemt tid. Disse kveldene blir arrangert for å opprette en inkluderende møteplass hvor mennesker med samme opplevelser kan møtes. Programmet disse kveldene varierer for å både gi økt kunnskap, rom for refleksjon og gruppetilhørighet.

Mannegruppe: Denne gruppen startet i 2013 og har med årene økt i antall deltagere. Det snakkes ofte om kvinner som blir voldtatt, men vi må ikke glemme mennene! Derfor arrangerer også SMSO- Agder en lukket mannegruppe for å lette presset og opplevelsene. 

Det tilbys også kursgrupper, gruppe for kvinner, danmarkstur, overnattingsturer, julebord, sommeravslutning, vår-og høstfest.

Ikke nok med det, men SMSO- Agder besøker også skoler for å informere om deres tilbud og hva seksuelle overgrep er. SMSO-Agder samarbeider med flere andre organisasjoner for å nå frem til så mange som mulig. Etter undervisning på flere skoler, kom det også tilsynelatende et større antall mennesker til senteret.

Bilde: Da jeg kom på besøk hadde de rigget med lunsj til oss<3

 

Vanlige reaksjoner ved voldtekt  

De umiddelbare reaksjonene man får ved voldtekt kan variere fra folk til folk, men når du utsettes for voldtekt er det ikke uvanlig at det oppleves som uvirkelig. Det kan kjennes som en ond drøm når det skjer, eller som om det skjer på en film, og at det ikke kan være sant. Fordi hjernen er utstyrt med mekanismer som beskytter oss i faresituasjoner, kan enkelte oppleve at både følelser og smerte er helt fraværende. Noen opplever at de "fryser til", at kroppen ikke reagerer eller vil utføre de ordrer som hjernen gir, og at en er ute av stand til å gjøre noe. Noen sier etterpå at de visste akkurat hva de ville gjøre, men greidde ikke å gjøre motstand. Andre forteller at alle tankene forsvant og kroppen ble slapp, som om de ga seg totalt over. 

Videre reaksjoner kan være angst og frykt, da du til en hver tid er stresset for at noen skal komme å gjøre det igjen. Mens andre har en kraftig skyldfølelse og skam over hendelsen. Man kan ofte begynne å tenke på hva man kunne gjort annerledes, selvom det kanskje ikke hadde vært noen andre muligheter for å komme seg ut av situasjonen. Etter en slik hendelse kan det også bli vanskelig med nærkontakt igjen da det kan bringe opp "flashbacks". 

Bilde: Dette er de ansatte ved SMSO- Agder<3

Hva kan du som pårørende gjøre?

Det er flere viktige forutsetninger for å kunne gi hjelp til dem som opplever en slik hendelse. Det forutsetter at;

 • Du har noen kjennskap til vanlige reaksjoner
 • Du vet hvordan du kan støtte eller hjelpe
 • Du våger å ta kontakt med den rammede
 • Den som har opplevd voldtekten ønsker din støtte og hjelp
 • Du tar signaler fra den rammede, slik din hjelp eller dine forsøk på å hjelpe ikke blir en ekstra belastning for den voldtekts-utsatte

Å våge å være tilstede uten så mange ord, kan være den beste støtten tidlig etter hendelsen. Samtidig er din oppmerksomhet og interesse over tid enda viktigere enn at du er der mye like etter hendelsen. 

Som venn kan du stille opp med praktisk hjelp, og være med å mobilisere andre venners støtte. Tidlig etter hendelsen er det viktig å sende signaler om at du tenker på henne/han, at du setter pris på henne/han, og du vil være der for henne/han. 

Som venn kan du også forsiktig oppmuntre henne/han til å ta opp igjen aktiviteter, få henne/han med ut på tur, gå på kino, i et selskap eller liknende. For mange er det til svært god hjelp å komme inn i de daglige rutinene igjen. 

Det er viktig å lytte og tenke på hverandre<3

 

Skulle du føle at du trenger å snakke med noen, er du hjertelig velkommen til å kontakte SMSO-Agder<3

Kristiansand: Markensgate 37

Arendal: Nidarågården, Havnegaten 1

Telefon: 38 07 11 11

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nettside: www.smso-agder.no

Facebook: https://www.facebook.com/SenterMotSeksuelleOvergrepAgder/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARAmvdtTEhQcKddpRNOhzPZTwgk27-7wuYDAveUZuSvVpwQWRQq1RwoRJ_YzuQRA1bBVa5p78K7vHg07

 

Du kan også ringe den landsdekkende døgnåpne linjen: 800 57 000

 

 

Ønsker du å stemme på meg i Miss Norway 2020, kan du sende "MISSU 13" til 1963<3 Jeg er utrolig takknemlig for hver eneste stemme som kommer inn, og det gjør en stor forskjell. En stemme koster 20kr, og det er lov til å stemme flere ganger<3

 Hvis du eller noen du kjenner trenger markedsføring, send gjerne en Mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Følg meg også gjerne på sosiale medier:

Facebook:https://www.facebook.com/Sunniva-Veien-til-Miss-Norway-2020-106564227452195/?eid=ARCCHxSARpslywV2NUUyEzA73CBcPdthARQa7shg3CKIRIFa5JLw4la-hhT8b9Mj4_v5geDaUR0k-D16

Instagram:https://www.instagram.com/sunniva3/ 

 

 

2/3 sykepleier
Elucebeauty
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2023

Meld deg på 2023-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er forløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2022 og vinter 2023. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Nora Emilie Nakken, Miss Norway 2021

Logg inn

Meld deg på