fbpx

Hei, og velkommen til min side! ❤

Jeg heter Lilly Sødal (21), er bosatt i Kristiansand, og er finalist i Miss Norway 2024. 

Du kan bli bedre kjent med meg i semifinale innlegget mitt hvor jeg går mere i dybden om hvem jeg er og hva jeg ønsker å oppnå med deltagelsen min, eller i finale uttaket mitt hvor du blant annet kan finne presentasjonsvideoen min! Du kan også se hva jeg har gjort så lang i konkurransen i dette innlegget!

Gjennom deltagelsen min ønsker jeg å sette fokus på personlig bærekraftighet, ettersom jeg synes dette er ett av de viktigste temaene vi som mennesker bør sette ett større fokus på. Jeg ønsker å spre kunnskap og bevissthet om miljøets utvikling, og om hvordan vi kan påvirke dette. Gjennom deltagelsen min ønsker jeg å oppmuntre andre til å ta mere bærekraftige valg, slik at vi sammen kan utgjøre en forskjell. For Ikke en kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Ved å være informerte, kan vi alle gjøre litt.

Jeg har blant annet en blogg serie om bærekraftighetsmålene som går i detalj om hvert av de 17 målene. Du kan finne starten på denne serien HER ❤

Epost: Misslillysoee@gmail.com

Instagram og Tiktok: @LILLYSOEE

Facebook side om deltagelsen min: Min facebook side 

Bærekraftighetsmål nr 9 - Industri, innovasjon og infrastruktur

Hei, og velkommen til del 9 i min bloggserie om de 17 bærekraftighetsmålene.

Bærekraftighetsmål nr 9 handler om å bygge solid infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering, og å bidra til innovasjon. Dette betyr å forbedre transportnettverk, energiforsyning, og andre viktige systemer som støtter samfunn og økonomier. Målet er å sikre at alle har tilgang til pålitelig og moderne infrastruktur, og å fremme miljøvennlig teknologi og industrielle prosesser som skaper jobber og øker levestandarden. En bærekraftig infrastruktur er en av de viktigste brikkene for å forme ett samfunn som kan være bærekraftig, og fortsette å være bærekraftig i generasjoner fremover.

Ved å forbedre infrastruktur og industri, bidrar vi til andre bærekraftighetsmål som å redusere fattigdom (mål 1), forbedre helse og utdanning (mål 3 og 4), og bekjempe klimaendringer (mål 13). Når vi investerer i innovasjon og teknologi, kan vi skape en fremtid hvor økonomisk vekst er balansert med miljømessig bærekraft og sosial inkludering. Dette er et nøkkelkomponent i å oppnå en bærekraftig utvikling som gagner alle.

Hvordan ligger verden an?

I likhet med mål nr 8, ble også dette målet hardere rammet av koronapandemien enn den ble av finanskrisen i 2007-2009. Koronapandemien førte til nedgang i flytrafikk, stans i levering av varer, og tapte arbeidsplasser verden over. Blant annet produserte verden 6,8 % færre varer enn året før pandemien, og hele 52% av alle som jobbet i luftfart og den tilhørende reiselivsnæringen, ble permittert eller mistet jobbene sine.

Industrialisering og produksjon av varer i de minst utviklede landene (en betegnelse FN bruker på de 46 fattigste landene i verden) har heldigvis økt de siste årene, noe som er ett område vi ønsker å se en betydelig økning i for å oppnå målet. Økningen går likevel nå for sakte til at vi når dette målet innen 2030.

For å nå målet om innovasjon for en bærekraftig framtid, må det investeres mer i småskala industri over hele verden. Blant annet må det bygges flere veier for folk på landsbygda, slik at de kan få bedre tilgang til markeder, arbeidsplasser, helsetjenester og skoler. Gode veier hjelper  til med å redusere fattigdom. I 2019 manglet 300 millioner mennesker i mindre bolig strøk tilgang til veier.

Tilgang til internett er også blitt ett viktig punkt innen dette målet. Internett er viktig for å få tilgang til informasjon, utdanning og arbeid, og å kommunisere med andre. Det er stor forskjell på fattige og rike land når det gjelder bruk av internett. I de 46 fattigste landene bruker bare 27 prosent internett, mens tallet er 90 prosent i mer utviklede land. Hovedgrunnene til de store forskjellene er at det er dyrt, og at folk ikke har kunnskap om hvordan de skal bruke internett.

Hva gjør Norge?

