fbpx

Det er ingen skam å føle

20200521-823A8705-Edit Foto: Kato B. Hanssen

Heisann alle sammen. 

Idag vil jeg skrive om et viktig tema som også er en av de sakene som står mitt hjerte nærmest: tørre snakke om vanskelige livstemaer! 

Jeg fikk inspirasjon til å skrive min blog post nå siden en av de andre utøverne våget å snakke om sin erfaring knyttet til et vanskelig tema derav vold. Min post vil ikke handle spesifikt om vold men mer rundt det å snakke om slike vanskelige temaer, hvordan det påvirker en som menneske, følelser knyttet til det og skammen som ofte kan oppstå knyttet til vanskelige følelser.

Hvorfor er det slik at vi som blir utsatt for traumatiske opplevelser kan føle en skam rundt det å snakke om det i ettertid? Hvorfor tar det ifølge statistikken ca. 12 år før en blir utsatt for vold eller overgrep at vi tør å snakke om det til andre mennesker? Hvorfor er vi redde for å vise følelser selv om det er noe de aller aller fleste mennesker har?

 Jeg har selv gått gjennom litt av hvert i livet og har også vært ganske langt nede faktisk veldig langt nede. Det skulle ta mange mange år før jeg selv turte snakke med folk om hva som plaget meg og hvordan jeg hadde det! Jeg var enten hissig, lo det bort eller unngikk å prate om viktige ting som såret meg eller som fikk meg sårbar. I senere tid har jeg skjønt at mye av det som har plaget meg i ungdommen kunne vært lettet på om jeg bare hadde turt  å snakke om det tidligere. 

Forje uke hørte jeg et ordtak i en samtale jeg deltok i:

"Delt glede er dobbel glede og delt sorg er halv sorg."

Det utsagnet traff meg veldig godt å jeg ønsker dele med dere min erfaring at alt hjelper å snakke om! Ikke føl noe skam for de følelsene eller tingene du har opplevd fordi i bunn å  grunn er vi alle mennesker og hvem vet, kanskje den venninnen, skolekameraten, moren din eller faren din eller noen andre du er trygge på faktisk har opplevd eller følt det samme som deg! Det er menneskelig å føle og ha følelser. Det er menneskelig og være glad. Det er menneskelig og være trist. Det er menneskelig og være sint. Det er menneskelig og være fortvilet. Det er menneskelig og være den du er! Det er også menneskelig og føle skam så kanskje det akkurat er det du også kan trenge snakke og dele om. 

Sette ord på følelser istedenfor å gjemme den ene følelsen med den andre har hjulpet meg veldig! Er jeg trist så tør jeg si det. Er jeg fortvilet så prøver jeg si det.

Prøv, tørr og husk at vi alle strever en kamp som ingen vet om.

SMS: MISSU 14 til 1963 

Du kan stemme så mange ganger du ønsker.

Only Norwegian Number and it is 20 NOK for each text. 

Setter pris på alle stemmer

Følg meg på FB: HERE

Instagram & Tik tok: Vikktska

Ønsker du sammarbeid ta kontakt på:  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Jeg har fått min femte sponsor
Min hjertesak
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2023

Meld deg på 2023-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2022 og vinter 2023. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Ida Anette Hauan, Miss Norway 2022

Logg inn

Meld deg på