fbpx

#MSConnections. WORLD MS DAY

Hei alle sammen :)

I morgen, 30. mai, er den store dagen, da er endelig klart for den Internasjonale MS dagen, eller World MS day! Jeg tenkte derfor i dag å skrive litt om årets tema og hvordan du kan involvere deg om du ønsker å gjøre en forskjell på årets MS dag! 

Årets tema, #MSConnections: 

I år er temaet for MS dagen #MSConnections. Denne kampanjen handler om å bygge samhold og et samfunn for personer som lever med MS (community-connection), forbindelse til seg selv (self-connections) og mulighet til kvalitetsbehandling (connection to quality care)

MS er en sykdom som for mange kan føles utrolig isolerende, og mange kjenner seg veldig ensomme med sykdommen. Det er en tung diagnose å bære på, og ofte kan det være veldig vanskelig å forklare hvordan man har det, fordi det kan være vanskelig for andre å forstå.
Å bli kronisk syk, eller syk generelt, kan ofte gjøre at man ikke lenger fungerer på samme måte som før, kanskje må man slutte i jobb/skole, man kan ikke lenger være like sosial som før, kanskje har man ikke fysisk mulighet til å være med på fritidsaktiviteter eller treningsgrupper man pleide osv. Listen er uendelig over ting som folk med MS kanskje må gi opp. 

Dette kan da åpenbart føre til at man føler seg veldig alene. Da jeg ble syk følte jeg det akkurat sånn, vennene mine visste lite eller ingenting om sykdommen, folk behandlet meg annerledes og det føltes nesten som de var redde rundt meg. Redd for å spørre, redd for å si noe feil? Jeg vet ikke, men jeg følte meg veldig annerledes helt plutselig, og fordi jeg fikk mye fravær fra skole og måtte gi opp sosiale fritidsaktiviteter, følte jeg meg utrolig isolert. 
Det var en veldig vanskelig tid, men det som hjalp meg var å snakke om det, forklare andre hva sykdommen egentlig er, snakke om hvordan jeg hadde det, bryte misoppfatninger og ikke minst snakke med sykepleiere og andre med MS om symptomer for å kunne forstå meg selv bedre. Da jeg ble mer åpen for andre, ble andre mer åpen til meg og det brøt de sosiale barrierene som var bygget opp.


Hva kan du bidra med?

Det som jeg nevnte over er akkurat det #MSConnection kampanjen fremmer! Å bryte sosiale barrierer og hjelpe mennesker med MS å føle seg mindre isolert og ensomme. Men hvordan kan vi gjøre det? Hvordan kan DU være med å bidra for å gjøre det? 

Her kommer noen enkle ting du kan gjøre, både for syke, pårørende og andre som ønsker å hjelpe, og gjøre en forskjell: 

- Les og lær om MS, man trenger ikke vite alt eller bli en ekspert, men å vite hva sykdommen er, og litt om symptomene og utfordringene. Dette vil hjelpe med å forstå sykdommen og de rammede bedre, og kan i tillegg bli med på å bryte misoppfatninger.

- Engasjere seg i organisasjoner som bidrar til sosiale aktiviteter blant de med MS. I Norge finnes blant annet MS forbundet som har flere lokallag rundt i hele landet som har aktiviteter for de som ønsker å være med. Dette vil hjelpe med å møte andre med sykdommen, og høre andres historier og erfaring.

- Snakke med folk som har det, stille spørsmål om de er komfortable med det, vise at man er interessert i hvordan de har det, og hva de går gjennom. Å føle at andre bryr seg hjelper MASSE og gjør virkelig at man ikke kjenner seg så alene.

- Bruke leger og sykepleiere for hva de er verdt, lære mer om behandlinger og alternativ, høre om de vet om arrangementer hvor man kan møte andre med MS, få brosjyrer med informasjon osv.

- Nå som MS dagen er i morgen, dele #MSConnections kampanjen, bruke hashtaggen i sosiale medier, og lese og like andre som deler bilder om tema! Dette vil spre kampanjen enda mer, som igjen kan hjelpe enda flere.

- Dele MS hjertet, slik som jeg har gjort på bildene, del bilde i sosiale medier med #MSConnection og #WorldMSDay hashtaggen og oppfordre andre til å gjøre det samme. (står mer om dette lenger ned i innlegget)

- Tipse presse og media om World MS day, og lese og engasjere seg for artiklene som skriver om det.

- Donere penger til MS organisasjoner man liker, MS forbundet i Norge anbefaler jeg!

Dette er bare noe man kan gjøre, det finnes så mye, så det er bare å være kreativ. En ting er hvertfall sikkert, og det er at du vil være med på å gjøre en utrolig positiv forskjell for så mange mennesker som hver dag må leve med denne sykdommen.

MS Hjertet:

Som jeg nevnte i et av punktene kan du være med på å dele MS hjertet i sosiale medier, dette er en superenkel måte å spre ordet om MS, MS dagen og kampanjen. Legg ved hashtaggene #MSConnections og #WorldMSDay.
Hjertet er et symbol på solidaritet for alle som er rammet av MS, og symboliserer også håp for fremtiden!
Så bli med du også, og post et bilde av deg selv, venner og familie med MS hjertet, og hjelp å spre budskapet ♡
Tag gjerne meg også om dere ønsker, så jeg kan se og dele bildene også! ♡


Så I morgen er altså dagen, håper dette innlegget inspirerte noen til å ville bidra!
Ellers ønsker jeg dere alle en super fredags kveld videre, og takker for at du har tatt tiden til å lese dette! ♡ 

For mer informasjon om MS, den internasjonale MS dagen og #MSConnections kampanjen på: 
MS.no og WorldMSDay.com

Foto/Bilder: Privat, WorldMSDay.com 

_________________________
Ønsker du å hjelpe meg i konkurransen, stem gjerne på meg via SMS.
Send MISSU 5 til 1963 
(kr 20 per stemme). Du kan stemme så mange ganger du vil!

Og dersom du eller noen du kjenner trenger markedsføring og er interessert i å samarbeide med meg, send gjerne en mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
(If you or someone you know are interested in collaborating with me, feel free to send me an e-mail!)  

Facebook: https://www.facebook.com/celestinamissnorway/
Instagram: https://www.instagram.com/cococelestina/

Den siste uken
Jeg er livredd, men hun er litt søt og da!
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2023

Meld deg på 2023-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er forløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2022 og vinter 2023. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for å melde deg på

Beste hilsener fra Nora Emilie Nakken, Miss Norway 2021

Logg inn

Meld deg på