fbpx

Belugabolognese

God kjøttfri mandag på etterskudd! Som sagt har jeg begynt en serie hvor jeg hver mandag fremover vil vise dere noen av mine favorittvegetaroppskrifter i håp om at det kan bidra til å inspirere dere til å ta flere kjøttfrie valg. Denne uken har jeg imidlertid ikke vært i så god form, så første oppskriften kommer i denne omgang litt forsinket. For å gjøre opp for det vil jeg imidlertid dele en av de beste oppskriftene jeg vet om, som jeg allerede nevnte kort i forrige innlegg, nemlig vegetarisk pasta bolognese. Som tidligere nevnt er jeg generelt sett skeptisk til vegetarmat som tar klassiske kjøttoppskrifter og gjør dem vegetariske, ettersom vi som regel er så vandt med å ha kjøtt i disse at noe annet ofte bare er skuffende og gjør at man ikke ønsker å gå for det alternativet ved neste anledning men heller tyr til kjøttalternativet. Men denne oppskriften overrasker meg like mye hver gang hvor god den er, og hvor lite jeg savner å ha kjøtt i den. Faktisk er den bevis på at det også kan være mulig å ta tradisjonelle kjøttretter og gjøre dem like gode, om ikke bedre, uten kjøtt!

Happy belated Meatless Monday! As I previously mentioned, I have started a series where I will be sharing some of my favorite vegetarian recipes every Monday in the hope that it will inspire you to make more meat-free choices. This week, however, I haven't been feeling very well, so the first recipe is a bit delayed. To make up for it, I'll share one of the best recipes I know, which I briefly mentioned in my previous post: vegetarian pasta bolognese. As I previously stated, I am generally skeptical of vegetarian dishes that replicate classic meat recipes, as we are often so used to having meat in these dishes that alternatives can be disappointing. However, this recipe surprises me every time with how good it is and how little I miss the meat. In fact, it proves that it is possible to make traditional meat dishes just as good, if not better, without meat!

Som ved klassisk bolognese så blir også en vegetarisk bolognese bedre jo lengre tid den får til å simre. Jo mer tid og kjærlighet en legger inn i den, jo bedre blir den. Dette er med andre ord et perfekt matlagingsprosjekt til helgen, og passer perfekt som mealprepping til uken etter ettersom den passer perfekt til å fryses og tas opp senere. Den kan også godt brukes til lasagne. Noe som er viktig å huske på er at fordi en ikke har mye av fettet man naturlig får ved å tilsette kjøtt, så er det essensielt å tilsette nok fett gjennom å bruke massevis av olivenolje og smør i sausen. Enda et triks som egner seg godt både for vegetarbolognese og klassisk bolognese, er å tilføre litt fløte ettersom dette runder sausen veldig godt av. Dette er også en perfekt måte å få i seg grønnsaker. Som dere ser står det i oppskriften at man kan bruke en hel pakke med både sellerirot og gulrøtter. Teknisk sett kan en også bruke mindre om en ønsker, men selv om en bruker denne mengden så vil det ikke overdøve smaken, og da slipper man også matsvinn dersom man ikke har andre bruksområder for disse grønnsakene til senere. Noen vil også kanskje lure på om rødvinen kan unnværes, men det vil jeg på det sterkeste anbefale imot ettersom den utgjør en stor komponent av oppskriften og den endelige smaken, men det er mulig at rødvinseddikk kan eksperimenteres med og kanskje potensielt være et alternativ.

Like classic bolognese, a vegetarian bolognese gets better the longer it simmers. The more time and love you put into it, the better it will be. This is a perfect cooking project for the weekend and is great for meal prepping for the week ahead, as it freezes well. It can also be used for lasagna. One important thing to remember is that since you don't have the fat that naturally comes from meat, it's essential to add enough fat by using plenty of olive oil and butter in the sauce. Another trick that works well for both vegetarian and classic bolognese is to add a bit of cream, as it rounds off the sauce nicely. This is also a perfect way to get your vegetables in. As you will see in the recipe, you can use a whole pack of both celery and carrots. Technically, you can use less if you prefer, but even with this amount, it won't overpower the taste, and it helps avoid food waste if you don't have other uses for these vegetables later. Some may wonder if the red wine can be omitted, but I strongly advise against it as it is a key component of the recipe and the final taste, though experimenting with red wine vinegar could potentially be an alternative.

