En bukett på nasjonaldagen

Miss Universe-finalist i 2012, Sara Nicole Andersen sender en herlig blomsterhilser på nasjonaldagen fra topp-suiten på Grand Hotel på selveste Karl Johan. 

(Foto: Natalia Pipkina. MUA: Irina Jensen)

Norges nasjonaldag er ingen liten sak. Vi feirer den norske grunnloven som ble forhandlet fram på Eidsvold.

Grunnloven kom i stand etter Danmark måtte "overlevere" Norge til Sverige som en avslutning av Napoleonskrigene i Norden. At Sverige skulle overta Norge fra Danmark, ble bestemt i den såkalte Kieltraktaten av 14. januar 1814. 

Danmark hadde i lang tid balansert mellom de europeiske supermaktene Frankrike og Storbritannia, men kom etterhvert dårlig ut som alliert med Napoleon. Fordi Danskene tapte med Napoleon, fikk Svenskene overta Norge som en del av Kieltraktaten. Sverige vant fram i sin 350 årige kamp for å bli den dominerende makt i Norden. Mange i Norge syntes dette med Sverige var en dårlig ide, og organiserte et solid arbeide på nyåret 1814 for å etablere en selvstendig norsk grunnlov. Mye av dette ble organisert av Prins Christian Frederik som var dansk-norske kongens stattholder i Norge. 

Sverige kunne ikke godta at Norge ble selvstendig nasjon, og mobiliserte en betydelig hær. De invaderte Norge 26. juli 1814. Det ble for den norske hæren raskt klart at svenskene hadde overmakten. Den norsk regjering og kronprins Karl Johan fra Sverige framforhandlet Mossekonvensjonen som ble signert i Kommandantgården i Fredrikstad, 15. august 1814. Dermed var unionen med Sverige godkjent, noe som ble lagt til i paragraf 1. i grunnloven fra 4. november 1814, der det står: «Kongeriget Norge er et frit, udeleligt og uafhændeligt Rige, forenet med Sverige under een Konge». Også andre paragrafer, som angikk tronfølget og kongens myndighetsalder, ble også endret.

Vi kan dermed si at det er litt av en historie som ligger bak hvorfor det i dag er barn, ungdom og voksne fra over 100 skoler som masjerer ned Oslos hovedgate Karl Johan. Og det er mer i denne historien. En hovedgate oppkalt etter en menig soldat i Napoleons hær som gikk gradene til han ble marskalk for Napoleon og Frankrikes forsvarsminister. Karl Johan som i 1810 ble valgt til kronprins og senere konge av  Sverige. En franskmann som trodde på den franske revolusjonens idealer om likhet, brorskap og frihet.

Bare fire år senere ledet denne "soldaten" den Svenske hæren til krig mot norske soldater. Dette for å omskrive verdens nest eldste grunnlov av 17. mai 1814. En grunnlov laget ut fra franske revolusjonens idealer. En grunnlov fremmet av den danske kronprinsen Christian Frederik. En som senere ble konge av Danmark. En kronprins som ville forsvare Norges suverenitet mot en union med Sverige. En dansk tronearving som av historikere omtales som å være helt avgjørende for å få på plass Norske grunnloven. 

Dette var bare en kort utgave av de dramatiske begivenheter som ledet til grunnloven, og hva som var i spill det året grunnloven ble laget. En lov der det meste ble videreført under unionen med Sverige, og som i dag bestemmer hvordan vi styrer vår høyst folkestyrte nasjon. 

Dermed er det litt morsomt å markere 17. mai med noen bilder av Sara Nicole Andersen som representerte Norge i Miss Universe 2012. Dette med bilder fra Grand Hotel på Karl Johan.

Sara Nicole sin historie er også litt av en reise. Men den får vi ta en annen dag, nå som vi feirer 17. mai i et av verdens beste, og noen vil si aller beste land. Dette mens vår historie er tett bundet sammen med hendelser med våre naboland og Europa som få om ingen kunne se rekkevidden av i 1814. Dette med en grunnlov laget ut fra opplysningstidens fremste revolusjonære idealer om likhet, brorskap og frihet. 

hurra, Hurra, HURRA !!! Miss Norway ønsker alle en herlig 17. mai. 

(Foto: Natalia Pipkina. MUA: Irina Jensen)

Kilder til historien: Wikipedia, Store Norske, Stortinget. 

Gi stjerner til dette innlegget:
17. Mai og eksamenstid
Miss Norway 2017 Sponsor - Konnerud Trafikkskole
 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Påmelding for 2019 er i gang

Påmelding til Miss Norway 2019 er full gang etter at semifinaleuttaket for 2018-sesogen er gjennomført. Vi gleder oss til å se din påmelding. Det er lurt å følge med på årets deltakere for å danne et bilde av hva konkurransen går ut på.

Beste hilsener fra Kaja Caroline Kojan, Miss Norway 2017

Logg inn

Meld deg på