fbpx

Vegetarianer - tanker, tips og inspirasjon

Hei fine dere!

Som jeg nevnte i forrige innlegg skal jeg nå fortelle litt om valget jeg tok da jeg valgte å bli vegetarianer og hvorfor det er så viktig for meg. 
Det er nemlig nå for over tre år siden jeg brått bestemte meg for å slutte å spise kjøtt for godt. Jeg hadde i flere år før det vurdert å bli vegetarianer, men forstod ikke helt hvor viktig det var og jeg hadde heller ikke helt tenkt over at det jeg puttet i meg når jeg spiste kjøtt var uskyldige dyr. Det er selvfølgelig noe jeg visste, men det var en sammenheng der jeg ikke helt hadde forstått, men det endret seg for da tre år siden.

Det hele begynte med en dokumentar, en helt forferdelig ærlig og grafisk dokumentar som tok for seg hva som faktisk skjer med dyrene som blir til mat og hvor forferdelig de ble behandlet. Jeg gråt som bare det når jeg så dokumentaren og tok et valg der og da om at jeg aldri lenger skulle støtte noe så grusomt. Jeg ville ikke lenger grave graver med gaffelen, som jeg følte jeg hadde gjort hver gang jeg hadde spist kjøtt. 

Fra den dagen måtte jeg totalt endre matvanene mine, jeg er jo som veldig mange oppvokst med vanlig norsk husmannskost som inneholder en del kjøtt. Jeg vil derimot si at jeg var et kresent barn som ikke var så fan av så mye ulik mat generelt, men jeg spiste definitivt en del kjøtt likevel. Jeg måtte rett og slett tenke nytt. Som vegetarianer eller veganer er det viktig å forstå at tallerkenen kanskje må «bygges opp» på en ny måte. Grønnsaker er en stor del av min kost nå og tar over mesteparten av tallerkenen min. Det er veldig lett å tenke for komplisert, men det behøver man absolutt ikke. Det finnes så mange gode retter som ikke inneholder kjøtt, er lette å lage og som smaker utrolig godt!

Jeg har fått mange mennesker i mitt liv til å åpne øynene for vegetarisk mat, og jeg merker at fokuset på å kutte ned på kjøtt bare blir større og vanligere, noe jeg syntes er helt fantastisk! Det er ikke bare bra for dyrene, men for vår helse og ikke minst miljøet som virkelig trenger en endring! 
Jeg vil også bare påpeke at jeg ikke har noe i mot de som spiser kjøtt i det hele tatt, men jeg setter stor pris på når folk prøver å gjøre en innsats på å kutte ned på kjøttinntaket og kanskje har en eller flere dager i uken hvor man spiser vegetarisk. Så vil jeg også nevne at jeg vet at ikke alle dyr blir behandlet så dårlig som de ble i den dokumentaren jeg så, men for min del ser jeg fortsatt kjøtt som et uskyldig dyr, og jeg kunne aldri spist hunden min, så hvorfor skulle jeg ville spise en gris eller en elg? de er i dyr de også! 

3 enkle tips for de som ønsker å bli vegetarianer: 

1. Tenk enkelt, du kan fortsatt spise favorittrettene dine, bare endre litt på innholdet. I stedet for kjøttdeig i taco for eksempel fungerer kidneybønner med tacokrydder perfekt, det finnes også kjempegode kjøtterstaninger laget av for eksempel soya. Sjekk ut den vegetariske delen av frysedisken for gode alternativer. (men husk at kjøtterstatningene ikke kommer til å smake identisk eller ha samme konsistens som kjøttet du er vant med, så grønnsaker, bønner og linser kan i mange tilfeller være bedre, det er bare å prøve seg frem!) 

2. Ta en dag av gangen. Selvom jeg ble vegetarianer over natten er ikke det noe som fungerer for alle, å kutte ned langsomt er en mye enklere måte å gjøre det på som både vender deg og kroppen din til mindre kjøtt. Prøv en dag i uka til å begynne med, så ta det derfra. 

3. Gjør research, denne bloggposten er allerede et perfekt sted å begynne, men det finnes så mye informasjon der ute som er verdt å få med seg. Hvordan en vegetarisk kost påvirker helsen din, hvor stor tjeneste du gjør for dyrene og hvordan du hjelper miljøet samtidig. Det er rett og slett en superenkel måte og være til nytte! Les opp på gode oppskrifter, og vær åpen for informasjon! Det er mye spennende å lære om man tar seg litt tid! 

Jeg har lagt med fire bilder av noen av mine favorittretter for litt enkel inspirasjon! Vil du ha konkret oppskrift på noen av rettene er det bare å ta kontakt, så sender jeg. Og om dette er noe dere vil jeg skal blogge mer om, både flere tips eller flere ideer til gode matretter kan jeg absolutt gjøre det! Bare si i fra :) 

Bønne- og linsechili
Vegetarisk chili er utrolig lett å lage, og man savner absolutt ikke kjøtt i denne! Denne varianten inneholder både linser og bønner som både gir god smak og bra konsistens. Det finnes utallige varianter av vegetarisk chili, og det er noe jeg spiser veldig ofte ettersom det er veldig enkelt, næringsrikt, sunt og ikke minst godt! Også lett å gjøre vegansk.

Aubergine tårn
Vil man imponere venner eller familie uten at det er for komplisert å lage er denne retten helt super. Grillet aubergine med en utrolig god fylling av linser og grønnsaker. Ha spinat og lettrømme i hvert lag også og det blir en annerledes, sunn og veldig imponerende rett. 

Soyabønne Carbonara
Dette er en veldig enkel, men sinnsykt god og kremet pasta med soyabønner og tomat. Denne retten er helt klart en av mine absolutt favoritter og perfekt om man er glad i pasta! 

Halloumi burger
Trenger man et alternativ til grilling på sommeren for eksempel, er halloumi burger helt perfekt. Det er ikke det sunneste alternativet, så ikke noe jeg spiser ofte, men definitivt om jeg vil unne meg noe ekstra godt! Personlig syntes jeg halloumi er mye bedre enn andre burgererstatninger, og absolutt verdt å prøve om du aldri har prøvd før! 
 

 

Dersom du eller noen du kjenner er interessert i å samarbeide med meg, send gjerne en mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Facebook: https://www.facebook.com/celestinamissnorway/
Instagram: https://www.instagram.com/cococelestina/ 

Jeg har vært inne til min lokale radio!
Utrolig kresen, men liker alt!
 

Kommentarer

Already Registered? Login Here
Ingen kommentarer

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.missnorway.org/

Påmelding for 2021

Påmelding til Miss Norway 2020 er avsluttet, og vi har nå satt igang påmelding til 2021. Vi har løpende uttak, og de som blir tatt ut får beskjed på e-post etter at finalen i 2020 er avholdt på sommeren.

Beste hilsener fra Helene Abildsnes, Miss Norway 2019

Logg inn

Meld deg på