I Norge er infrastruktur som veier, energi og informasjonsteknologi godt utbygd. For eksempel har 100 prosent av befolkningen mobildekning for 4G-nettet, og alle har tilgang til internett. Norge har også støtteordninger som bidrar til innovasjon i næringslivet.

En utfordring Norge har er å gjøre industrien mer bærekraftig og klimavennlig. Norge jobber også mot å bli et lavutslippssamfunn innen 2050, noe vi er på god vei for å oppnå. For å få til det må Norge investere mer i forskning og teknologi for å få til det grønne skiftet. Vi må få mere bærekraftige transport ordninger for varer innlands, og Sivilsamfunnsorganisasjoner peker på at vi må bli flinkere til å utdanne spesialisert helsepersonell og forskere for å komme på rett vei for å oppnå dette målet.

Internasjonalt jobber Norge også for å fremme dette målet gjennom å gi pengestøtte til FN og internasjonale utviklingsbanker, og å gi støtte og midler til utbygging av infrastruktur, næringsutvikling og forskning i utviklingsland.

Foto: Roger Myrland

Hva kan DU gjøre?

Noe du viktigste du kan gjøre for å støtte dett målet er å være en bevisst forbruker, ta i bruk bærekraftige løsninger og ta bærekraftige valg når du får muligheten i hverdagen. Ta i bruk teknologi som gjør hverdagen vår mer bærekraftig, og hold deg oppdatert om ny teknologi og innovasjon. Støtt nye bærekraftige ideer i lokal miljøet ditt, og støtt bærekraftige ideer som involverer deg.

Du kan også donere bort gamle ting, spesielt kan du donere bort gamle tekniske apparater du ikke lengre tenker å bruke. Gi bort tingene du ikke bruker, sørg for at de blir gjenbrukt, eller best av alt – bruk opp tingene før du kjøper nytt. Om du har en ekstra PC du ikke lengre har bruk for og ønsker å donere bort vil jeg tipse deg om NUUG sitt arbeid. NUUG samler inn eldre bærbare PCer, sletter og reprogrammerer dem, og sender dem til skoler i Ukraina for å gi dem en forbedret skolegang. Dette er en strålende måte å støtte dette bærekraftighetsmålet, du får donert bort PCen din og vil endre livene til barn i Ukraina. Om du er interessert i å lese mere om deres arbeid eller hvordan du kan gå frem med å donere, kan du lese mere HER.

 

Link: https://fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/industri-innovasjon-og-infrastruktur 


Ønsker du å jobbe med meg, eller har du noen spørsmål? Da kan du sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER. Du finner meg også på Instagram og TikTok hvor jeg heter @Lillysoee, og på facebook siden min hvor jeg poster regelmessige oppdateringer om deltagelsen min!

Nå har også SMS stemmene startet, og jeg hadde satt utrolig pris på om du ville stemt på meg! Da sender du "MISSU 6" til 2401. Hver stemme koster 20kr, og du kan stemme så mange ganger du vil. Jeg setter utrolig stor pris på hver eneste stemme, og takk til alle som allerede har stemt!❤ 

 

Emneord:
31 Hits

Jeg organiserte en ryddeaksjon med Greener Footprint!

Hei alle sammen!

Som jeg har nevnt tidligere har jeg startet min egen organisasjon ved navn Greener Footprint, som står for personlig bærekraftighet og promosjon av bærekraftige handlinger i hverdagen til privat personer. For å ta dette ett steg videre søkte jeg for noen måneder siden om å ta del i Hold Norge Rent sitt Adopter din bit av Norge program, og heldigvis ble greener footprint akseptert, og har nå adoptert strandområdet Gleodden som ligger i Kristiansand. Som en del av denne adopsjonen har jeg tatt ansvar for å organisere rydde aksjoner i dette området, for å jevnlig få ryddet bort søppel og bevare naturen i nærområdet. 

Idag var den store dagen, hvor jeg organiserte den første rydde aksjonen! Aksjonene som blir gjort gjennom Adopter din bit av Norge programmet blir støttet opp av Hold Norge Rent med søppel poser og hansker, så i forkant av aksjonen tok jeg turen til ett av disse hente punktene i Kristiansand. Vi fikk 2 ruller med store og små søppel poser, hansker for voksne, og hansker for barn. 

Idag kl 17 startet rydde aksjonen, og jeg hadde invitert venner, familie og bekjente for å delta. Aksjonen var også lagt ut på Ryddenorge.no, slik at om noen andre også ønsket å delta var de hjertelig velkommen til dette. Vi endte opp med å være 10 stk som ryddet, noe som er ett fantastisk oppmøte for vår første aksjon!

