fbpx

04.12.2013

Hei fine dere!

I dag, den 4. desember 2019 er det nøyaktig seks år siden jeg fikk en beskjed som endret livet mitt. Som dere vet har jeg diagnosen MS og det var det som ble virkelighet på denne datoen i 2013. 
Jeg tenkte derfor at det var passende i dag å fortelle litt om diagnose prosessen. Jeg har i det siste snakket med flere potensielle MS pasienter som alle har lurt på hvordan diagnosen kan stilles, så jeg føler det er viktig å skrive litt om for jeg er helt sikker på at det er mange der ute som lurer på akkurat det samme. Jeg skal begynne med å kort fortelle om hvordan det var for meg. Jeg hadde over en periode på noen måneder kjent meg betydelig mer sliten og generelt svakere i kroppen. Jeg var ikke generelt sett en klumsete person og med tanke på at jeg hadde danset ballett i mange år hadde jeg ingen problemer med balansen, men begge disse tingene endret seg. Jeg begynte å miste ting jeg holdt hele tiden og snuble og falle uten at det var noen ting i veien. Dette alene ble ikke sett på som symptomer på MS til og begynne med, men utvidete blodprøver ble tatt og det viste seg da at jeg hadde hatt kyssesyken på ubevisst tidspunkt. Dette roet legene seg med i nesten et år før jeg endelig ble sendt til MR. Jeg ble rett og slett ikke bedre og at jeg hadde hatt kyssesyken kunne ikke lenger forklare symptomene mine. De første MR bildene som ble tatt gjorde at jeg ble sendt videre til et større sykehus for flere tester. Det ble tatt flere MR bilder, ryggmargsprøve og flere nevrologiske undersøkelser og legene kunne da i desember utifra funnene fortelle meg at jeg hadde MS. Hva jeg og pårørende følte under denne perioden og da jeg hadde fått svaret skal jeg komme tilbake til i et senere innlegg! 

Det var kort fortalt hvordan min diagnose prosess foregikk, men det som er vanskelig med MS er at sykdomsbildet kan se så enormt ulikt ut fra person til person. Det kan også derfor være vanskelig å koble symptomene til den faktiske diagnosen og for noen kan det ta veldig lang tid, mens andre kan få svar nesten med en gang. For noen kan også symptomer komme veldig akutt og man blir tatt inn på sykehuset med en gang og utredningen begynner der, mens for andre kan symptomene være mindre akutte og man reiser heller til fastlegen. Legen vil nok generelt sett begynne med å utelukke andre sykdommer først, men om det mistenkes MS vil pasienten bli sendt videre til ulike undersøkelser som kan være med på å konstantere diagnosen. 

Nevrologisk undersøkelse:
Den første undersøkelsen er som oftest en nevrologisk undersøkelse. Dette er en enkel, fysisk undersøkelse hvor bevegelse, koordinasjon, sensoriske egenskaper og synsevne blir vurdert. Dette gjør ikke vondt på noen som helst måte og går som oftest veldig fort. 

MR-skanning: 
MR står for magnet resonans, og er lett forklart en avansert røntgen av indre organer og strukturer tatt ved hjelp av magnet. For å finne ut om man har MS blir bilder blir tatt av hjerne, nakke og ryggrad. For over 95% av pasienter med bekreftet MS vil man se områder med arrdannelser på disse bildene, det vises som hvite flekker, også kalt plakk. MR undersøkelsen foregår ved at man ligger i en stor maskin i ca 45-60 minutter, det gjør ikke vondt, men kan for noen føles litt klaustrofobisk. 

Spinalpunksjon/ryggmargsprøve:
Dette er også en undersøkelse som kan være nødvendig for å sette diagnose, en spinalpunksjon foregår ved at man tar en prøve av spinalvæsken fra korsryggen og analyserer om det er markører i den som kan bekrefte diagnosen. 
Denne undersøkelsen kan være litt smertefull, det er en nål som stikkes inn i ryggen og noen kan få bivirkninger i form av kraftig hodepine. 

Visuelt fremkalt respons:
Visual evoked response (VER) er en synsstimuleringstest som måler reaksjonshastighet. Dersom det er en forsinkelse, kan det være en skade på nervetrådene forårsaket av MS. Denne undersøkelsen gjør heller ikke vondt. 

Andre undersøkelser kan også forekomme, for eksempel blodprøver osv. men det er som oftest for å utelukke andre sykdommer. Det er altså ingen fasit på hvordan selve prosessen ser ut ettersom alle har en ulik erfaring og historie, men å vite litt om hvilke undersøkelser man har i vente under utredningen kan være til stor hjelp for noen.

Prosessen med å få fastsatt diagnosen MS kan som sagt være veldig lang og slitsom, både for den det gjelder og ikke minst for pårørende. For meg tok det over et år, men det å endelig få et svar var en stor lettelse, selvom det ikke var en morsom beskjed å få, fikk jeg endelig et svar på hva som var galt og jeg kunne lære å kjenne kroppen min enda bedre og faktisk få hjelp og behandling. Å vite hva som er galt er jo faktisk første skritt mot å kunne bli bedre, så om du eller noen du kjenner er i en lignende prosess prøv å fokuser på akkurat det, uansett hvor umotiverende og vanskelig det kan være! 

Foto: Daniel Millan

Om noen har spørsmål rundt dette eller behøver noen å snakke med er det bare å ta kontakt med meg, jeg svarer alltid. Og dersom du mistenker at du kan ha MS eller noe lignende, oppfordrer jeg til å kontakte lege snarest! 

Kilder til dette innlegget er tatt fra ms.no, klikk dere gjerne inn der for å lære mer om hvordan diagnosen stilles og annen fakta om Multippel Sklerose/MS.

_______________________________________________________________________
Dersom du eller noen du kjenner er interessert i å samarbeide med meg, send gjerne en mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Facebook: https://www.facebook.com/celestinamissnorway/
Instagram: https://www.instagram.com/cococelestina/

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Ett steg rett retning
Lærling i hjemmetjenesten!
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2024

Meld deg på 2024-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs høsten 2023 og vinter 2024. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Ida Anette Hauan, Miss Norway 2022

Logg inn

Meld deg på