fbpx

Du er ikke ferdig etter du er blitt frisk fra Covid-19

Hei!

Vi har nå levd i en pandemi i snart ett år, og jeg vet at mange av oss begynner å nesten se på dette som en ny hverdag. Jeg kjenner flere som har sluttet å bry seg om smittetiltakene, fordi "Korona varer jo bare i 14 dager og påvirker ikke unge meg". Personlig tenker jeg dette er en umoden tanke. Joa, DU klarer deg nok om du får korona, men det er det ikke sikkert at den syke moren til klassekameraten din gjør. Det at en du drar på den ene festen for å leve litt kan ta livet av andre mennesker og kan forandre mange liv for godt. 

Men ok, nå velger noen folk å kun tenke på seg selv. Så da ville jeg skrive litt om skadene vi alle kan få etter korona. Du kan være heldig å bli ferdig med det hele, men du kan også være uheldig (selvom du er ung og sunn!) og få langsiktige bieffekter som følge av det å ha hatt korona.

Noen av de vanligste langsiktige symptomene:

Utmattelse

Kortpustethet

Hoste

Leddsmerter

Brystsmerter

Tap av smak og luktesans

Hukommelse, konsentrasjon og søvn problemer

Organsvikt er også ikke et uvanlig langsiktig symptom. Disse kan også komme selv om du kun har milde korona symptomer mens du har sykdommen. Selvom koronaen mye sitter i lungene kan sykdommen også påvirke hjertet og hjernen din også. Hjertefeil, slag, krampe anfall og Guillain-Barre syndrom (en sykdom hvor du blir midlertidig lam) er noen av tingene som du kan få som ett resultat av det å ha hatt Covid-19. Dette er ting du kan få, selv om du er ung og sunn med milde symptomer mens du er syk. 

Flere av måtene koronen kan påvirke kroppen din kommer ikke med en gang heller, men kan få stor påvirkning i senere alder. Slik som en økt sjanse for å utvikle Parkinson's disease og Alzheimer's disease, og selvfølgelig flere av symptomene nevnt ovenfor. 

Noe av det skumleste vil jeg si er at vi enda vet relativt lite om sykdommen, og det er mye vi ikke vet om sykdommen og dens langsiktige bivirkninger. Jeg vet ikke med deg, men jeg vil ikke teste ut for meg selv hvilke flere langsiktige bivirkninger som kan følge med, eller utsette noen andre for det. 

Jeg håper dette innlegget lærte deg noe nytt, jeg har brukt en god stund nå på å lese meg opp på temaet, og det var veldig mye som sjokket meg! Selvom du kanskje ikke trengte flere grunder for å ta hensyn til deg selv og de folkene rundt deg, så kjenner du sikkert noen som burde. Gjerne del denne posten med noen du føler hadde trengt å vite mer! Jeg har sett at det er veldig få norske sider som snakker om nettopp dette, noe jeg gjerne ville sett en forandring på. Ett sted må man starte med å spre ordet fra, så jeg håper at dette kunne være en start. Gjerne les deg opp mere selv, om dette er noe du vil vite mer om!

Håper dere alle ellers har hatt en fin dag:)

(Jeg vil og bare kort si at dette skjer ikke med alle! Mange kjenner ikke på noen symtomer etter de har blitt friske fra Covid-19, MEN veldig mange tror at man er ferdig med korona etter man har blitt frisk. Noe som ikke alltid er sant for alle.)

 

Følg meg gjerne på mine sosiale medier: 

Instagram: TRYKK HER 

Facebook:  TRYKK HER

Vil du eller noen du kjenner samarbeide med meg? Send meg en mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Hvordan å tenke positivt?
Fylkets første deltaker på 14 år!
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2023

Meld deg på 2023-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2022 og vinter 2023. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Ida Anette Hauan, Miss Norway 2022

Logg inn

Meld deg på