Vi ryddet hele området iløpet av en time, og fikk til sammen ryddet 6 poser med søppel! Da vi først ankom området så vi lite søppel ved første øyekast, men etterhvert som vi lette, dukket det opp mere og mere søppel som var gjemt bort. Søpplet som har blitt gravd ned i sand, gjemt i kriker og kroker, eller lang inni en busk er like viktig å plukke opp som søpplet som ligger på åpent område - om ikke noe annet kan dette være mere viktig å få plukket opp. Så idag fikk vi  tatt en skikkelig rydding av dette området, og gjort Gleodden helt søppel fritt!

Dagens aksjon var utrolig koselig, og for meg vil nok dette være en av de mest minnerike dugnaddene jeg har tatt del i. Dette er første strandryddingen jeg selv har organisert, første aksjon holdt gjennom Greener footprint, og vil mest sannsynlig bli mitt siste frivillige arbeid som deltager i Miss Norway. Det hele er litt vemodig, men jeg er utrolig glad for at dette er aksjonen som markerer avsluttingen på dette kapittelet. Nå har jeg jobbet for hele 20 forskjellige frivillige organisasjoner i år, og mange av disse har vært rydde aksjoner som også har hatt Hold Norge Rent i ryggen. Så det å endelig organisere min egen aksjon, og denne gangen stå for alt fra organiseringen til utføringen, føles virkelig ut som ett full circle moment❤


Ønsker du å jobbe med meg, eller har du noen spørsmål? Da kan du sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER. Du finner meg også på Instagram og TikTok hvor jeg heter @Lillysoee, og på facebook siden min hvor jeg poster regelmessige oppdateringer om deltagelsen min!

Nå har også SMS stemmene startet, og jeg hadde satt utrolig pris på om du ville stemt på meg! Da sender du "MISSU 6" til 2401. Hver stemme koster 20kr, og du kan stemme så mange ganger du vil. Jeg setter utrolig stor pris på hver eneste stemme, og takk til alle som allerede har stemt!❤ 

Emneord:
91 Hits

Bærekraftighetsmål nr 8 - Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Hei, og velkommen til del 8 i min bloggserie om de 17 bærekraftighetsmålene.

Omtrent halvparten av verdens befolkning tjener så dårlig at ikke de kan leve av lønnen sin. For å utrydde fattigdom (mål nr 1) og bekjempe ulikhet (mål nr 10) i verden må alle ha jobber, og alle må ha ressursene de trenger for å kunne leve ett liv, og inntekt nok til å overleve. For at dette skal kunne skje må vi skape en rettferdig økonomisk vekst, og nye arbeidsplasser. Det betyr at vi må inkludere de unge i arbeidsmarkedet, sørge for et forutsigbart og trygt arbeidsliv, legge til rette for å få flere kvinner i arbeid og redusere uformelt og svart arbeid. Det er nettopp det dette målet handler om; Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, samt full sysselsetting og anstendig arbeid for alle. Derimot strever alle land med å skape nok arbeidsplasser av god kvalitet til alle, og dette blir en stor utfordring for alle land fram mot 2030.

Hvordan ligger verden an?

Pandemien påvirket målene i en enormt stor grad, noe som reflekteres spesiellt tydelig i dette målet. Pandemien førte faktisk til den verste økonomiske nedgangstiden siden den store depresjonen på 1930-tallet. Vi også mistet fire ganger så mange arbeidsplasser under pandemien, sammenliknet med jobbene som forsvant under den globale finanskrisen i 2008. Dette er helt ekstreme tall, som virkelig forteller oss hvor skadelig pandemien var får jobb mulighetene verden over, og for dette bærekraftighetsmålet. 

Kvinner, unge arbeidstakere og de med nedsatt funksjonsevne var de som ble hardest rammet av pandemien, og fikk færre muligheter på arbeidsmarkedet av dette. Mange kvinner måtte forlate jobbene sine for å ta vare på barna når samfunnet stengte ned. Disse sliter også mest med å komme seg inn i arbeidsmarkedet etter pandemien.

Hvordan gjør Norge det?

Norsk arbeidsliv er blant de mest produktive i verden, og Norge har i stor grad lykkes med å fremme entreprenørskap og innovasjon. Lover og regler sikrer arbeidstakernes rettigheter. Rundt 76% av alle mellom 20 og 66 år har en jobb å gå til. Dette er suverene tall, men langt ifra hva som er ønskelig. 