Ingredienser

Omtrent 12-16 porsjoner (avhengig av hvor sulten du er)
500 g belugalinser
4 bokser med tomater (hele skinnfrie plummetomater er foretrukket)
4 løk
1 pakke sellerirot
1 pakke gulrøtter
1 flaske rødvin
Pasta (pappardelle og rigatoni kan anbefales)
Laurbærblad
Chiliflak, cumin, timian og pepper
250 ml fløte
1 til 2 parmiggianokanter (valgfritt)

Ingredients

Approximately 12-16 servings (depending on how hungry you are)
500 g beluga lentils
4 cans of tomatoes (whole peeled plum tomatoes preferred)
4 onions
1 pack of celery
1 pack of carrots
1 bottle of red wine
Pasta (pappardelle and rigatoni preferred)
Bay leaves
Chili flakes, cumin, thyme, and pepper
250 ml cream
1 to 2 Parmesan rinds (optional)

Fremgangsmåte

  1. Ta cirka én løk per boks med tomater og enten hakk opp eller sett i foodprosessoren.

  2. Bland sammen smør og olivenolje i en stor gryte og tilsett salt til løken slik at den ikke brenner like lett.

  3. Sauter løken på middels til høy varme i rundt to minutter til de blir gylne. Det går an å bruke høyere varme, men dette øker risikoen for at løken blir brent.

  4. Mens gryten varmer opp så rens og kutt opp sellerirot og gulrøtter. Hvordan de kuttes opp avhenger av om du foretrekker dem, om du ønsker dem i litt større biter at du kan tygge mer i dem og smake hver enkelt komponent i retten – eller at de finhakkes og da blendes mer inn i sausen. Selv foretrekker jeg å foodprosessere dem til de blir finhakkede og nærmer seg en mos både for å spare tid og for at de går mer i ett med resten av sausen, men kjæresten min foretrekker også for eksempel større stykker.

  5. Når løken er ferdigstekt og gylden, så tilsetter du selleriroten og gulrøttene, før du skrur ned varmen til lav. Denne aromatiske blandingen av løk, sellerirot, gulrøtter og olivenolje/smør kalles soffrito på italiensk og mirepoix på fransk og er en stor del av både italiensk og fransk cuisine som brukes som basis i svært mange langtidsoppskrifter og tilfører enormt mye smak.

  6. Ideelt sett vil du la dem ligge der en stund og absorbere så mye smak som mulig fra olivenolje- og smørblandingen, og dersom du har god tid kan du gjerne tilsette mer av dette og la den stå i noen timer. Den kan gjerne stå i tre timer, men om du har mindre tid så prøv hvertfall å la den stå i én time. Husk også at jo mer grønnsaker du bruker, jo lengre tid vil det ta å kokes opp.

  7. Etter du har latt de stå en stund så tilsetter du rødvinen, da minst halve flasken men dersom du ikke har andre bruksområder for den til senere kan du også bruke opptil hele. Syren til rødvinen vil bidra til å oppheve sødmen til soffritoen.

  8. La soffritoen bløtlegges i vinen i noen minutter (rundt fem minutter) før du går videre til neste ingrediens slik at den får sjanse til å absorbere så mye av vinen som mulig.

  9. Tilsett så de boksede tomatene. Disse kan blendes på forhånd for en jevn tekstur eller las løsne opp i sausen. Jeg vil imidlertid anbefale å kjøpe hele tomater ettersom disse beholder smaken mye bedre en hakkede tomater. Tomater fra San Marzanoregionen vil jeg også spesielt anbefale ettersom disse har en meget god smak, men det er også verdt å bemerke seg at kvaliteten på boksede tomater ikke nødvendigvis er like viktig for langtidsretter som dette.

  10. Legg så til ulike krydder etter smak, som laurbærblad, chiliflak, cumin, timian og pepper. Jeg vil virkelig anbefale å gjøre den så sterk som du tåler med chiliflak ettersom chili gjør alt bedre etter min personlige mening. Her kan du også legge til en parmesankant eller to hvis du har det liggende, noe som vil gi sausen mer smak av umami. Det er også her fløten bør settes i, da rundt 250 mililiter.

  11. La det sitte i noen timer. Vent til det ikke er for stivt eller for mykt, men husk også på at når du tilsetter linsene så vil disse også absorbere noe av væsken.

  12. Etter noen timer når du er fornøyd med sausens tilstand så kan du legge til belugalinsene, gjerne én time før servering. Husk at linsene potensielt kan bli overkokt om du lar dem være i for lenge, men det er snakk om flere timer og skal litt til å få til.