Norge strever mest med unge i arbeid, og forebygging for at unge skal holde seg i skole og arbeidsliv. Sivilsamfunnsorganisasjoner mener at Norge må gjøre mer for å styrke mulighetene til ungdom og marginaliserte grupper til å komme seg i arbeid, og gi dem flere ressurser for å få dette til. Dette målet forsøker Norge å forbedre seg på, blant annet ved innføringen av den nye ungdomsgarantien i 2023, som skal sikre at unge som trenger hjelp til å komme i arbeid får tidlig hjelp, med tett og individuell oppfølging så lenge det er nødvendig.

Norge gjør også en stor internasjonal satsning når det kommer til dette målet, og jobber internasjonalt for å fremme menneskerettigheter, inkludering av sårbare grupper, fremming av fri internasjonal handel, og forhindring av menneskehandel. Handelsrettet utviklingsarbeid er ett spesiellt viktig fokus for Norge internasjonalt, da det bidrar til at utviklingsland kan bli bedre rustet ved å bruke internasjonal handel som en kilde til utvikling i landet. Ett av disse iniativene er statens invisteringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland (Norfund), som er ett av Norges viktigste verktøy for fremming av bærekraftig næringsutvikling i fattigere land. Gjennom lån, invisteringer og garantier bidrar Norfund til å utvikle levedyktig, lønnsom virksomhet som ellers ikke ville ha blitt satt i gang som følge av høy risiko. Norfund har tilført hele 2,68 milliardar kroner over statsbudsjettet i 2024. Av disse var 1 milliard kroner satt over til Klimainvisteringsfondet under Norfund. 

Gjennom EØS-avtalen bidrar Norge også til å støtte dette målet i hele 13 forskjellige EØS-land.

Hva kan DU gjøre?

Noe av det viktigste du kan gjøre for dette målet er å være en bevisst forbruker. Velg mat, klær og annet utstyr fra bedrifter som er åpne om vilkårene til arbeiderne, behandler dem godt og tar avstand fra barnearbeid. Støtt bedrifter som har gode arbeidsvilkår, og ikke kjøp ting fra bedrifter du ikke er sikre på at gjør dette. Clean Clothes Campaign (CCC) har en liste over klesmerker som har forpliktet seg til å skape trygge arbeidsplasser for tekstilarbeidere. At kleskjedene bruker åpne fabrikklister, er en forutsetning for å kontrollere om deres arbeid med miljø og etikk er troverdig. Dette har alle klesmerkene på listen til CCC. Fremtiden i våre hender har også en liste over bedrifter som har åpne fabrikklister.

Du støtter også målet ved å være i jobb eller skole, og si ifra om du selv opplever eller hører om andre som opplever noe som går i strid med hva som regnes som gode, lovlige og riktige arbeidsforhold. Som ansatt har du masse rettigheter, som arbeidsgiver skal forsikre seg om at blir oppfulgt. Er du usikker på dine rettigheter og plikter i arbeidslivet? Da vil jeg anbefale deg å skjekket ut denne siden til arbeidstilsynet!

 

Linker: https://www.regjeringen.no/no/tema/fns-barekraftsmal/8.-anstendig-arbeid-og-okonomi/id2590182/?expand=factbox2596962                   https://fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/anstendig-arbeid-og-oekonomisk-vekst 


Ønsker du å jobbe med meg, eller har du noen spørsmål? Da kan du sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER. Du finner meg også på Instagram og TikTok hvor jeg heter @Lillysoee, og på facebook siden min hvor jeg poster regelmessige oppdateringer om deltagelsen min!

Nå har også SMS stemmene startet, og jeg hadde satt utrolig pris på om du ville stemt på meg! Da sender du "MISSU 6" til 2401. Hver stemme koster 20kr, og du kan stemme så mange ganger du vil. Jeg setter utrolig stor pris på hver eneste stemme, og takk til alle som allerede har stemt!❤ 

Emneord:
100 Hits

Teller spent ned dagene!

Hei alle sammen!

Nå er det nøyaktig en måned til den store finale dagen, og jeg teller spent ned dagene! Nå har vi bare 31 dager igjen av denne reisen, og min siste tid som deltager i Miss Norway er her.

Det føles både spennende og litt trist ut, at denne reisen snart skal ta slutt. De siste 7 månedene har jeg brukt timesvis hver dag på Miss Norway, og konkurransen har blitt en stor del av livet mitt. Dagene har vært fyllt med blogging, frivillig arbeid, forberedelser og en hel masse planlegging. Det har vært noe jeg har trivdes med, og gjennom denne prossessen føler jeg at jeg har vokst enda mere som person. Før første gang har jeg samarbeidet med sponsorer, organisert arrangementer, startet ett samarbeid med en organisasjon og ikke minst startet min egen. Aldri før har jeg dedikert så mye tid og lidenskap mot en drøm, og jeg føler jeg har fått så mye tilbake etter alt arbeidet jeg har gjort. Da jeg startet deltagelsen min tilbake i november hadde jeg store drømmer om hva jeg ønsket å gjøre under deltagelsen min, og mange av disse målene føltes nesten uoppnålige ut på den tiden. Men jeg hadde en visjon, som jeg var klar for å jobbe hardt mot å oppnå gjennom de neste månedene.

Når jeg ser tilbake på disse månedene nå, så føler jeg på enorm takknemlighet og stolthet. Mange av målene jeg satt for meg selv har jeg oppnådd, og støtten jeg har fått gjennom deltagelsen min har vært større enn jeg noen gang kunne ha sett for meg. Jeg har jobbet hardt for å forsøke å tilskaffe meg og Miss Norway konkurransen oppmerksomhet, og spre ordet om deltagelsen min til alle som har villet høre. Dette har blant annet ført til at noen av Agders største aviser har skrevet meg meg og deltagelsen min, noe jeg er enormt takknemlig for, og har hjulpet meg med å spre ordet ut til enda flere. Nå merker jeg at mange flere har fått høre om deltagelsen min, og har ønsket å vise sin støtte for meg. Jeg har blitt invtert på frivillige arrangementer, fått motiverende meldiger av tidligere bekjente, og til og med blitt gjennkjent på gaten etter ett avis oppslag. Denne støtten har betydd en hel verden for meg, og har vært en enorm motivasjon for meg de dagene motivasjonen strever med å komme frem. 

Så jeg ønsker å gripe denne muligheten til å si TUSEN TAKK! Tusen takk for at dere følger med på min reise, for alle meldingene, for støtten og motivasjonen dere gir meg. Hadde det ikke vært for dere hadde jeg trolig ikke komt så lang som jeg har gjort idag. Ikke minst vil jeg takke mine største støttespillere, familien min og sponsorene mine. Deres tro i meg og villighet til å støtte meg i min reise har vært drivstoffet mitt på dager hvor det hele føles for stort ut. Sist men ikke minst, så meg jeg jo gi nok en stor takk til Miss Norway organisasjonen. Takk for at dere har gitt meg muligheten til å delta, for lærdommen dere har gitt gjennom kurs, og for støtten dere gir til oss deltagere. 

Denne siste måneden skal jeg holde fullt fokus mot finalen. Planen er å avslutte alt jeg har startet på, ferdigstille planer med samarbeidspartnere, øve inn program til finalen, og ikke minst skal jeg ferdigstille antrekkene mine til finalen! Som jeg har nevnt i ett tidligere innlegg har jeg jobbet litt bak kulissene med en kjole designer, som skal lage kjolen min for finalen. Vi er nesten i mål med forhåndsplanleggingen, noe som betyr at jeg snart skal annonsere hvem hun er! 

Men alt kommer til sin tid, og for nå gleder jeg meg over hvor jeg nå er i reisen, og over alt som kommer fremover. Denne siste måneden blir bein hard, og jeg forbereder meg på alt som står meg i vente. Jeg håper at du vil fortsette å følge med på denne siste delen av min reise som deltager, og kanskje vi til og med ses på finalen? :)


Ønsker du å jobbe med meg, eller har du noen spørsmål? Da kan du sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER. Du finner meg også på Instagram og TikTok hvor jeg heter @Lillysoee, og på facebook siden min hvor jeg poster regelmessige oppdateringer om deltagelsen min!

Nå har også SMS stemmene startet, og jeg hadde satt utrolig pris på om du ville stemt på meg! Da sender du "MISSU 6" til 2401. Hver stemme koster 20kr, og du kan stemme så mange ganger du vil. Jeg setter utrolig stor pris på hver eneste stemme, og takk til alle som allerede har stemt!❤  

Emneord:
238 Hits

Den bakte poteten for en hver smak

Sponset innlegg

Hei alle sammen!