  13. Hvis du ikke er fornøyd med teksturen etter en time er gått så kan du tilsette litt mer vann, gjerne med litt grønnsaksbuljong. Her er det imidlertid lurt å være varsom og heller legge til litt for lite enn for mye og bygge seg opp slik at du unngår at linsene blir for vasne.

  14. Kok opp pasta og bland så sammen med noe av sausen og litt pastavann, før du topper med enda mer saus. Bruk eventuelt parmesan og enten basilikum eller persille som garnityr!

  15. Buon appetito!

Directions

  1. Use about one onion per can of tomatoes and either chop them or put them in a food processor.

  2. Combine butter and olive oil in a large pot and add salt to the onions so they don't burn as easily.

  3. Sauté the onions on medium to high heat for about two minutes until they become golden. You can use higher heat, but this increases the risk of burning the onions.

  4. While the pot is heating up, clean and chop the celery and carrots. How you cut them depends on whether you prefer them in larger chunks to chew on and taste each component of the dish or finely chopped to blend into the sauce. I prefer to use a food processor to finely chop them to save time and make them blend more into the sauce, but my partner, for example, prefers larger pieces.

  5. When the onions are golden, add the celery and carrots, then lower the heat. This aromatic blend of onions, celeriac, carrots, and olive oil/butter is called soffrito in Italian and mirepoix in French and is a big part of both Italian and French cuisine, used as a base in many long-cooking recipes to add a lot of flavor.

  6. Ideally, you want to let them sit and absorb as much flavor as possible from the olive oil and butter mixture, and if you have the time, you can add more and let it simmer for a few hours. It can sit for three hours, but if you have less time, try to let it sit for at least one hour. Remember that the more vegetables you use, the longer it will take to cook.

  7. After letting them sit for a while, add the red wine, at least half the bottle, but you can use up to the whole bottle if you don't have other uses for it. The acidity of the red wine will complement the sweetness of the soffrito.

  8. Let the soffrito soak in the wine for a few minutes (around five minutes) before moving on to the next ingredient to allow it to absorb as much wine as possible.

  9. Then add the canned tomatoes. These can be blended beforehand for a smooth texture or left to break down in the sauce. I recommend buying whole tomatoes as they retain their flavor better than chopped tomatoes. I especially recommend tomatoes from the San Marzano region for their excellent flavour, but note that the quality of canned tomatoes is not necessarily as important for long-cooking dishes like this.

  10. Add various spices to taste, such as bay leaves, chili flakes, cumin, thyme, and pepper. I strongly recommend making it as spicy as you can handle with chili flakes, as chili makes everything better in my opinion. You can also add a Parmesan rind or two if you have them, which will add more umami flavour to the sauce. This is also the time to add the cream, about 250 milliliters.

  11. Let it sit for a few hours. Wait until it is neither too firm nor too soft, but remember that when you add the lentils, they will absorb some of the liquid.

  12. After a few hours, when you are satisfied with the sauce's consistency, add the beluga lentils, preferably one hour before serving. Remember that the lentils can overcook if left in for too long, but this takes several hours and is hard to do.

  13. If you are not happy with the texture after an hour, you can add a little more water, preferably with some vegetable bouillon. However, be careful and add little by little to avoid making the lentils too watery.

  14. Cook the pasta and mix it with some of the sauce and a little pasta water, then top with more sauce. Optionally, garnish with Parmesan and either basil or parsley!

  15. Buon appetito!

Klem,
Benedikte

Stem på meg som folkets favoritt ved å sende "MISSU 2" til 2401 (20 kroner per stemme)
Henvendelser: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Instagram: @benediktesvendsen

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Tyver: Hvem har stjålet båtmotorene?
Bærekraftighetsmål 12 - Ansvarlig forbruk og produ...

Relatert

 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer
Påmelding for 2025

Meld deg på 2025-sesongen av Miss Norway. Vi gleder oss til å se deg i konkurransen!

Det som skjer nå er fortløpende uttak. Gitt at bilder og informasjon er på plass, blir du invitert til obligatorisk introduksjonskurs på høsten og vinteren. Det er lurt å følge med på årets vinnere og nye deltagere, for å lære hva konkurransen går ut på. Vi gleder oss til å se din påmelding!

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Beste hilsener fra Miss Norway

Logg inn

Meld deg på