Som en potetbaker i Potetbakern får jeg ofte spørsmål om hvordan maten er laget. Folk lurer somregel på "er maten glutenfri?" "kan dere fjerne X fordi jeg er allergisk? "Har dere ett vegetar alternativ?" men spørsmålet jeg får mest er "Hva er i poteten?". Dette er gode spørsmål, som heldigvis har lette svar. Potetbakern og dens nye konsept Potetbakern Spearibs har utrolig tilpasselige menyer, og matrettene kan tilpasses en hver preferanse. 

Før vi kjøper ett produkt liker vi gjerne å vite nøyaktig hva som er i, noe vi i Potetbakern synes er like viktig som kundene. Derfor kan du lett lese alle allergener som finnes i produktene som brukes på siden av disken i boden, eller kan lett få svar fra de ansatte om du spør. I dagens innlegg tenkte jeg å gjøre det enda lettere for deg å vite hva du bestiller, og fortelle dere hva du får med på kjøpet når du kjøper en bakt potet fra Potetbakern!

Hva er i en bakt potet med fyll?

Vi selger bakte poteter med fyll i 3 størrelser; liten, medium og stor. På Potetbakern Spearibs vil du også finne en spearibs tallerken meny, som inkluderer en bakt potet med noe fyll inni. Størrelsene på potetene er mengden fyll du får med poteten, og selve poteten du får med vil være ca samme størrelse uansett størrelse. Alt fyllet er akkurat det samme i alle størrelsene, det er kun mengden av dette fyllet som varierer. Så når det kommer til hvilke størrelser du bør kjøpe, kommer dette kun an på hvor glad du er i fyll og hvor sulten du er! 

Fokus på godt bakte poteter

Etter 30 år med potetbaking har Potetbakern AS virkelig perfeksjonert kunsten av potetbaking. Potetene stekes i ovner i overkant av 1 time, på stedet dem vil bli solgt. Så potetene du får kjøpt er ofte ferske ut av ovnen, og perfekt stekt for å konsumeres. Her har vi stort fokus på kvalitet, slik at alle skal få den perfekte bakte poteten ved hvert kjøp.

Berømt kryddersmør

Hos Potetbakern brukes det ett eget spesial smør, ett smør med diverse kryddere i, som vi liker å kalle kryddersmør. Dette er ett kryddersmør med en oppskrift perfeksjonert for vår bakte potet, og er selve sjelen bak de gode potetene. Smørret får du kun kan få i våres boder, og er laget for å smelte perfekt inn i poteten og blende inn med resten av fyllet. 

Mais, Bacon og ost

I den bakte poteten finner du masse forskjellige ingredienser, blant disse er mais, bacon og ost. Maisen er kjøpt inn vakuum pakket, noe som forsikrer at maisen er god, fersk og crunchy når den legges på poteten. Baconet vi serverer er terning bacon, som kokes for å få dem godt stekt med en god salt smak. Osten vi kjøper inn er alltid av god kvalitet, og kommer fra noen av de største ost produsentene vi har her i landet. I Potetbakern er det stort fokus på kvalitet, noe som virkelig reflekteres i hver og en av ingrediensene vi bruker. 

Dressing

I en standar fyllt potet får du Thousand Island dressing, som for de fleste er en god klassiker. Derimot har vi ett større utvalg av dressinger i sommer halvåret, for å gi ett alternativ til dem som ikke er så glad i Thousand Island. Da kan du velge mellom rømme eller hvitløksdressing. Vi ser somregel at kundene som bestiller om og om igjen, gjerne liker å bytte litt på dressingen de får med, for å kunne variere litt på smaken. Dette er noe alle oss ansatte også gjør, og hjelper med å passe på at du virkelig aldri kan bli lei av Potetbakerns bakte potet. 

Tilpassnings dyktig

Produktene over er ingrediensene du finner i en klassisk bakt potet fra Potetbakern, men vår fyllte potet kan tilpasses mere enn bare som så. Når du bestiller kan du velge å fjerne eller legge til ekstra fyll, og tilpasse poteten slik du ønsker den. Vi er også veldig bevisste på allergener, og gjør alt vi kan for å tilrettelegge for at alle skal ha muligheten til å spise hos oss. En av potetbakerns største stoltheter er at all maten er helt glutenfritt. Vi har en egen billigere vegetar variant for dem som ikke ønsker kjøtt, kan tilpasse for melke allergier og mye mere. På visse festivaler har vi også med oss ett vanlig smør, for å tilpasse for folk med allergi mot løk eller kryddere. Om en potet blir tilpasset for allergi eller preferanser har vi egne måter å lage disse på, slik at smakene skal flyte like bra sammen som de ville gjort i en standar.

Spearibs

I den separate vognen Potetbakern Spearibs finner du også en meny som inneholder Potetbaken Spearibs. Spearibsene er tilpasset for å smake best mulig kombinert med vår egne bakte potet, og har vært lenge i planleggings prosessen for å få dette best mulig til. Spearibsene er ikke for søte, noe som sklir perfekt inn i denne retten. Spearibsene kommer røkt, før vi steker dem på stedet i en halvtime. Denne retten kommer med colelsaw, valgfritt BBQ saus, og en ferdig oppkuttet bakt potet med kryddersmør, mais og ost. Du kan kjøpe medium eller stor spareribs tallerken, hvor forskjellen er 100g spareribs kjøtt. Denne matretten er helt nylansert, og tro meg, denne retten er virkelig verdt å teste ut!

Renner munnen din enda?

Dette er en god beskrivelse på hva du kan forvente når du bestiller mat hos Potetbakern. Vi har stort fokus på kvalitet, og på å tilpasse oss kunders ønsker. Så når du bestiller hos oss, må du virkelig ikke være redd for å spør om en tilpasset potet. Vi er her for å servere deg mat du elsker, og for å gjøre dagen din litt bedre med en rykende fersk bakt potet. 

Lurer på hvor du kan finne Potetbakern denne sommeren? Du finner en full oversikt HER

 


Ønsker du å jobbe med meg, eller har du noen spørsmål? Da kan du sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER. Du finner meg også på Instagram og TikTok hvor jeg heter @Lillysoee, og på facebook siden min hvor jeg poster regelmessige oppdateringer om deltagelsen min!

Nå har også SMS stemmene startet, og jeg hadde satt utrolig pris på om du ville stemt på meg! Da sender du "MISSU 6" til 2401. Hver stemme koster 20kr, og du kan stemme så mange ganger du vil. Jeg setter utrolig stor pris på hver eneste stemme, og takk til alle som allerede har stemt!❤  

 

Emneord:
131 Hits

Bærekraftighetsmål nr 7 - Ren energi til alle

Hei, og velkommen til del 7 i min bloggserie om de 17 bærekraftighetsmålene.

Bærekraftsmål 7 handler om at alle mennesker skal ha tilgang til pålitelig, bærekraftig, moderne, og ikke altfor dyr energi. Her i Norge har vi ikke ett stort problem når det kommer til tilgang til strøm, men i mange land i blant annet Afrika, Asia og Sør-Amerika strever de med å i det hele tatt produsere strøm til befolkningene sine. 

Dette målet henger tett sammen med de andre bærekraftsmålene. Spesiellt henger det sammen med mål nr 11 (bærekraftige byer og samfunn), og mål 13 (stoppe klimaendringene). For å kunne utvikle bærekraftige byer og samfunn, er ren energi helt essensielt. Nesten all menneskelig aktivitet krever energi: Å drifte sykehus, kjøre busser, drive et kontorbygg, eller å lage middag, for å nevne ett par. Nærmest alt vi gjør inkluderer strøm, og det er nettopp derfor dette målet er så viktig å oppnå.

Hvordan ligger verden an?

Nærmest hele verden har god tilgang til strøm, og hele 9 av 10 mennesker har tilgang til strøm. Dette er mange, men betyr at det enda er rundt 600 millioner mennesker som lever uten en pålitelig tilgang til strøm. De fleste av disse bor sør for sahara i Afrika, og 75% av meneskene som lever uten en pålitelig strøm kilde bor i dette området. Pandemien hadde desverre også en negativ påvirkning på dette målet (blant mange andre mål), og tok bort muligheten for en pålitelig strømkilde for 25 millioner mennesker som hadde dette før pandemien. 

Det at mennesker ikke har tilstrekkelig med tilgang til strøm påvirker dem på mange måter, blant annet hindrer det mange i å lage mat på en måte som er sunt for dems egen helse og omgivlsene rundt dem. 2,6 milliarder mennesker har ikke rent brennstoff til matlaging, og bruker heller "urent brennstoff". Dette er ting som parafin, ved, dyremøkk, eller ubehandlet kull, noe som ikke er like trygt som rent brennstoff ville vært. Hvert år dør millioner av mennesker grunnet dette, og i 2021 alene døde hele 4,3 millioner mennesker av innendørs luftforurensing, hovedsakelig fra oppvarming og matlaging. Dette er noen hjerteskjærende statestikker, og liv som kunne vært reddet om menneskene hadde hatt tilgang til bedre mattilberedelses måter.

Fornybar energi

Når vi snakker om energi, er det også viktig å nevne den mest bærekraftige strømmen av de alle - fornybar energi. Fornybar energi er bærekraftigenergi, som er samlet på bærekraftigemåter og aldri vil bli tom. Det kan samles opp igjen og igjen, og skader ikke miljøet. Eksempler på fornybar energi er solpanel, vannkraft, vindkraft og bølgekraft. Det er viktig at energien vi bruker kommer fra fornybare, utslippsfrie energikilder for å skape bærekraftige byer og samfunn, og begrense klimaendringene. Fornybar energi står for rundt 17% av det totale energiforbruket i verden, ett tall som forhåpetnligvis vil vokse drastisk med årene. Fornybar energi er fremtiden, og kritisk for å skape en bærekraftig klode i fremtiden.  

Hva gjør Norge?

I Norge er alle delmålene i mål nummer 7 så godt som oppnådd ifølge Regjeringen. 50% av alle biler her i landet er elektriske, og fra og med 2025 vil alle nye biler som blir solgt være elektriske. Alle i Norge har tilgang til pålitelig og moderne energi, og hele 73% av Norges totale energiforbruk kommer fra fornybar energi. Dette er aldeles strålende tall, og heldigvis er ikke dette slutten på utviklingen for fornybar energi her i landet. Regjeringen jobber nemlig med å fortsette utviklingen, og øke dette tallet ytterligere. 

Derimot har vi ett par områder vi kan forbedre oss på, blant annet må vi jobbe for å gjøre overgangen fra fossilt brennstoff til fornybar energi enklere og raskere. Vi må også øke energieffektiviteten, og bli flinkere til å spare på strømmen om vi skal nå bærekraftsmål 7. Strømbehovet i Norge forventes å øke når industri og transport også elektrifiseres. Vi vil bare trenger mere og mere strøm med årene, og trenger å finne løsninger på hvordan produsere nok strøm til dette, og sikre at denne strømmen er fornybar.

Sivilsamfunnsorganisasjoner kritiserer også Norge for å fortsette jakten på nye gass- og oljefelt, og for å bygge ut transport systemet vårt uten å tenke på behovet for mer energi vil øke som følge av dette. Oljen har gjennom årene gjort mirakler for økonomien her i landet, og vært utrolig godt for landet vårt i sin tid. Derimot er det nå på tide at vi lar oljen ligge, slutter å lete etter nye olje felt og retter fokuset vårt mot fremtiden vår. 

Hva kan DU gjøre?

Det største du kan gjøre får å hjelpe oss med å nå dette målet er å se på ditt eget strømforbruk, og bli mere oppmerksom på hvor mye unødvendig strøm du bruker. Du kan for eksempel ta kortere dusjer, ikke koke mer vann enn du trenger, slå av lyset når du går ut av et rom, eller å lufttørke våte klær i stedet for å bruke tørketrommelen. Du kan også erstatte gamle apparater som kjøleskap og vaskemaskiner med nyere modeller som bruker mindre strøm. Gamle lyspærer kan også byttes ut med nye lavenergipærer. Du kan forsikre deg om at vinduer eller dører er helt tette, så ikke kald luft lekker inn og varm luft lekker ut. Du kan også ta mere offentlig transport, eller sykle/gå når du skal steder. Alle disse ideene er små (mere eller mindre) ting du kan gjøre, som ikke krever for mye av deg, men kan drastisk være med på å redusere energiforbruket ditt og ditt karbon fotavtrykk

Foto: Roger Myrland

Link: https://fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/ren-energi-til-alle 


Ønsker du å jobbe med meg, eller har du noen spørsmål? Da kan du sende meg en mail på Misslillysoee@gmail.com, eller på mine SOSIALE MEDIER. Du finner meg også på Instagram og TikTok hvor jeg heter @Lillysoee, og på facebook siden min hvor jeg poster regelmessige oppdateringer om deltagelsen min!

Nå har også SMS stemmene startet, og jeg hadde satt utrolig pris på om du ville stemt på meg! Da sender du "MISSU 6" til 2401. Hver stemme koster 20kr, og du kan stemme så mange ganger du vil. Jeg setter utrolig stor pris på hver eneste stemme, og takk til alle som allerede har stemt!❤  

Emneord:
160 Hits
Påmelding for 2025

Påmelding for 2024 er avsluttet. Meld deg på 2025-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs på høsten og vinteren. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Miss Norway

Logg inn

Meld deg på